9 augusti

Nu är snart min semester slut och vardagen kommer tillbaka. Hemma rullar det på i full fart med hästarna. Amigo var hos Katja igår och hon var nöjd med hans utveckling, tyckte han var fin i kroppen (hon gillar honom som häst med extra kul) så idag ska han longeras så rider jag på sedan som vanligt. Han har i helgen gått riktigt bra så jag hoppas få ordning på och lite mer stabilitet i bytena så vi kan starta i början på september. Jobbar med att få dem när jag vill och på det sättet jag vill, han gör de till vänster fint men till höger förekommer ha mig fortfarande ibland. Nu har jag fokuserat på att jag bestämmer takt tempo form och att han verkligen ska vänta och lyssna i de vanliga övergångarna, det kommer mer och mer gång i honom och han trycker gärna på och lite ger sig iväg från mig men detta sätt jag nu jobbat på börjar ge resultat och han han kommit ihop sig fint! Väljer att lägga ett par extra veckorn innan tävling när det blev så mycket vila pga att jag var sjuk och sedan i Falsterbo än att jaga på och starta nu, avvaktar till september och hinner förhoppningsvis komma ihop oss än mer och befästa rörelserna. Planerat är att starta Msv:B2 på lördagen och kanske om det känns bra innan även starta Msv:B3 på söndagen men det programmet innehar 4 byten istället för 2 varav två kommer efter mellangalopp så de är lite trixigt lätt att han går iväg och att jag inte hunnit balansera upp honom eventuellt, de kommande två veckorna får avgöra. De andra bytena ligger i B3 bra men sedan är slutorna längs med spåret något jag tycker är svårare än när de är på en diagonal som de är i B2. Återstå att se helt enkelt!

Livanto utvecklas fint, ha har känts toppen nu sista passen och det börjar gå att öka i galoppen utan att han faller isär, styrkan kommer så sakteliga nu även om det är en bit kvar han är ganska stor. Lasttränade honom igår själv, första gången sedan han kom hit i maj förra året och han gick i princip rakt in (!) stod stilla och var lugn - puh så skönt! Han får ev följa med på träning i helgen till Sofia =) Dags att lära sig åka transport och ridas på annan plats, inte långt kvar till 4-års kvalet! Hans agenda är annars att fortsätta stärka sig, mycket övergångar och tempoväxlingar samt att fortsätta jobbet med att gå i sidled undan skänkeln. Han gör idag små förvända bågar och vi har börjat med fattnignar från skritt. Under hösten är det fortsatt arbete för att till våren kunna starta LB-LA. Eventuellt får han starta någon LB under hösten om han känns lugn på bortaplan!

Bosse jobbas nu hårt med rakriktning i galopp, där har vi lite att kämpa med men i övrigt är ha fin. jobbade igår med att flytta bogen både in och ut samt att flytta bakdelen ut och in på kvartslinjen i både trav och galopp samt att kunna ställa åt det håll jag vill... På detta sätt kommer jag åt honom och kan sedan rakrikta samtidigt som det blir introduktion till skolor som ska sitta till nästa år. Kvar till hösten är sedan byten vilket han redan gör fast på eget bevåg så forhoppningsvis är det inte så svårt bara han är rak. Han ska gå planerat 2 tävlingar till sedan får han troligtvis gå över till att tränas inför nästa år om han känns bra i de starterna. Jag vill inte starta dem för mycket som unga, de ska bara komma ut och få rutin samt kännas avslappnade så att man kan jobba vidare och följa utvecklingstrappan och istället kunna gå upp någon klass varje år om möjligt än att starta en massa och att de inte tycker det är roligt. Det är också svårt att göra större förändringar eller påbörja nya rörelser om de ska tävla kort inpå det är lätt att skapa förvirring och jag gillar att vara tydlig så att de vet vad som förväntas av dem för att undvika konflikter och stress! Man vill ju kunna tävla många år framöver sedan på dem och de ska likväl som jag tycka att det är lätt och kul på tävlingen! 

Bosse vann för övrigt förra veckan en klass på nästan 69% - han var avsänd och lugn jättefin helt enkelt. Andra dagen debuterade vi båda i FEI Finalprogram för 5-åriga hästar ett ganska svårt program för en 5-åring men han gjorde det väldigt bra, ett missförstånd i en fattning i övrigt inga missar mer än att han hann att bli lite trött vilket syntes i poängen men vi vet vad vi har att jobba på och han är inte tränad så många månader så det kommer =)

9 aug 2016