Arkiv

Nedan går att läsa inlägg som publicerats i bloggen 2010, 2011 & 2012!

_____________________________________________________________

2012

______________________________________________________

Teamryttare... teammedlem...

... mycket spännande dyker upp inför 2013. Så håll utkik!  

Bilder på några elever från deras "Julritt"

Från vänster: Maja Halldin - Mi Vida, Johanna Sverker - Pharma, Moa Alm - Madicken

Johanna Sverker - Pharma

 

20/12

Julen närmar sig med stormsteg, jag är (för första gången tror jag) klar med julklapparna i god tid! Känns skönt att låta andra stressa runt hehe men för att gå in på hästarna så rider jag nu varje dag igen. Armen känns sådär, har kollat den igen och har en översträckning med utgjutning på både ovan och undersidan, ömt och har som en hård knöl på undersidan som gör riktigt ont. Jag fick ju först klartecken att "köra på som vanligt" men som den andra läkaren sa "..de tror att du som mest sitter och skriver lite anteckningar på universitetet. Inte att du mockar, bär tungt, rider mm..." så jag försöker nu att inte anstränga den för mycket och har en stödskena när jag är i stallet för att vara mer still (vilket inte är helt lätt)... Men efter att jag igår använt skenan så har jag för första sedan jag skadade mig sovit en hel natt - fantastiskt!

DC är nu igång i sitt galoppprogram igen, red henne igår, vila idag och sen nytt pass imorn. Hon galopperas på banan i snön och jag räknar varv (2varv=1min fick jag fram med klockan). Igår verkade hon tycka att det var riktigt kul, innan har hon varit lite skeptisk till att hon ska behöva springa i snön..!
Stargate varierar jag lite mellan dressyrpass på banan och intervallträning i skogen. Korta pass på banan pga snön där han får trampa under sig ordentligt och komma runt, utnyttjar även snön i galoppombyten där han får med gest... Han verkar vara taggad till 1000 och som vanligt otroligt livskär - Underbar häst!

Uppe i sadeln igen

Äntligen! Då har man ridit igen! Red förrgår ut på Stargate så himla härligt, han var laddad till tusen i kylan -15 och galopperade lyckligt på i snön! Igår red Kristin Stargate och jag longerade D.C kände att det var inte värt att sitta upp direkt utan var bättre med ett pass i djupsnö på lina för att sedan idag kunna sitta upp. Hon skötte sig fint idag bortsätt från några små skutt då det hann bli lite mörkt innan jag och Johanna kom iväg. Dessa småhopp är inte mycket jag bryr mig om i vanliga fall men min arm lät tala om att det var den inte alls med på så ajaj i den hela kvällen. Hann rida Stargate innan (som tur va) och han va som den ängel han alltid är, snällaste snälla! Sugen på att rida ett pass dressyr med så funderar på att ta honom till ridhus i dagarna som kommer...
Har börjat snegla på tävlingar nästa år och hittat mycket roligt, så dags att börja hitta formen..!

Fredriksborgs Ridsport

Mamma och jag var igår hos Lisa på Fredriksborg, förutom mycket prat så blev det även lite inhandlat. Dels ett 400g vintertäcke med hals till "Märta", dels ett par stigläder och sedan ett par Sprenger Bow Balance stigbyglar och sen gjorde mig oskyldig för mitt Sprenger bett till DC. Har senaste tiden bytt läder mellan sadlarna och det är "alldeles för jobbigt" så ett par stigläder har stått på inköpslistan ett tag... Sedan dessa Bow Balance stigbyglar, dom är sååå bra! Jag har ett par på Stargates sadel och nu ett par till DCs sadel. Är sådan enorm skillnad att rida med dom, ridning är dels en farlig sport men också slitsam för kroppen, bla knän och höfter går hårt åt och jag känner stor skillnad när jag riden med BowB. Är det nåt man bör lägga pengar på så är det ju säkerhet och sedan att försöka att undvika förslitningsskador, dessa är väl värda köpet!

Ni har väl inte missat att Fredriksborgs Ridsport har en julkalender?!? Varje dag har dom olika erbjudanden på varor. Idag (de 13:e) var det 20% på all utrustning till ryttaren, igår 25% på hjälm och säkerhetsväst... ja ni fattar fin fina erbjudanden! Perfekt inför julklappsshoppingen!
Gilla deras Facebooksida så kan du se vad som gömmer sig i "morgondagens lucka"!

Härligt år med duktiga elever!

Vill mest bara säga TACK till alla elever och föräldrar för ännu ett års förtroende! Fantastiskt kul att få träna alla dessa barn och ungdomar och få följa deras utveckling!

En liten kort resumé av året med några av mina elever följer här (OBS urval):

 • 3 stycken tvådagarskurser har anordnats, med 12-14 deltagare per kurs. En på våren, sommaren och en på hösten.
 • Flera elever har äntrat tävlingsbanorna. några för första gången.
 • Johanna Sverker på Pharma blev Mini-KM Mästare i hoppning hos SRK.
 • Moa Alm på Madicken blev KM Mästare i hoppning hos SRK.
 • Moa Alm har debuterat på CR LB höjd - 80cm, och har flera placeringar i LD-LC under sitt första år ute på lokal nivå!
 • Johanna Sverker har debuterat på tävling LC:1-2 och på CR LB:1 i dressyr.
 • Jonna Thorvaldsson har debuterat lokal hoppning med Octavia samt tagit flertalet placeringar inom Island med sina båda islandshästar.
 • Emmie Collin på Majy har ridit ihop många fina stilpoäng i hoppning.
 • Hanna Berginger på unga Harry har hoppat ett par CR hoppningar.
 • Maja Halldin har ridit flera 0-rundor med Candy på CR hoppningar och har nu fått en egen superfin ponny! Ska bli roligt och spännade att följa dom under nästa år!
 • Ellinor Moge har presterat fint med båda sina ponnyer Borodin och Winona the Wanted. Bla vunnit ELIT-serien i dressyr med Boris, med individuella segrar och placeringar under serien! Med Nonna har hon placeringar samt satt ett kval till nationell FEI-klass.
 • Julia Adolfsson har fått en fin ponny från Virdarnas Stuteri på foder, hon och Samba har debuterat såväl hoppning som dressyr på CR.
 • Ebba Davidsson har ridit några CR hoppningar på Arrow.

Ser fram emot 2013 med nya mål och nya träningar! Gamla som nya elever hälsas välkomna!
Nybörjare såväl som avancerad!

Obruten arm...

Lustigt det kan vara. Var på "veckokoll" av min arm på sjukhuset samt en ny röntgen. När jag sedan fick träffa läkaren så säger han att min arm inte är bruten! (hurra hurra) Jag har däremot ett skadat ledband eller sena så ont har jag numera... Men gipset är borta och därmed även ridförbudet!! :)

Bruten arm 2/12

Som rubriken säger så har jag brutit en arm, vänster "som tur är". Så jag går gipsad i 6v framöver med ridförbud vilket jag är minst sagt missnöjd med! Känns som om detta år inte riktigt varit "mitt" det började med ryggskott x2 och slutar med en bruten arm. Dessutom en onödig sådan då jag inte ens har ramlat av en häst, som mamma uttryckte det, utan jag halkade omkull när jag var påväg ner till ridbanan. Envis som man är så tog det 4tim i soffan med is och smärtstillande innan mamma och pappa lyckades att övertyga mig om att ett besök på akuten var lägligt. Vad hästarna gäller så har Stargate nu 2v vila (det var planerat) sedan kommer Kristin rida honom tillsammans med Johannas storasyster Mathilda. Vad som händer med DC är inte helt klart ännu.

Träning & Programridning

Igår åkte vi till Sofia igen med DC, denna gång var det Sofias tur att rida. Spännande att se hur hästen ser ut från backen! Från nästa vecka ska vi börja med "galoppprogram" nu ett par veckor för att stärka henne.

Idag åkte vi för att miljöträna lite på en programträning på Heda. Jag red en LB:1 hon kändes riktigt fin i skritten och traven och va lugn utan att störas av omgivningen varken på banann eller framridningen. Gårdagens tränignspass gjorde sig dock påmint i galoppen men det ska nu tränas upp :) Fin är hon prinsessan min (bild kommer).

Johanna och Pharma var även dom med nere på Heda och red LC:1 och en LB:1. Pharma var i första klassen lite okoncentrerad och gnäggade efter D.C de fick även en miss men red trots detta ihop 62% med bla 8 i protokollet. I andra klassen fick dom en miss men annars var i alla fall Pharma lite lugnare och de red på godkända 58% (i deras andra LB).

Gala & Träning

Lördagen bjöd på mycket skoj. Jag började med stallet och fixade lite där innan mamma och jag åkte med DC till Sofia för ett träningspass. DC skötte sig bra, hon blir än lite okoncentrerad när vi är iväg men det blir bättre och bättre. Utvecklingen går framåt och många delar är bättre sen sist. Vi övade på galoppfattningar på volt där vi vill ha henne att ta en mindre hjälp genom att få henne att nästan förbekomma mig. Övergick sedan till lite travarbete där vi red skänkelvikning från mitten av kortsidan mot långsidan men sedan stanna upp för yttre skänkeln och fortsätta framåt på kvartslinjen. Detta för att få henne att stanna upp i rörelsen - in och utgången är viktiga. 

På kvällen sedan var det dags för Väderstad HSK's årliga Gala. Där bjöds vi på en underbar buffé och dessert. Det delades dessutom ut ett antal priser.
Jag eller rättare sagt Stargate var nominerad i en kategori - "Årets Häst" som han vann! Med motiveringen: Stargate, för att ha tagit överlägset mest poäng för klubben i medelsvåra klasser. Han ligger även 5a som bästa dressyrhäst i Östergötland i YR åldern 19-21år. 

Sedan fick vi ännu ett pris, då jag kom 2:a i Championatscupen! 

Tack för en trevlig kväll med spännande tävlingar, lotterier, nomineringar och prisutdelningar och inte allra minst trevligt sällskap och fantastisk mat!

Sex av mina elever har varit ute o visar upp sig i helgen!

I helgen har flera av mina adepter varit iväg, dels Moa som åkte på en lokal hopptävling (lör) där hon och Madicken var nolla i LD (CR bedömning) och sedan 0-0a i LC!

Sedan har Johanna varit iväg (lör) med Pharma till Sissi Liljas anläggning för en "pay and ride". De red först en LC:1 på 62%, personligt rekord för dom med ca 3%!! Sedan debuterade de en LB:1 på 59%. Väldigt roligt och det var en strålande glad Johanna som entrade gårdplanen... Nu ska vi fortsätta vår träning som helt verkar gå enligt planen mot att rida LB på lokal tävling i vår!

Söndag har fler elever varit iväg, då till Vreta som haft pay and ride med stilbedömning. Emmie fick till två felfria ritter, väldigt kul! Samt kom 5a med stilpoängen 46,5!
Maja red även hon två felfria ritter med sin ponny!
Sen red Julia och Hanna två ritter var, Julia med poängen 42 och ett par pet i varje runda. Bra gjort med tanke på att hästen bara hoppat en handfull gånger..! Samt Hanna som idag hade en lite tittig ponny, han är ung och det var hans andra gång borta så det kommer med mer rutin.

Grattis tjejer till fina prestationer!


Johanna & Pharma

En vanlig vardag...

Började med att jobba 06-15 innan jag åkte till Hornstäve för att hålla en hopplektion. Effektiviserade även dagen lite genom att chefen fick det fina uppdraget att byta till vinterdäck på bil och hästsläp, väldigt skönt att ha det gjort! Tillbaka till hopplektionen så skötte sig ryttare och ponny bra, lite mer attityd från ryttaren krävs mellan varven men idag tycker jag att hon verkligen visade att det finns! Passade på att ta fram alla "titthinder" som fanns då ponnyn är lite fjantig med dessa mellan varven, men idag tror jag att vi övervann viss tveksamhet...

Hemma i mitt stall så hade Kristin ägnat antalet timmar till att fixa med allt vilket var underbart skönt för mig! (Tack tack tack!). Jag kunde istället passa på att ta med DC till Flemmas ridhus för lite miljöträning. Kom passande nog in där medan de höll på att hoppa en häst, perfekt! DC skötte sig betydligt bättre än väntat, lite spänd i början och i slutet då det kom in två hästar till men däremellan var hon riktigt fin speciellt traven där hon sänkte och längde sin hals fint! Riktigt nöjd med de senaste veckornas utveckling känns som hon tagit ett stort steg framåt och jag känner stor skillnad i gångarterna och bärigheten, hon stärker sig för var gång..! :)

Stargate känns väldigt fin i kroppen, mjuk och följsam samt mer ihop i kroppen. Han blir bara finare och finare den hästen! Idag har inte jag ridit honom utan Kristin har tagit en tur i skogen, de måste få lite ombyte!

Det var en liten "updates" i nästa vecka planeras det för träning för Sofia igen!

Sammanfattning 2-3/11

Vill bara tacka alla som medverkat, ryttare som föräldrar för två fantastiskt roliga dagar! Fredagen bjöd på solsken och inte ett regnstänk fick vi på oss! Alla ryttare har varit såå duktiga!

Tack alla vi ses snart igen!

För att se bilder från dagarna följ länken HÄR!

Fasta tider inför Höstlovsträningen


Fredag
9.00 Johanna, Kristin, Ellinor
9.45 Moa, Emmie, Saga
10.30 Julia, Hanna
11.15 Jonna , Maja
12.00 LUNCH
13.00 Johanna, Ellinor, Hanna, Anna
14.15 Moa, Ebba, Jonna, Emmie

Lördag
9.30 Teori (OBS ta med block och penna!)
11.00 LUNCH
12.00 Johanna
12.45 BANBYGGE
13.00 Ebba, Saga, Julia, Hanna
14.30 Moa, Emmie, Ellinor, Jonna, Maja

Varmt välkomna!

Boxplats över dagen: Jonna, Hanna
Fika kommer att finnas till alla, ta med egen lunch!
Frågor/funderingar kontakta Alexzandra 070-388 51 45

__________________________________________

Höstlovsträning 2-3/11

Nu är det dags igen: Två härliga träningsdagar under v. 44!

Upplägget är som följer:

Fredag
Fm - Dressyr
Em - Markarbete

Lördag
Fm - Teori
Em - Dressyr eller Hoppning (Du väljer själv!)

Under teorin går vi igenom hur man gör Flyingeknoppar! (Till lördagens eftermiddagenspass förväntas alla ponnyer/hästar komma med fina knoppar!) Vi kommer även prata lite om träningsupplägg m.m.

Lunch medtages, fika kommer att finnas!
Under lunchen finns Alexzandra tillgänglig för frågor m.m.

Anmälan mottages via SMS eller telefon på 070-388 51 45 senast den 26/10.

Kostnad 400:-

Varmt välkomna!

OBS!
Vid dåligt väder (minus grader) kommer vi att försöka vara inomhus. Kostnad för hyra av ridhus kommer då att tillkomma. Mer info om detta kommer!
____________________________________________________________________

Tävling i Eksjö

Stargate kändes fin i första klassen va lite spänd men tyckte att jag kunde nå honom bra ändå, hade inga direkta missar kunde rida honom igenom varje rörelse och han svarade bra på mina halvhalter, det enda var att han i mellanskritten blev lite spänd varpå jag släppte upp honom i formen lite för att inte riskera taktinslag... Rutinerad herre vet vad som brukar komma efter skritt! Sen fick jag poängen 59%?? Mycket fundersam. Jag känner att jag vet vad som är bra och vad som är dåligt samt vet vart han brukar ligga i poäng efter resp. ritt, en stadig ritt i Msv:C utan direkta missar 63-64% nu 59. Väldigt märkligt. Hade inte mycket kommentarer heller så svårt att veta vad som "va så dåligt". Kollade på filmen och han ser riktigt fin ut, fin form och superstadig, jämna skolor..... Underlaget var stenhårt det riktigt klapprade om hovarna när man red, den kommentar jag hade var "vill se mer elastisitet samt ett högre tempo". -Jaha. sist gick det "för fort" (pga spänd häst) nu hade jag ett avstämt tempo med samling och balans. Ibland blir man inte klok. Nästa klass (samma domare) red jag i full fart, FULL fart. Kändes inte alls bra, tappade samling och missade ett byte. Kommentar från domaren, "bra tempo och energi". Vet inte vad jag ska säga, ibland får man bara glömma procenten och gå på känslan som i övriga 95% av gångerna stämmer.

Tävling i Mjölby

Tänkte skriva lite kort om sista tävlingen, såg att jag hade missat de. Stargate kändes fin på framridningen, dock så hade jag lite väl mycket tid där, kunde gott suttit upp 15 min senare men men, tyckte att jag skulle ha lite extra då han bara skulle gå en klass men 45min visade sig vara lite väl tilltaget denna gång... Inne på banan sedan, som dom för övrigt hade gjort väldigt fin med tre bilar längst bort (i ridhuset) vilket Stargate reagerade på och ville vända vid E... Red runt lite och kom efter nåt varv förbi bilarna och sedan va det inga problem. Dock så hade han blivit spänd. Programmet flöt på rätt bra i trav och skritten, inga problem att ta sig förbi domarbilarna dock kände jag av att han var lite spänd och traven gick i ett rätt fräscht tempo kan man väl säga (lite väl fort alltså). I galoppen blev han således lite het (till följd av spändheten)och de enkla bytena blev lite korta, sedan missade vi två byten vilket direkt slog ner hårt... I övrigt inga direkta missar men hade behövt stämma av honom lite mera men det var svårt då han var spänd under ytan så att säga.
Nu laddar vi inför Eksjö!!

Var tidigare i förra veckan hos Fredriksborg och hämtade två schabrak som jag fått, dels ett tävlingsschabrak men också ett för träning. Båda är av märket Mia´s RS, det som är till träning är ruskigt snyggt, en härlig höstorange med brun passpoal, det vita är med rak snygg kant och bubbla kantband! Ska ordna bilder!

Träning med Stargate för Sofia 7/1

Åkte till Sofia med Stargate. Jag red fram honom medan hon såg på och vi pratade lite fram och tillbaka om utveckling och tävlingar... Hon tyckte att han såg riktigt mjuk och fin ut vilket va kul att höra. Min uppfattning är att han nu är mycket mer eftergiven och jämnare i sidorna så det blev bekräftat. Vi disskuterade min träning hemma lite och bestämde sedan att hon skulle rida lite för att känna hur han känns nu då det var länge sedan hon red honom. Henens upfattning var den samma efter, mycket mjukare i halsen, mer följsam och ridbar samt starkare i kroppen! Kul! Nu ska jag trimma vidare inför helgens tävling, en Msv:B4!

Kom gärna och titta! Tävlingen är hos Mjölby RK, en riktigt fin anläggning med öppet café och tre klasser, Msv:B4, St. George samt Intermedier IB. Så det kommer att finnas hästar av bästa klass där! Kom, se, njut och fika!! ;)
Startlistor med preliminära tider hittar du HÄR!

Elever på hopptävling...

Två av mina elever (Moa & Emmie) har idag varit på hopptävling med sina ponnys. Moa red först en CR 80cm felfritt! Detta var deras andra start i 80cm! Vår plan ligger sedan länge att under hösten -12 rida 80cm i CR/pay and jump för att till våren vara redo för att rida LB (80cm, B-ponny) på tävling. Som det ser ut så har träningen under året varit rätt och planen ser ut att kunna efterföljas. I LD med stilpoäng red hon ännu en felfri ritt med 46p vilket gav en 2:a palcering till Moa med Madicken!

Emmie hade i sin andra start högsta stilpoäng! Men tyvärr ett pet på sista hindret.. I sin första start hade hon 4fel, riktigt bra jobbat av Emmie som inte alla gånger har en så lätt ponny.

Grattis tjejer till fina prestationer!


Moa Alm & Madicken

Träning med D.C. hos Sofia M.

Nytt träningspass! Efter uppvärmning gick vi vidare med att koncentrera oss på galoppfattningar. Hon får inte ramla utåt i fattningen och inte heller ge sig iväg, hon måste dock hela (HELA) tiden bjuda framåt och ha kvicka ben. Red på en utsatt volt där jag på den öppna delen red mot öppna (i trav) för att sedan fatta galopp, rida ett varv sedan en övergång till trav där hon i traven direkt måste bjuda framåt och självmant "driva på". Red även skänkelvikning på diagonalerna vilket börjar gå riktigt fint nu! Även hemma har jag ridit den linjen och jag tycker att hon börjar bli fin! Hon har förstått hjälpen och att hon ska flytta sig i sidled vilket gör att missförstånden blir färre och hon bjuder igenom rörelsen.

Hemma är annars fokus på just skänkelvikningar i trav, lite "öppna tänk" på volt och långsidorna samt en väldigt massa övergångar mellan trav och galopp! Har något vakt minne om att man ska upprepa något 1000 gånger innan det blir perfekt, vi kan inte ha många gånger kvar.....

Lite uppdateringar 20/9

Var tidigare i veckan hos Lisa på Fredriksborg och fick med mig en grymt fin jacka från Martha Ridewear! Bild kommer jag lovar! Passade öven på att köpa mig ett par ridbyxor, de har under hela september ut 20% på alla ridbyxor så passa på!

Hästarna känns väldigt fina båda två, med DC jobbar jag nu vidare och har börjat ställa lite mera krav. Bla så har vi påbörjat fattningar från skritt samt bakdelsvändningar. Har även börjat samla galoppen något och kräver mer precision i det allmänna arbetet. Stargate känns väldigt fin, har testat lite galoppsaxar hemma och det fungerar! Forsätter i övrigt där med att jobba på piruetterna och på att få mer power i skolor och i travarbetet. Han känns fräschare än någonsin!

Igår hade jag som vanligt lite lektioner började med Johanna som red dressyr. Hon börjar på ihop Pharma fint och vi har påbörjat så smått lite svårare rörelser. Kommer bli kanon till våren! Sedan va det dags för hopplektion, Moa, Maja och Ellinor närvarade och de fick dels öva på att kunna variera antalet galoppsprång mellan två hinder, både öka och minska antalet språng. Sedan jobbade vi på en S-båge över ridbanan där de fick rida på mellan 3-5 (korta)språng på båge (antalet språng beroende på kategori) från ett räcke till en stuttskombination och sedan ut på lika många språng på båge till en oxer, sen vände vi och började på oxern för att sluta på räcket... Avslutade med att rida de båda övningarna sammanhängade. Alla tre ekipage red väldigt bra och klarade övningen utan större problem även när in och ut hindret höjdes. Vi fick även bepröva vårat tålamod då vädret växlade mellan sol, regn och hagel!

Jag tycker att det är väldigt roligt att ha lektioner och det är väldigt inspirerande! Jag har nu ett flertal elever som rider på olika nivåer och med olika inriktningar (hoppning, dressyr)! Allt från nybörjare där vi jobbar med vägar och grundsits till mer avancerat där vi trimmar inför nationella starter i dressyr! :) Det är fantastiskt kul att följa ryttarnas utveckling och framsteg samtidigt som jag tycker att det för min del är otroligt utvecklande dels som ryttare men även som person och hästmänninska!

Mini-KM & KM i hoppning hos Stjärnorps RK

Flera av mina elever rider för SRK och idag var det dags för klubbmästerskapen i hoppning där tre av dom deltog (Ida-Smulan, Johanna-Pharma och Moa-Madicken). De började med en CR hoppning med stilbedömning där Moa debuterade 80cm med 4 fel (LB) väldigt bra gjort en fin runda där hon verkligen red bra och felet kom efter en missbedömd sväng, Ida gjorde sin första start med 0fel och Johanna red runt på 8 fel efter att ha missat en sväng, där ritten i övrigt var fin.

Sedan dags för Mini-KM och KM även de bedömdes med stil vilket jag tycker är väldigt bra!

Ida red även denna gång felfritt! Fin debut på tävlingsbanan med två felfria ritter med fullt fokus, bra vägar och tempo på lånade ponnyn Smulan! Starkt jobbat!

Sedan Johannas tur, hon red nu enligt upplagd plan en väldigt fin ritt - felfri med 48p! Resultatet blev VINST i Mini-KM!

Dagens sista klass var KM, Moa red en fin felfri fin ritt med 49p!
Resultatet blev VINST i KM!

På Heda var det idag samtidigt en CR-hoppning där min elev Maja red ponnyn Candy till en felfri ritt i 70cm!

Stort grattis till mina duktiga elever!

 

Elever presterar!

Idag har både Johanna och Moa varit iväg på tävling. Moa i Ödeshög för en lokal hopptävling och Johanna i Boxholm för en dressyr. Båda han genomfört fina ritter! Johanna förbättrade senaste tävlingsresultatet med ca 4% trots en miss i deras annars "paraddel" skritt... Moa fick till två kanon ritter vilket resulterade i en 0:a i LD (CR) och en 0-0:a med en 2:a placering i LC!

Grattis tjejer!

Moa & Madicken

 

Träning med D.C.

Åkte igår till Sofia med D.C. träningspasset var väldigt bra! Fick lite tips om hur jag ska hantera henne när hon får för sig att hon är "störst och starkast" (vilket hon ju är men de är ju den lilla tvåbenta saken i sadeln som bestämmer)... Hon blev väldigt fin och kom ihop sig väl. Ska dit nästa måndag igen för nu är det hög tid att träna igång lilla bebisen som måste börja bli vuxen.
Sofia är väldigt positiv till henne! Så det känns jättekul att hennes stora kropp och långa ben ska få komma till användning efter all växtkraft...!
Själv har jag gått och blivit sjuk så jag ska kurera mig så mycket jag kan och försöka rida på nu inför nästa vecka - längtar redan! Kvällen bjuder på träning, en elev ska hoppträna och en ska rida dressyrlektion. Hårda övningar väntar för såväl ponnys som ryttare..!

Tävling

Lite kort om tävlingen i helgen:
Lördagen Msv:A1 vår andra start i denna klass. Startade på kvällen och red fram hemma då underlaget är så tungt på Heda. Stargate kändes fin hemma och även på collecting inför start. Programmet gick skapligt, underlaget suger mycket på honom så jag tappar samlingen i skolorna. Mitt i programmet blev jag avblåst för felridning, trots att jag red rätt. Tråkigt då man tappar rytmen... Tre domare dömde varav en låg väldigt lågt hos mig 5-6% lägre än de andra två. Lite tråkigt. Är ganska nöjd med programmet, vet var hans svagheter ligger och kan där inte begära mer i dagsläget.
Söndagen red jag en MsvB:3 då Msv:B5an som jag var anmäld till blev inställd. Han var fin hemma men kändes trött under programmet, två helt missade byten och ett dåligt byte gav låga %. Underlaget suger alldeles för mycket för hans del och när det blir tungridet så tappar man samling och missar händer lätt. FÖr hans del ligger nu en träningsperiod innan han ska starta i Mjölby i mitten av oktober om allt går som planerat.

Träningar...

Min lediga dag spenderades på ridbanan. Höll själv 5 lektioner för 7 elever innan jag själv red lektion för Sofia.
Kl 10.00 kom dagens första elev med ponny nr 1, tävling i helgen står på tur så det bliv lite programträning (FEI inl.) och en hel del skolor och arbete med samling och rakriktning. De såg riktigt fina ut så håller hårt om tummen i helgen! Sedan red jag DC medan hon red hem för att sen komma tillbaka med ponny nr 2.
DC var fin, mycket galopparbete med många övergångar, formen börjar bli riktigt bra, mycket stadigare. Har dock haft ett "steg tillbaka" då hon i början ska protestera lite men med lite stöd från backen så släpper det allt mer! Unghästar går lite fram och lite tillbaka hela tiden bara att jobba på och så sakteliga få större steg fram än tillbaka! Jobbar på förberedande inför skolor genom att kunna hålla henne ställd längs med långsidorna och samtidigt spåra, så småningom blir det mer böjning och sedan även tvärning. Efter mitt pass med DC så var det dags för ponny 2 kl 12, även här lite extra fokus på program då det är tävling för även denna ponny i helgen. Red igenom programmet (LA:P1) och övade förvänd galopp och skolor och att få henne bärig och inte för lång utan att hon ska gå med samling igenom kroppen. Blev riktigt fin!

Sen fick jag lunchbreak 13-14 vilket innebar lite mat samt att förbereda inför att själv åka på träning. Vid två kom sedan mina minsta elever med lite tårta för förra veckans avramling innan deras lektion började vid halv tre. Vi övade på raka linjer över cavaletti och att sedan galoppera över bommar. Dom är väldigt duktiga och kämpade på trots värmen.

Kl 15.15 dags för en dressyrlektion för Johanna med Pharma. Dom börjar bli riktigt sammansvetsade och red riktigt fint. Vi testade att rida igenom en LB:1 som är målet att kunna tävla till våren och det flöt på riktigt bra. Lite mer styrka krävs i galoppen men stundtals även där riktigt fin! Dom ska ut på ett par tävlingar till i år (dom debuterade lokal LC förra helgen med fina resultat) och fortsätta samla rutin i LC innan det till våren blir LB.

Hopplektion 16.30 för två hopptjejer, övningen var att rida rakt på linje med jämna språng för att sedan kunna rida på båge till samma linje där första hindret kommer snabbt ur sväng. Blev en "evighetsbana" på lägre höjd för att få många språng i följd och där kunna förbättra sina linjer och hitta rätt. De fick även hoppa den raka hindren på högre höjd där båda kom över 100cm (b-ponny) resp 110cm (c-ponny) så nytt personbästa för dom båda ;)

Sedan dags för mig att göra iordning Stargate och bege mig till Sofia.
Träningen gick väldigt bra, började ganska direkt med piruettarbete och fick den vänstra ganska bra, börjar hitta bättre och bättre teknik även om det är en bit kvar för att få dom tävlingsmässiga då han är lite svår att vända även om galoppen är bra... Försöker att rida piruetterna i tårtbitar för att få förflyttningen rätt och det kommer allt mer så sakteliga.
Fortsatte sedan med lite byten där han inte fick ge sig iväg och öka utan vara kvar och nästan tänka piruettgalopp in till bytet. Avslutade med travskolor på volt och raka linjer. Både Sofia och jag tycker att han utvecklas och han har blivit mycket mjukare och gungar nu bak och travar fint med schwung genom hela kroppen. En helt ny häst - tänk att en 16årig häst kan göra en så stor utveckling på så kort tid! Nu ska jag träna vidare hemma innan det blir lite trimm nästa vecak innan tävlingen! Då ska vi göra vår andra start i Msv:A1 :)

2 placeringar av 3 möjliga...

Väderstad HSKs meeting är över, Stargate fick starta tre klasser, Msv:C1 och Msv:B5 på lördagen sedan en Msv:B4 på söndagen. Lördagens första klass gick ganska bra, han tyckte att blomdekorationerna (som va jättefina) var otäcka, han som aldrig brukar bry sig. Men det såg vi på OS med, även den mest rutinerade hästen kan bli skrämd. Till följd av detta så blev skolorna sådär och de enkla bytena lite spända i övrigt utan större missöden, 64,68% och en 4:e placering!

Andra klassen gick inte alls bra, han skyggade kraftigt flera gånger bla vid ett byte så kastade han sig precis innan mot mitten, fick avbrott i den förvända galoppen och han bromsade mot det "otäcka" hörnet i serien... Mycket besviken, 59,80%.

Söndag, påväg till framridningen var han redan där spänd, han gick på tvären och Nina Liljas kommentar utanför framridningen säger ganska mycket "Han ser vettskrämd ut". Han spände sig under hela framridningen och tyckte det var otäckt när maskiner åkte förbi utanför och hästar gick i gruset... Väl inne på banan kan man ju tycka att han efter två ritter igår borde kunna slappna av men icke. Idag var det ännu värre. Fick mest sitta och driva honom framåt och försöka hålla honom på rätt linje. Han skyggade i första bytet = 1p och i den ökade galoppen... Fick jobba mig igenom programmet, fick beröm för att trotts missödena ridit en nyanserad ritt och för hans stadiga fina form, resultatet 60.00% och en 3:e placering! Kul mad en placering även om jag var allt annat än nöjd efteråt, men ibland räcker det till ändå :)

Equiterapeut

Vår equiterapeut var idag ute för att kolla igenom Stargate och Pharma. Stargate var hon överlycklig att se! Hon såg direkt med bara ögat vilken förändring i hans kropp träningen för Sofia gjort. Rygg nacke och länd var superfina! Fanns egentligen inget "att klaga" över vilket känns fantastiskt. Då är min känsla helt rätt och träningen detsamma!

Hon gick även igenom Pharma, hon var väldigt fin i kroppen och hade inga låsningar! Skönt att höra att 18åringen (!) är så fräsch!!

Revansch!

Fredagkväll och tävling på Heda med Stargate. Första klassen MsvB:2, han var fin men missade upptagningen från ökad galopp i övrigt inga missar förutom mellan och ökad trav som inte blev mycket av... Bytena fick jag jobba igenom men fick 7,7 Resultatet 64,88% 4:e plats (3plac). Fin fina kommentarer med bla 7,7,7,8 på skolorna!

Andra klassen en MsvC:1. Red fram 10min, bara på collecting då det var ganska tajt mellan starterna. Han kändes fin men något matt. Fina kommentarer även här och förutom att jag glömde bort halt och ryggning så hade vi inga direkta missar, dock dåliga travlägningar även här. Fick flera 8or i programmet och allmäna intrycket blev 7,6,7,7,8! 68,51% och en 2:a placering!

Jag är väldigt nöjd med ritterna jag kände att vi var med varann hela tiden och under hela programmen kommuniserade vi med varann och båda var i fullt fokus och i full koncentration! Önskvärt vore lite mera energi för att få mer schwung men det kommer allt mer...
Tog oss runt i alla fall...

DC har varit på ca 3 platser förutom hemmaplan och blir väldigt spänd på bortaplan vilket jag verkligen fick erfara igår. Ritten i sig kan man antingen se som ett misslyckande då hon hemma går för runt 70%. Eller så kan man med tanke på den rodeo uppvisning hon bjöd på under framridningen och på collecting ring säga att vi tog oss runt utan levader men med ett antal stop. Vi tog oss oavsätt runt och kom till sista halten, sista momenten gjorde hon bra med bjudning men om man stannar 5 gånger i ett program med två 0or, ett antal 1or och 2or till följd så hjälper det knappt... Det som hon spände till för var först en tjej som gick utanför banan i högt gräs så att bara huvudet syntes, sedan en kvinna som gjorde likadant när jag var påväg i mellangalopp mot just den sidan = tvärnit. Hon låser sig tyvärr då och kopplar bort mig för ett tag. Dock så slapp vi levader och snurrar på bakbenen på banan vilket hon genomförde flertalet gånger innan på framridning och collecting. En framridning som för övrigt var mer än rörig med 8-9 ekipage där alla red huller om buller och högerregeln verkar inte många ha koll på, lite jobbigt när man sitter på en oerfaren unghäst. Nu ska vi träna mera och ombyte av miljö är ett måste med en häst med så mycket nerv och skalle! Fin är hon i alla fall när hon slappnar av, hon ger en helt fantastiskt grym känsla där man svävar på moln. Säger som domaren: "Det kommer bli väldigt bra!"

Ikväll är det Stargates tur, så håll tummarna! Han har varit grym på hemmaträningen!

Superhelgen 2012 med debut i Msv:A

Vi åkte ner till Kalmar på lördagsmorgonen, resan gick fint och väl framme så sken solen omvartannat med rysliga regnskurar. Vi stallade in Stargate i en box på anläggningen så att han kunde äta lite lunch medan vi gjorde detsamma. Lördagens klass var en Msv:B5 och på framridningen (som gick i ridhus) kändes han superfin, bästa känslan någonsin, han har blivit så himla mycket mjukare och mer följsam sedan vi började träningen för Sofia. Även slutorna i trav och galopp åt höger var kanonfina. De är hans svaga sida där han lätt blir för rak. Utomhus debut för i år på bana som sedan låg UNDER vatten. Inget underlag som passar Stargate. Han blev tung och låg och hängde sig i handen mer och mer under rittens gång. Jag var väldigt besviken efter ritten då han tappade 8-10% på tävlingsbanan mot framridningen... Men bryt ihop och kom igen säger man ju.

Efter klassens slut så åkte vi hem till Inger Axelsson som har en gård utanför Kalmar där vi och Stargate fick bo (tack igen!). Vi stallade in Stargate och åkte sedan iväg för att kolla om de fångat någon gädda, men inte idag. Tog sedan en tripp i skogen och plockade lite kantareller som vi stekte till middagen. Mycket prat och supergod mat bjöd den sena kvällen på!

Söndag och debut i Msv:A. Vi började i stallet hos Inger och gjorde iordning alla tre (Stargate, Maestro, Dayro) hästar. Stargate kändes lite matt idag men i övrigt väldigt fin, piruetterna är inte tävlingsklara men allt annat satt som det skulle på framridningen. På banan sedan som idag istället badade i sol så kändes han fin men som sagt lite matt. Årets första utetävling och meeting sätter sina spår... Förutom ett takt fel i en ökad trav och piruetterna så hade vi inga missar, men det finns många poäng att hämta i tex skolorna som för dagen blev lite hastiga. Fick bra kritik och en del sjuor bla på: inridning, travbågar, samlad skritt, övergångar, ryggning, byten... Satte dessutom serien som i torsdags för Sofia inte fungerade alls som den skulle :)
Stort grattis också till Inger som kom 2a och 3a i klassen!

Nu blir det att träna mera och närmast blir det en kvällstävling nere på Heda med lite lättare klasser den 3/8!

Träning för Sofia

Sista träningen innan "Superhelgen", började i ridhuset med att värma han kändes riktigt fin. Efter att vi ändrat kedja på stången så har han gått väldigt bra hela veckan! Vi red sedan igenom lite olika linjer från programmen som ska ridas i helgen: Msv:B5 & Msv:A1. Koncentrerade oss på dom olika linjerna med skolor och fick lite små tips på hur jag ska rida i programmen så att tex slutorna blir brantare och då snyggare... Gick efter detta ut på utebanan för att där rida igenom båda programmen. Gick bra, skolorna var fina och jämna ökningar. Svagheter i programmen: piruetterna(!) de blir för stora och för mycket mellandelsvändning måste öva vidare där men inte så mycket att göra åt till helgen, serierna - jag räknar ibland fel i 4:or och i 3:orna slappnar jag av på 4e vilket gör att han byter efter bak. Så där måste jag jobba mig igenom ALLA 5 och inte andas ut efter 3st...!

Avslutade med piruettarbete som faktiskt blev rätt bra mot slutet, men det gäller att fortsätta trimma där och befästa, hinner jag inte till helgen men allt eftersom. Det sista vi gjorde var travökningar där jag verkligen fick sitta och hålla takten med sitsen, fina blev dom! Hoppas få samma känsla i helgen!

Vi åker tidig lördag morgon, stallar in Stargate i en box på tävlingsplatsen när vi kommer fram så får han äta lunch och vila ett par timmar innan det är dags att knoppa och fixa. Efter start åker vi till Inger Axelsson, vi ska få bo hos henne med häst! Väldigt snällt och väldigt trevligt kommer det att bli! :) Startar runt lunch på söndagen och efter start åker vi hemåt igen och jag ska börja ladda för ett 10-dagars jobb pass med start måndag kl 06.00

Frack!

Va hos Sofia idag med Stargate, han blev så himla fin! Sofia började rida för att testa lite mer vändning (piruetter) vi knicksade lite med betten och sedan satt jag upp och fortsatte med lite piruettarbete, blev bättre och bättre så bara att fortsätta öva men nu kom jag åt ordentligt med innerskänkeln vilket är ett måste för att de ska kunna bli bra så ett stort framsteg, innan har han lätt gett sig iväg när jag lagt på skänkeln...

Var även iväg och hämtade/köpte min frack, beställde den i onsdags och fick den levererad idag från Tyskland. Mycket bra! Hörde att nästa skulle elvereras i oktober som först - turdag (fredag den 13:e)!

Nu ska jag träna träna träna sedan åka till Sofia en gång till nästa vecka sedan är det dags för Kalmar och debut i Msv:A1, då får ni hålla tummarna!!

Helgen som var...

Vilken helg vi hade! Vädret höll sig i skinnet (mest sol o uppehåll) och alla ryttare kämpade på och genomförde riktigt fina träningspass! Jättekul att det var så många som kom! På lördagen höll jag på i ca 12 timmar och söndagen 10. Behöver jag säga att jag var trött söndagkväll?

Bilder finn på facebook, via länk

Tack alla som hjälp till och som bidrog till dessa fantastiska dagar!
Hoppas vi ses igen!

Tider inför helgen!

Lördag

08.15 Ellinor (Boris)

09.00 Moa & Emmie

10.00 Jonna & Johanna

11.00 Kristin & Sofia

12.00 Rebecka & Ellinor (Nonna)

13.00 Hanna & Julia

LUNCH

14.45 Ida & Saga

15.15 Kristin & Ellinor & Sofia

16.15 Moa & Emmie & Jonna

17.15 Hanna & Julia & Johanna & Rebecka

Teori

Söndag

08.15 Ellinor (Boris)

09.00 Jonna & Johanna & Moa

10.00 Kristin & Sofia

11.00 Rebecka & Ellinor (Nonna)

12.00 Hanna & Julia

LUNCH

13.45 Ida & Saga

14.15 Kristin & Ellinor

15.15 Moa & Emmie & Jonna

16.15 Hanna & Julia & Johanna & Rebecka

Avslut

Ev flyttar någon av tjejerna i sista gruppen på söndagen till 15.15-gruppen på söndagen.
Hoppas jag inte glömt någon/stavat fel och att tiderna passar! Var gärna framskrittade innan erat pass börjar.

Varmt välkomna!

Träning för Sofia och planering inför "Sommarträning" 2012

Var igår iväg och tränade för Sofia, men för att börja i rätt ände så backar jag till tisdag. Fick i tisdagskväll ont i ett knä, har hänt förr men har då alltid gått över under natten, så var inte fallet denna gång. Låg vaken hela natten i smärtor och kunde onsdag morgon inte gå. Jag som hade planerat dagen full med saker då jag var ledig. Jag skulle rida fyra hästar, springa, klippa gräset, städa och ha tre lektioner. Av detta blev bara det sist nämnda av. Fick under dagen underhålla mig med lite friidrotts EM för att vid tre tiden äntligen kunna gå nåt sånär, lagom till att lektion nr 1 skulle börja, vad gör man inte för sina elever?! Alla tjejer skötte sig jättebra men fick kämpa hårt i värmen. En ridlärare som legat till sängs hela dagen och inte fått utlopp för sin energi blir en lärare som försöker bli av med energi genom sina elever så att säga ;)

Nog om onsdag, över till torsdag. Skulle då rida lektion för Sofia på kvällen, då jag inte kunnat rida Stargate på onsdagen så hade jag alltså bara ritit ett pass sedan förra lektionen. Något jag inte gillar, jag vill hinna känna lite emellan och "träna på läxorna" så bestämde mig för att rida honom en stund på förmidagen, sagt och gjort. Började med att rida honom på slingan runt vallen innan jag gick in på banan, han kändes ganska bra. Red mycket sidvärtes, ben om - mjuk hand. Fortsatte med lite byten och sedan lite piruettarbete. Avslutade med att rida igenom Msv:A1 som gick hyfsat med tanke på att jag inte ridit det sedan förra hösten (i träningssammanhang alltså). Sedan var det D.C´s tur att jobba i värmen, hon kändes riktigt fin, jobbade med många övergångar. Trav-skritt-trav, trav-halt-trav, trav-galopp-trav. Red med henne igenom LB:2 för första gången, väldigt nöjd!

Sen var det ponnyernas tur, började med "N", hon gick ett pass på banan, efter lite tjatjande från min sida så blev hon riktigt fin! Klart finast hittills av de ganska få gånger jag suttit på henne, men enorm skillnad - väldigt roligt! :) Efter henne red jag ut på "B" klättring stod på schemat, det var väldigt skönt att komma ut i skogen lite efter tre pass på banan i gassande sol! När jag var klar där var det dags att snabbt bege sig hem och göra iordning Stargate för kvällens träning.
Han kändes rätt bra från början, jobbade mycket sidvärtes redan i uppvärmningen i trav och galopp, både skolor och skänkelvikningar på olika linjer, gärna förvända. Jobbade sedan med piruetter, fick till en väldigt fin galoppkvalité, nu är det bara vändningarna kvar, ytan måste bli mindre (piece of cake?!). Gick sedan över till travslutor, där han måste runda sig mer runt innerskänkel, blev bättre. Avslutade med en ny övning, trav-piaff-trav. Inte helt lätt, jag måste bli kvickare i mina hjälper. Gick bättre och bättre även att han började bli bra trött... Ren teknik övning för mig!

Har ikväll börjat att titta lite på upplägg och tider inför nästa helg. Det kommer att bli två FULLSPÄCKADE dagar! Preliminära tider kommer under helgen/början på veckan. Har även börjat klura på innehåll i varje lektion, för varje enskilt ekipage, lättare med de elever jag sett tidigare, lite klurigare med dem jag aldrig sett. Där har jag mer fått sätta en "ram" sedan får den fyllas när jag väl ser dom och hur deras dagsform ser ut! :)

Träning med Stargate för Sofia

Har varit iväg med Stargate två dagar i följd nu i helgen. Igår så red Sofia honom, och idag började hon rida 10 min innan jag red en liten stund. Bra att ibland låta tränaren rida för att man själv lätt "vänjer" sig vid sin häst och inte på samma sätt känner hur hästen stelnar eller blir stark eller att den fuskar lite. Då är det bra att tränaren sitter upp och sedan kan påpeka att "såhär och såhär är det nu" samt att jag som ryttare sedan kan sitta upp och få känna "ah just det!". Mycket nyttigt.

Red sedan D.C när jag kom hem, red på banan. Ibörjan var hon lite okoncentrerad och tittade lite på dels ett paraply vi hängt upp på en staketstolpe vid banan (i träningssyfte) samt på pappa som körde traktor runt banan med betesputsen... Men efter en del övergångar och olika böjda spår samt långa linjer så blev hon så supersuperfin! Mjukt stöd i båda tyglarna, bra påskjut bak och mjuka övergångar där hon satte sig bak och behöll formen. Trimmade vidare en stund med lite öka-minska samt fler övergångar mellan trav och galopp innan jag avslutande provade att rida rakt fram i en mer samlad galopp från en volt där hon bibehöll steglängden! Fin flicka!!

Sista hästen för dagen, eller ponnyn var Boris. Familjen är bortresta så jag red honom igår och nu idag samt ska rida några gånger i nästa vecka innan dom åter är hemma. Igår var han jättefin, mjuk och följsam. Idag vräkte det ner regn, i mellanåt skulle jag vilja säga att det snarare haglade...! Boris brydde sig dock inte så mycket utan plaskade glatt på i regnet. Mjuk och fin även idag, och idag visade han lite mera trav, väldigt bra!

Till helgen går anmälan ut till "Sommarträning" 9 platser är tagna, finns ett par till samt strötider!

Träning för Sofia Möller med D.C.

Var iväg till Sofia igen med D.C. framåt går det steg för steg... Hon blir fortfarande lite spänd när vi inte rider hemma men det var betydligt bättre denna gång. Man märker dock att hon tycker att det blir lite jobbigt för huvudet... Började efter lite värmning med att ligga på volten och på den öppna delen rida öppna sedan mot hörnet flytta henne i skänkelvikning detta i trav, efter ett par gånger i båda varv så lade vi till en galoppfattning ur skänkelvikningen. Efter en skrittpaus så fortsatte vi att jobba på kvartslinjen i först trav sedan samma sak i galopp där jag fick kontrollera så att jag hade full koll på yttre bog. Efter ännu en skrittpaus så avslutade vi med att samla galoppen på volten och sedan gå ut på långsidan och bibehålla språnglängden. Nu ska vi fortsätta öva på hemma tills nästa pass! I helgen blir det Stargates tur att åka till Sofia, två dagars träning står på hans schema!

Veckoslut...

Snart är även denna vecka slut, det går så himla fort! Staketet runt banan är nu helt klart (vet inte om jag redan skrivit det kanske) det som saknas är en grind samt att det ska målas. Men det ska fixas så fort vädret är stabilare... :)

Hade igår lite helgslektioner, jag var då iväg till ett par elever efter jobbet, hade först en lektion för Julia, som verkligen hade tagit till sig av föregående lektions tips och råd. Det märktes tydligt att hon har tränat på det, kul att se att det man sagt slagit rot och gett en så klar förbättring! Sedan var det dags för mig att rida, red då en D-ponny som jag tidigare suttit en del på. En jättefin D-ponny valack som för övrigt är till salu. Mer info kommer under fliken "Till Salu" inom kort. Väl hemma red jag D.C. som var väldigt laddad, det finns mycket energi i den damen.. Förutom lite väl mycket energi så skötte hon sig utmärkt och gick riktigt bra. Vi jobbade med övergångar för sätet på kvartslinjerna för att kontrollera att hon verkligen är rak. Jobbade på trav-skritt-trav och trav-halt-trav. Avslutade med lite galopp innan jag lade ner henne i form och joggade av.

Tänkte även påminna om att sista anmälningsdatumet till "Sommarträningen" är den 30 juni, såg att jag hade missat att skriva ut det... Välkomna!

Sommarträning 6-7 juli 2012

Vi kör en "favorit i repris". Påskträningen blev väldigt lyckad och nu är det snart dags för uppföljaren, "Sommarträning"!

Upplägget är som följer:

LÖRDAG
Fm - Dressyr
Em - Markarbete
Kväll - Praktisk teori

SÖNDAG
Fm - Dressyr
Em - Hoppning

Fika kommer att finnas, lite hembakat, kaffe o saft.
Medtag egen lunch.

Det finns även möjlighet att bara rida enskilda pass för den som önskar.

Frågor o funderingar? Kontakta mig på 070-388 51 45

Ange i anmälan:
Namn på ryttare och häst/ponny (kategori)
Nivå ni tränar/tävlar på i hoppning respektive i dressyr

Anmälan via mail eller mobil
Mail (alexzandra.leideborg@gmail.com)
Mobil (070-388 51 45)

Tider kommer att finnas här på hemsidan (www.leideborg.n.nu)

Kostnad
Kurs: 400:-
alt 100:-/pass

Varmt välkomna till två intensiva och lärorika dagar!
_____________________________________________________________________

En dag i Rist

Idag var det dags för tre av mina elever att visa upp sig på klubbdressyren uppe i Rist, anordnat av Stjärnorps RK - min första klubb så från Rist har man många fina minnen! Solen visade sig från sin starka sida och alla deltagande ryttare gjorde fina presentationer som bedömdes av Marita Lindberg, som även gav ryttarna lite muntliga tips! Väldigt uppskattat! Själv tyckte jag att det var väldigt trevligt att träffa Marita, vi brukar samtala en del på tävlingar men har i år tävlat "om varann" hela terminen... Självklart mötte man många andra glada vänner, något som faktiskt kännetecknar klubben!

De elever till mig som deltog var, Johanna - Pharma, Moa - Madicken och Hanna med sin nya ponny som såg riktigt fin ut, kul!

Dagen flöt vidare men en lektion för min i dagsläget minsta elev, Saga 7år på sin fantastiskt charmiga shettis Blossom. De gjorde idag några riktigt fina språng och galopperade för första gången under min uppsikt. Min dag fortsatte sedan på jobbet där eftermiddagens/kvällens timmar spenderades. Imorgon ska vi iväg och träna för Sofia igen, denna gång får Stargate följa med då (klantmajan) D.C. trampade ur en sko igår...
Hanna, Moa, Johanna Johanna & Pharma

 

Tävling

2 juni och sommar, eller snarare 2 juni 8´C och halv storm... Hur som helst så åkte vi till Ekängen i Söderköping. På framridningen gick han bra till första klassen, väl inne på banan så gick han sämre. Han snubblade flera gånger (underlaget var lite halt och ojämnt på sina ställen, brukar vara väldigt bra där annars...) vilket ledde till att han blev ostadig i formen och han lade dessutom in några byten. Red då Msv:C1 där det inte ska vara några sådana... 59,79% blev resultatet och jag kände att "nu åker vi hem".

Men skam den som ger sig heter det ju. Efter ett par timmars väntan i fiket så blev det dags att sitta upp igen. Nu blåste det nåt gräsligt och regnet hängde i luften. På framridningen till denna klass (Msv:B4) så var han i början lite väl laddad, då tycker han att han kan själv... Men efter en liten övertalning om att vi nog trots allt ska göra enligt min plan så var vi överens om hur vi skulle ta oss igenom detta. In på banan igen som nu va nysladdad och underlaget bra förutom hörnen nere vid domarkortsidan där det saknas material om man håller ut. Stargate kändes fin och taggad - bra! Programmet flöt betydligt bättre och han "var som vanligt" ridbar igenom och lite het. Öppnorna blev väldigt vingliga men slutorna bra. I galopparbetet blev han lite väl het vilket gör att de enkla bytena blir lite korta i övrigt inga direkta missar. 63,04% blev resultatet, 8a i klassen som hade 6 placerade. :)

I fredags var vi och hälsade på "Märta" hon ser ut att ha det kanon. Sarah visade henne på sin nya bana i spöregn och halvstorm. Vi har disskuterat lite upplägg och planering tillsammans och planen är nu lagd.


Sarah & "Märta"

31 maj

Idag har jag tagit en "slappdag" välbehövligt efter mycket jobb och korta nätter... Red på eftermiddagen Stargate på banan. Där nu även den undre brädan som ska hålla gruset på plats är satt runt om! Nu ska det bara fyllas emot så är det fullt ridbart på hela måtten...! :)
Tillbaka till Stargate.. Han blev väldigt fin, i början lite för snabb men efter uppvärmning och några övergångar så blev det mycket bättre. Andra halvan av passet bjöd han på med fin kontakt. Red många skolor på olika linjer bla öppna (hö) ett par steg på långsidan, sedan sluta (hö) mot mitten gå över i skänkelvikning (vä) för att sedan byta till (hö) sluta och sen (vä) skänkelvikning igen osv, detta i båda varv. Gjorde även många enkla byten för att få lätthet och koncentration.

Red sen D.C. på banan i nya sadeln (lycklig) hon kändes väldigt avslappnad, sadeln gör skillnad!! Gjorde många övergångar mellan trav-skritt-trav och sedan trav-galopp-trav. Är noga med att hon följer mig runt och att i höger varv hela tiden ha kontrollen över yttre bog. I vänster varv ställa lite mer till vänster och se till att hon inte trycker mot innerskänkeln. Hon kändes riktigt fin med en mjuk fin kontakt och en jämn takt där hon bär med musklerna och inte på skelettet. Hon bibehöll idag sin form idag i övergångarna mellan trav och galopp samt galopp och trav vilket kändes super! Där kan hon ibland bli lite spänd till följd av att hon "tappar" bakbenen och då även formen. Men idag - inte en tendens!!! Avslutade passet med att lägga ner henne i låg lång form.

Imorgon ska jag börja med att rida Stargate och D.C. innan vi ska åka och hälsa på "Märta". Skulle ju ha gjort det för ca 2v sedan men Sarah fick influensa så vi va tvugna att skjuta lite på det. Det ska bli jättekul att träffa Sarah och se hur det går med "Märta"! Uppdatering om det kommer ;)

I övrigt imorgon blir det att packa inför tävlingen på lördag, har en tidig starttid så allt ska packas imorgon så jag kan sova lite längre på lördagen.. Stargate har kommit lite i andra hand sista veckorna dels med ett par lugna "joggveckor" samt att staketet kommit före allt annat, så det blir spännande att se hur det går!

Staket - eländet

ÄNTLIGEN! Nu är alla J#%¤¤a stolpar satta runt ridbanan, eller inte riktigt, två ska gjutas fast men de blir nog gjort imorgon… Fy vilket jobb! Tjatigt och gnatigt med alldeles för många moment/stolpe. Men fint ska det bli, så det så!!

Sen är det bara att sätta klart all markbädor, måla alla stolpar, måla alla slaner, sätta upp alla slaner, göra iordning en grind med fästen, göra klart ”nedfarten” med kanter, plöja upp marken ovanför ridbanan och så i gräs, eventuellt sätta upp två lyktor till, fixa ”mys” belysning ner till banan, plantera träd runt ridbanan (i alla fall på bortre långsidan), sätta upp snygga bokstäver, göra en ny hinderförvaring (helst på hjul), ordna sittplatser vid banan samt göra en ny bänk till logenskortsidan + att jag säkert glömt massa… Sen är vi klara med ridbaneprojektet!!!

Dessvärre så är detta bara ett projekt av många, MEN man får ta en sak i taget och jobba sig framåt, så blir det nog klart så småningom ;)

Sadelutprovning...

Sadelprovning. En baksida av hästeriet… Jag gillar inte alls att prova ut sadlar! Men vet vikten av en välanpassad sadel, utan detta kan man ju lika gärna låta bli att rida helt…!
Efter många år anser man sig ha ett visst hum om hur sadeln ska ligga och vilken typ som passar mig samt mina olika hästar. Men där slutar jag. Jag kan avgöra en (hel) del själv men, åt vissa saker inom hästvärlden tycker jag att man ska använda sig utav ett proffs. Detta vid flera olika ändamål där sadelprovning är ett, alla kan inte vara bäst på allt! Så för att få en så bra ”matchning” som möjligt anlitar vi sedan några år Kristin (Sättuna).

D.C. va i behov utav en egen sadel. Hittills har jag ridit i Stargates, då mest i hoppsadeln då dressyrsadeln inte ligger alls särskilt bra, inte så konstigt med tanke på deras olika ryggar… Hoppen finner jag dock ligga ok för dagen. När vi köpte henne var det inte så stor vits att prova ut en sadel då hon va så omusklad i ryggen, kändes som att ”ingen sadel går att lägga”. Hennes träning har således också bestått av mycket longering för att inte belasta ryggen. Men nu har hon musklat sig fint (mer ska till såklart) men det är nu en rygg som går att rida på!

Så efter mitt jobb i måndags (slutade 21.00) så åkte vi till Kristin. Efter en liten koll så hade hon snart plockat ut en passande sadel till hästen, nästa fråga – passar den mig? Jag som har långa ben (lårben) och en öm rumpa (!) är inte alltid så lätt att övertyga när det gäller form och känsla… Men Kristin har lärt sig hur jag funkar, eller snarare hur jag ser ut och hur känsliga mina sittben är så hon fann det på 1a försöket (inte dåligt alls!).

Efter en liten provtur i ett (för D.C) mycket litet ridhus så kunde vi lasta och åka hem med en ny sadel! Hemma ca 23.30…puh! Hon ska även få en egen hoppsadel men den kommer om någon vecka, den va lätt att hitta då hon ska få en likadan som Stargate men i en annan storlek! :) Så nu ska vi nog slippa ”eländet” för ett litet tag framöver i alla fall, innan det blir dags för en koll om sadlarna ännu passar eller/och vilka justeringar som ska göras…

24 maj

Började dagen i stallet, släppte ut ponnyn i hagen innan jag gjorde iordning DC för en ridtur i skogen. Jag som (klantig nog) brände mina axlar, nacke och överarmar igår i solen när jag och pappa jobbade med staketet runt banan, red idag i 3/4 ärmad tröja med krage fick verkligen känna av värmen… Tillbaka i stallet duschade och smörjde jag in DC med flugkrämer innan hon fick göra ponnyn sällskap i hagen. Dags för nästa häst, Stargate. Honom red jag på vallen, ett kort dressyrpass fick det bli. Även han fick duscha och fick på sig flugkrämer innan han fick gå ut i sin hage. Banan är ännu inte ridbar pga alla hål som är grävda för stolparna, men vi jobbar på, både med stolpar och med hästar… Gjorde sedan stallet i turbo fart innan jag slängde mig in i duschen själv för att hinna göra mig iordning inför jobbet. Hann öva lite kontaktövningar med Svea innan jag for till jobbet strax innan 12.

Åkte hem över lunchen (skönt när man har tillgång till bil) för att äta lite samt ge Svea sin lunchmat. Passade på att klippa lite klor och träna på ”stanna kvar” en stund innan lunchrasten började gå mot sitt slut. Jobbade till 21.00 och kom sedan hem till dukat bord (härligt) en stund vid TV där jag konstaterade att vår DVD-spelare numera har gett upp helt, suck! Bara att skriva upp på listan ”att handla” – ny DVD-spelare.

God Natt

Lite "updates" 17 maj

Malin (Equiterapeuten) var här i måndags och gick igenom DC samt Stargate. DC skötte sig väldigt bra och fick bra kritik, fin i både rygg, ben och hals! Stargate gicks igenom som han brukar, inget annmärkningsvärt där heller. Han ska dock få en "vilovecka" och då ridas lätt varannan dag. Planerar in någon sådan vecka per termin och nu passar det bra. DC ska även hon ridas varannan dag för att på ett mer effektivt sätt bygga muskler. Bryta ner muskelfibrer först (ridpass dag 1) sedan vila för att bygga nya (dag 2). Har varierat jobbet med henne innan också med "hårdare-lättare" pass dagar men detta blir än mer effektivt. Känns bra med upplägget och vi disskuterade lite olika typer av jobb och träningsupplägg samt lite nya studier och rön... Eventuellt så rids/longeras hon på sin vilodag, i skritt och jogg om huvudet inte klarar vilan men hittills har det gått bra.

I helgen hoppas jag på träning på lördagen och sedan ska jag och mamma till "Märta" på söndagen för att hälsa på!

Hektiska dagar man lever med...

Det har varit tajt schema nu på början av denna vecka. Det är inte svårt att få dagarna att gå! Nedan mitt schema för ett par dagar:

Igår (måndag) började jag i stallet på morgonen efter 07, red Stargate och longerade D.C. Fixade sedan stallet innan jag 09.30 gick in igen för att duscha, 10.30 cyklade jag till bussen för att hinna till skattekontoret samt äta lunch på stan innan föreläsningen på universitetet började 13.15. Föreläsningen slutade 17.00 då tog jag bussen tillbaka till stan för att ta min sista vaccinationsspruta. Till nästa buss strax efter 18, mamma hämtade mig sedan på stationen och vi kunde åka sista biten hem. Väl hemma bytte jag om samt packade väskan för att sedan åka till gymmet. På gymmet knappa timmen och åter hemma 21.00 kvällsfodrade och åt middag innan sängdags.

Tisdag, började i stallet nu vid 08, släppte ut hästar samt red Stargate, fixade iordning det mesta i stallet och sedan in igen vid 10.30, packade väskan och gick hemifrån 11.30 mot jobbet. Jobbade mellan 12.00-21.00, hem, kvällsfodra, äta middag - sova!

Under morgondagen blir det troligtvis en visit på golfbanan, sedan ska stallet fixas och hästarna ridas innan första eleven kommer vid 15, har imorgon fyra elever efter varann och vid klockan 18 så måste jag kasta mig i bilen med Svea för att hinna till hundkursen som sedan startar 18.30! Lite plugg vore också bra alternativt en löprunda, beroende på vilket som är tröttast imorgonkväll, kropp eller knopp!

Tävling i Motala 22 april

Värmde upp Stargate lite hemma, 20min innan vi åkte då jag misstänkte att deras utebana inte skulle vara så bra. Hemma kändes han fin, mjuk och lyssnade väl på mig. På framridningen sedan blev han skrämd av hästar som sprang i hagen bredvid så någon framridning blev det inte, hade tänkt värma 15min men fick nöja mig med att snurra runt lite på collecting ring (8x20m). Inne på banan kändes han fin, lite slarvigt travprogram från min sida, saker som brukar vara våra starka kort blev idag våra svaga och tvärt om. Avslutade dock med ett riktigt fint galoppprogram, 7or rakt igenom! Resultatet blev 65,32 och en 4:e placering i Msv:CV1!

Till andra klassen gick det bra att rida fram, ingen spänning kvar där. På banan blev det lite som i klassen innan, svagt blev starkt och tvärt om, ganska dåliga enkla byten med då han samlar sig och laddar, vågar inte ta den sista halvhalten med risk för piaff så släpper lite och då blir de otydliga och korta, de va dock fina i Msv:C1an... Om jag nu bara kunde rida travdelen så som jag gjort de senaste två tävlingarna och sedan dagens galoppprogram så skulle det ju vara super!! (lättare sagt än gjort dock..) Resultatet i Msv:B4 blev 62,39%.


Puss på dig Stargate <3

 

Träning för Jan-Ove 18 april och lite updates..

Måste bara få inleda med - Vilken fin häst jag har! Stargate va helt underbar! Jobbade med linjer från Msv:B4, Jan-Ove var mycket nöjd och tyckte att han såg glad och nöjd ut samt fin i kroppen! Stargate har mer energi i ridningen än någonsin och J-O undrade om vi lagt på nåt extra foder, vilket vi inte har. Det är bara arbetslusten som är total! Så roligt att rida, helt genomsläpplig och väldigt jämn i sidorna. Jobbade med detaljer och med travökningar där jag måste länga formen lite mer för att få dom jämnare, lätt att korta upp istället... Avslutade med passage ville ha J-Os kommentarer på mitt jobb där eftersom jag tagit fram det själv ur honom på egenhand och då jag aldrig ridit det förut så blir jag lite osäker på om jag gör det på rätt sett. "Bra känsla" va kommentaren för mitt passage-jobb - känns bra! Nu ska jag ladda inför helgen med mycket övergångar och inget "piff o puff", längtar till söndag!

Red D.C på banan, hon va fin blir bättre och bättre i formen för var dag, riktigt kul att komma igång med henne! Ska se om vi kan komma iväg med henne lite under helgen med men det återstår att se...

"Märta" är hos Sarah Nathansson för utbildning och tävling sen en vecka. Känns jättebra att hon är iväg hos en så kompetent ryttare där hon också får komma till sin rätt som hopphäst! Vi får löpande uppdateringar om hur hon mår och hur utvecklingen går! Hoppas att senare under våren kunna åka med på någon tävling och se hur hur sköter sig!
Sarahs hemsida.

...andra dagen!

Andra dagen bjöd på sol, härligt! Här hemma har det nu i två dagar varit fullt (ös) med barn, ungdomar, hästar och ponnys samt föräldrar och publik - Superroligt att så många har dykt upp! Mängder med fika har intagits, det har grillats och inte minst det har tränats, hårt! Från 09.00-18.00 har jag stått nere på banan och fått träna dessa härliga ekipage!
Torsdagen fokuserade vi lite extra i dressyren på program, alla tjejer fick avsluta passet med att rida igenom eget valt dressyrprogram ett par gånger. Medan vi i hoppningen koncentrerade oss på att hoppa bana. Hästarna/ponnysarna såg idag mer lösgjorda ut och ryttarna red alla bra ritter såväl i dressyr som i hoppning. Onsdagens övningar med sits och vägar gav resultat, till synes extra tydligt vid just programridning och banhoppning där alla red väldigt fina vägar med bra blick och följsamhet!
Trötta var vi nog allihopa både djur och tvåbenta efter två intensiva dagar!
Några kommer att tävla i helgen, det är både Lag-SM uttagning och dressyr CR som ska genomföras. Lycka till!

Alla har bidragit till den härliga stämningen, med ett leende på läpparna och inte minst snälla föräldrar som ställt upp och skjutsat!
Stort tack säger jag för förtroendet och varmt välkomna igen!
Nedan är ett par bilder på några av ryttarna, tyvärr finns inte alla härliga deltagare med!


Bild till vänster
Några av deltagarna: Jonna, Julia, Johanna (Pharma), Hanna, Moa & Alexzandra
Bild till höger:
Johanna & Pharma


Bild till vänster:
Maja & Candy
Bild till höger:
Julia & Baloo, Alexzandra & Jonna med Teitur


Bild till vänster:
Moa & Madicken
Bild till höger:
Ebba & Prince

 

 

Första av två träningsdagar till ända...

Oj vilken dag! Jag är helt slut i både kropp och knopp, men så roligt det har varit! Många nya bekantskaper vilket är superkul. Alla har ridit så fint och jobbat på så bra. Nu ska jag ta och sova, sedan ses hela gänget imorgon igen, utvilade och träningssugna!
Tur med vädret fick vi med, några få regndroppar men i övrigt uppehåll, håller nu tummarna för att vädergudarna är på vår sida imorgon igen!!

Tävling i Mjölby 8 april

I första klassen kändes han fin, några små saker som kunde förbättras, nån skola som blev lite vinglig och de enkla bytena blev inte så bra som de kan heller... Fick 63,6% ett par pinnhål utanför placering. Fick dock väldigt fina kommentarer från Inger Axelsson som satt som domaraspirant och dömde. Hos henne var jag placerad, men roligast av allt va att hon tyckte att jag ridit så himla fint samt att Stargate hade utvecklats väldigt mycket sedan sist hon såg honom! Tack för värmande ord Inger!
Till andra klassen var han het redan på framridningen, detta höll i sig på banan, det gick inte lika "fort" som förra helgen men han var väldigt het. Svårt läge speciellt i skritten då han går upp i piaff om jag tar en halvhalt och börjar galoppera om jag driver, fick några större missar denna gång med några 4:or som följd (inte jättebra..) Men fick även en 8:a på inridning. Varierande poäng alltså, får jag honom bara lite lugnare så kommer procenten upp ganska mycket om man ser på protokollet... 59,4% Funderar lite på att kanske bara rida en klass/dag, om han ter sig likadant i Motala om ett par veckor så får vi nog göra så ett tag, blir lite väl mycket av det "goda" annars. Kul tycker han att det är oavsätt!

Stargate på collecting ring, i Mjölby.

Preliminära tider "Påskträning"

Nu har jag fått ihop lite tider. Hoppas det passar alla, blir som sagt två heldagar! Så ladda med ett toppenhumör och mycket frågor och funderingar så hoppas vi på att vädret är på vår sida!
Kollade nu på YR och det ser ut att bli bra!
Glöm inte att lära in det program Du rida på torsdagen, meddela gärna mig vilket det är på onsdagen så kan jag förbereda!
Kom även ihåg att ta med lunch, grill finns om så önskas!
Fika kommer som sagt att finnas för alla!

Jag kan stolt meddela att *ICA Kisa* sponsrar oss med saft och kaffe!!

Jag ska själv snart ta tag i att baka kakor, så fikasugna föräldrar är självklart också välkomna!

Eventuella ändringar kommer att meddelas, här och på hemsidan!

ONSDAG
09.00 Kristin - Johanna
10.00 Ellinor
10.45 Moa - Hanna
11.45 Julia - Jonna
12.45 Isabell - Johanna
13.45 LUNCH
14.45 Moa - Hanna
15.45 Jonna - Julia
16.45 Isabell
17.45 Ebba - Maja

TORSDAG
09.00 Kristin - Johanna
10.00 Ellinor
10.45 Moa - Hanna
11.45 Jonna - Julia
12.45 Johanna
13.30 LUNCH
14.30 Ebba - Maja
15.30 Moa - Hanna
16.30 Jonna - Julia
Isabell har en boxplats på onsdagen.
Jonna har två boxplatser, onsdag & torsdag.
Julia har en boxplats onsdag & torsdag.

Varmt välkomna allihopa!
/Alexzandra Leideborg

Lista på deltagare inför "Påskträningen" 11-12/4

Här är de som anmält sig till Påskträningen. Om jag mot förmodan glömt någon så hör av er direkt! Har fått anmälningar via mail, mobil och facebook men hoppas att jag fått med alla!

Moa Alm
Hanna Berginger
Johanna Sverker
Kristin Fält
Ellinor Moge
Julia Adolfsson
Ebba Davidsson
Isabell Hoflund
Jonna Thorvaldsson
Maja Halldin

31/3 - Årsdebut i Tranås

I år va planen att få årsdebutera i vårsol med grönt gräs runt banan efter att i fjol startat säsongen i Januari, massa snö och -23'. Men oj va fel vi fick! 31 mars och vädret spelade att ett spratt - snöstorm - framridning ute... Fick bli många skrittpauser och korta stunder jobb då underlaget blev djupt och tungt av all snö. Första klassen, en Msv:C1. Stargate kändes fin på framridningen han har de senaste dagarna hemma inte alls gått som han brukar, vi har vad man skulle kunna kalla för "jobbat åt motsatta håll". På torsdagen red jag ett kort pass då jag bara kände att "jag ger upp" och igår (fredag) tog jag tag i saken och red ur det med hjälp av tusen övergångar, bara tränsbett och massor med volter, vilket resulterade i att efter 55min ridning så gick han de sista 5 som en klocka, skönt! Tillbaka till idag. Red som sagt fram rätt kort och stod sedan mest stilla inne på collecting ring, det va så trångt så kändes bara onödigt och uttröttande att hålla igång något nämnbart där. Inne på banan höll känslan i sig i hela travprogrammet, riktigt bra känsla! 6,7,7,7 på skolorna och bra takt genom hela den delen. I skritten blev han het och med det lite orolig med huvudet, han gick mest och väntade på galoppsignalen... I galoppen va han het, också här då lite orolig i huvudet men gjorde den förvända galoppen bra ändå, i det första enkla bytet gick han in i piaff (klagar inte egentligen) och i det andra så blev det lite få skrittsteg då jag inte vågade ta en sista halvhalt med risk för ännu en "piaff". Han skötte sig dock bra i den ökade galoppen, han brukar alltid på årets första tävling bjuda på lite krumbukter men de slapp jag i år, ganska skönt!
Resultat Msv:C1 63,4%

Till andra klassen, en Msv:B4 så red jag fram mycket lite, gjorde ett par byten och gick sedan in på collecting. Inne på banan blev han jättehet!! Kändes som om hela programmet gick på 5:ans växel... Skolorna blev dock rätt bra, i de till höger hann jag inte med helt 6,6 men i de till vänster va ja förberedd mer på "farten" 7,7. Kändes som om de mesta blev lite hastigt men han gör ändå rätt fina piruetter och med tanke på hur het han va, helt OK byten, de enkla bytena blev denna gång lite bättre, inga piaffinslag även om de fortfarande va lite korta. Red dock fel väg i slutet, hann inte riktigt med att kolla upp programmet innan (slarvigt) så jag red den ökade galoppen på en lång diagonal, fel! Gjorde om (den ska vara längs med långsidan) och i upptagningen så låg han på lite väl mycket vilket resulterade i några byten i hörnet... Ganska mycket små missar och sedan två större så reslutatet blev inte superbra... Nu ska vi ladda om och öva på program i veckan, kom på idag att jag inte ridit igenom något program sedan sista tävlingen i höstas, kan ju vara bra att göra. Speciellt med tanke på att han nu blev så het. Nästa helg är det tävling igen, då i Mjölby. Hoppas kunna programmet tills dess samt då få rida på en något lugnare Stargate!
Resultat Msv:B4 58,9%

28/3 Tenta plugg & Tävlings förberedelser

En ny tenta närmar sig, så denna vecka ägnar jag åt skolböcker "Foundation of Marketing" närmare bestämt. Tog idag en liten lunchbreak och gick ut och sprang, skönt! Passa på att förena nytta med nöje...

Mamma är på kurs till torsdag så jag får träna på hemma. Stargate känns fin, har fortsatt pina mig själv i sadeln utan stigbyglar. Red igår med och kände verkligen skillnad, jag va stabilare och rättade mig fortare. Red i trav mycket skolor på olika linjer, även kortare sträckor passage, i galoppen fokuserade jag på förvänd och enkla byten, samt lite öppna. Idag ska han få gå ut o jogga lite i skogen. Sen blir det ett pass dressyr imorn och ett lättjobbs-pass på fredag inför tävlingen på lördag.
D.C. longerar jag nu när mamma är borta, hoppas kunna rida henne när mamma kommer hem torsdag kväll.

Glöm inte bort att anmäla er till Påskträningen! Tar emot anmälningar tom 4 april.

25/3

Igår var jag speaker på Väderstad HSK's lokala hästdressyr. Kul att träffa lite "tävlingsfolk" igen, börjar bli sugen på tävling nu... Red på förmiddagen dressyr på Stargate och DC, DC gick bra, fick lite miljöträning på banan då pappa körde lastmaskin bredvid men det brydde hon sig inte om, skönt. Stargate var riktigt fin, red utan stigbyglar för att öva lite sits, aldrig fel. Kom på det i fredags då Kristin fick rida lektion utan stigbyglar, att de där va länge sedan! Han kom tillbaka väldigt fint i traven och vi kunde rida fina öppnor på långsidorna för att sedan rida passage på kortsidan och sedan öppna igen. Fin kontakt och bra påskjut bakifrån samt att jag verkligen kom åt honom med sitsen.

Idag red jag dressyr på DC igen, mer galopp idag där jag verkligen får jobba nu då hon är i växtfas och kroppen gör lite motstånd. Gäller att ha ögonen med sig och inte pressa för mycket under denna period. Stargate fick gå ut och galoppera i skogen, riktigt skönt för både häst och ryttare! Har haft rejält med träningsvärk efter tre hårda pass på gymmet med BodyCombat som pricken över i:et, men idag kändes kroppen äntligen rörlig igen!

I veckan blir det förhoppningsvis lite träning för Nina, har en tenta på fredag så plugget måste hinnas med också. Sedan är det bara att tagga inför årets första tävling!

Träning för Nina 7/3

Hade med mig D.C. hon blev riktigt fin under passet, red lite linjer från LB samt fortsatte jobba på skänkelvikningarna. Hon tycks ha lätt för dem så de blir bara bättre och bättre! Ska fortsätta jobba med skänkelvikningar i skritt och trav hemma samt måste stärka upp galoppen så att hon orkar.

Red idag ett pass hemma på banan, hon va fin och kändes som "vanligt igen" så skönt! Red några skänkelvikningar samt jobbade på övergångar.

_______________________________________________________________

Påskträning - Dressyr & Hoppning

Vi kör två träningsdagar 11-12/4 - fm dressyr och em hoppning.

Dressyr:
Första dagen fokuserar vi på lösgjordhet.
Andra dagen rider vi program.
Hoppning:
Första dagen fokuserar vi på lydnad och balans.
Andra dagen banhoppning.

Ni rider 2o2 indelat efter nivå eller 1o1. Går bra att önska.
Går såklart även bra att bara rida dressyr eller hoppning!
Box går att låna under dagen, finns 4st först till kvarn...

Tag med lunch, grill finns! Under pausen diskuterar vi dagens pass!
Fika kommer att finnas, lite hembakat, kaffe o saft.

Frågor och funderingar? Kontakta mig på 070-388 51 45

Kostnad:
400:- (4pass)
200:- (2pass)

Anmälan senast 4 april
070-388 51 45

Varmt Välkomna!
_______________________________________________________________________

 

Träning för Nina 3/3

Åkte hem till Nina med D.C. för lite träning. Hon blev riktigt fin efter lite uppvärmning då hon först va lite spänd. Hon har ju inte ridits så mkt senaste tiden pga olika anledningar som ryggskott, tappade skor m.m. så spändheten va inget oväntat. Hon är fortfarande lite orutinerad med att åka iväg men sköter sig trots allt bra.

Fick igenom sidorna bra så att bogarna hamnar på plats, vilket ju är så viktigt när de är unga och särskillt så här stora så att det inte kroppsligt "tar emot". Red en del skänkelvikningar, ganska tvära i skritt och något längre i trav just för att få bogarna på plats. Red henne lite överböjd i tvärningen och "släppte" iväg ytterbogen för att verkligen få igenom innre bog, detta är ok just för detta arbetets skull. Viktigt att ha en mycket följsam hand (viktigt i alla lägen) som aldrig får bromsa i rörelsen!

1 Mars

Våren verkar vara här för att stanna, härligt! Ridbanan är riktigt fin och dressyrpassen avlöser varann.
Stargate imponerade sist med att göra 5 fina byten i vart 2a! Jag som tidigare haft "svårt" att räkna till två bestämde mig bara för 1,2(byt),1,2(byt) och det fungerade. Tror att man ibland bara själv måste samla ihop sig o fokusera på en sak så fungerar det mesta.

Ska försöka komma iväg med DC till Nina snart med men känner mig lite stressad inför tentan på måndag så får se om vi hinner innan eller om det får vänta till efter...

Ponnyridning

Red idag "sista passet" på Boris. Tog ett dressyrpass på banan i solen tillsammans med Kristin på Stargate och Johanna på Pharma. Han skötte sig mycket bra och känns fin, ska bli kul att få följa honom och hans ryttare under vårens tävlingar! Även Stargate och Pharma såg fina ut, skönt att få gå utan ländtäcke för killarna och få lite sol på kroppen! Luftade även DC på banan med tryck på "lufta", mycket energi där... Har även tittat på de sista praktiska lösningarna i sadelkammaren, vet att jag lovat en bild och det kommer snart!
I övrigt så har jag spenderat dagen i skolböckerna, mycket att göra nu de kommande veckorna på den fronten...

Bjuder på en bild på Svea som idag njöt utav vårsolen!

Vårkänslor & lite uppdateringar...

Äntligen känns det att våren verkligen är påväg! Fågelsången ökar i styrka i takt med att snön smälter. Ridbanan var idag fri från snö och is, får det fortsätta såhär så är den helt torr om ett par dagar!

Red idag ut med Kristin, grusvägarna är perfekta att rida på nu, underbart!

Har även uppdaterat lite här på hemsidan, kommer troligtvis snart upp ett par till "till salu hästar" och även en del utrustning som inte används...
Har nu även tid att ta emot lite fler elever, de som är intresserade kan läsa mer under fliken "Träning" eller kontakta mig direkt för frågor m.m.

Har även börjat kika lite mer på tävlingar, så även den planeringen börjar så sakta ta form. Vet mer om ett par veckor vad som passar under våren för alla hästar. Ska bli så kul att komma ut på banorna igen!

Sportlov för de flesta, fler hästar för mig att rida...

Då närmar sig sportlovet i all hast, men som student på universitetet får man inget ledigt. Det får däremot många andra och det är väl nu de flesta passar på att spendera några dagar i fjällen! Detta gör famlijen "M"så jag har återigen lite fler hästar (ponnys) att rida. Främst "Boris" men ska nog bli nåt pass på "Nonna" med!

Red idag "Boris" på banan, han blev riktigt fin! Lösgörande arbete, lång och låg. Kul att få rida så fina ponnys med, lite "flashbacks" från ponnyåren...

Skrittade innan ut på DC, det var som om hon hade raketer under fötterna så tror att vi ska försöka ta oss till ett ridhus snart då det blir lite otäckt när det är så halt, vill inte riskera att hon halkar. Stargate & Pharma som följde med tog dock det hela med ro och fick gå en längre tur efteråt utan mig och DC.

Ha en fortsatt trevlig helg! Mig hittar ni nog säkrast i nåt av stallen..

16/2 - Snö!

Snön kom i år igen. Jag som inte alls är förtjust i snö känner ändå att det känns helt OK. Banan fick ett bra täcke och går nu att rida på! Har longerat Märta och DC igår och idag, så snart kan jag sitta upp igen på de båda och Stargate har fått gå kortare dressyrpass i snön. Han njuter verkligen av snön som yr runt hovarna och känns bättre och bättre för var dag. Tror inte att han varit såhär fin såhär tidigt på säsongen (med tanke på de senaste veckornas icke ridning med ryggskott...) något år tidigare, riktigt mjuk i kroppen och följsam! Vilan gör mer nytta än vad man tror många gånger.

Har även börjat snegla på lite tävlingar dels till Stargate men även till DC, får se när vi ridit igång lite mer vilka som kan passa. En prel. planering kommer snart under fliken - Tävling - jag lovar!

Ridning & besiktning..

Red Stargate igår och idag i ridhus. Han va sååå fin! Lite tråkigt att han är till salu på så sätt men man ska väl sälja när de är som bäst? Red mycket volter och skolor samt lite piruettarbete och några serier. Jobbade på med liknande arbete som för J-O vilket han svarar mycket bra på! Han är så fin min lilla pojk...

När vi idag kom hem till stallet så va allt redan klart, det kallar jag lyxigt! Möjligt tack vare Kristin och Johanna som är så duktiga!

Bestiktade honom igår (fredag), bra inför säsong och försäljning att ha det på papper att han är "hel och fräsch" även om vi redan visste det... Han gick igenom UA. Stargate tyckte att böjprovet var latjo, han passade på att springa för fullt och preja ner matte (mig) i diket så att jag fick försöka springa där, till sista vändan så kunde han springa helt rakt utan att putta undan mig, duktig häst...

Imorgon blir det en liten tur i skogen, jag ska även ner till Heda för att kolla när en av mina elever debuterar lokal hopptävling!

Träning för Jan-Ove 7/2

Red Stargate som var mer än lycklig! Ridhus, träning, kan inte bli bättre enligt hans mening... En av Jan-Oves slående kommentarer under passet var "Kul att se en häst med så mycket glädje. En glad häst". De är han vekligen, en glad häst! Efter lite små spring i början där han fick "lufta" av sig lite så blev han riktigt fin. Red mycket volter för vändande hjälper och sedan olika sidvärtes rörelser. Jobbade även med skrittpirruetterna, öka på trampet och aktiviteten bak innan vi fortsatte med galopppirruett arbete. Andra delen av passet var han riktigt fin, bra med för hjälperna och väntade in mig utan att explodera när jag lade på skänkel utan svarade upp i samling. Man kan inte annat än le åt hans överambission som J-O sa...

Ny Sadelkammare

Äntligen börjar vi kunna flytta in i nya sadelkammaren, och den blir SÅ bra!
Stor och rymlig med praktisk förvaring, är extra nöjd med hyllsektionerna avsedda för förvaring av täcken, schabrak mm. Ska se om jag kan ge er någon bild i dagarna som kommer!

Blir en helrensning av saker med, allt ska gås igenom och bara rena saker kommer in, allt annat åker i tvätten! Har till att börja med rensat ut nära 15 schabrak som ska slängas/säljas några va tillomed nya med prislapp kvar... Kommer bli en samlad "till salu" vända sen när allt är genomgånget, finna även en sadel till salu, en Stübben som nu bara hänger och samlar damm...

I veckan drar träningarna igång med. Äntligen! Ryggen fungerar bra och trots det kalla vädret så har jag ridit varje dag, för att få igång både hästar och mig själv igen. På tisdag blir det träning för Jan-Ove i Hornstäve kl 20.00 med Stargate dit åker mamma och jag, pappa åker åt motsatt håll med Svea för hennes första valpträning!

Tillbaka i sadeln..

Äntligen! Efter ca två veckor med ridförbud så satt jag åter upp i sadeln... Vad jag har längtat!

Red ut på Stargate i härlig vintersol, han va lite överambitiös och mycket pigg men det märktes klart och tydligt att det va en glad och nöjd herre som tillsist skrittade hemåt. Han kändes fin och framför allt så kändes min rygg bra! Nu hoppas jag verkligen att vi kan komma igång håller dock på att bli förkyld, något som kommit krypande men om så blir så får de va så, rida ska det göras i vilket fall!

Ridhus & Ryggskott

Vi åkte till ridhuset med Stargate igår, första gången denna vinter för honom - gissa om han va glad! Själv har jag haft ont i ryggen senaste veckan, det kommer troligtvis från att jag tillbringade en vecka på en madrass i köket... Sedan i tisdags har jag haft svårt att sitta då det strålat från korsryggen och ner. Men envis som man är så vill man passa på att rida ändå när chansen ges...

Började med mycket skritt jobb på olika spår och i olika sidvärtes rörelser. Stargate kändes riktigt fin, travade sedan på i en runt låg form och varierade ställning och böjning på raka och böjda spår, fick en riktigt bra känsla! Efter en skritt paus gick vi vidare till galoppen, galopperade på ganska friskt och jobbade även här med att ändra ställning och böjning på olika spår. Efter några språng kände jag dock att det högg till i ryggen och började göra väldigt ont. Fortsatte dock med tanken att "eh de gör bara ont, de går över snart" fortsatte med att rida öppna i galopp samt några slutor. Testade av lite byten och en serie. Han va taggad men fin. Efter ännu en skritt paus va det dags för travarbete. Blev bara ett par steg då ryggen sa blankt nej. Jag blev mer eller mindre liggades på mage och mamma fick hjälpa mig av. Så där stod jag mitt i ridhuset, hästen i ena handen, hunden i andra och jag kunde inte gå. Kul. Det enda positiva är att Stargate känns riktigt fin efter sin ganska långa "dressyrvila"!

Vi tog oss på nåt sätt hem med hund och häst och jag lade mig i sängen med några små övningar att göra...

Nu ska jag straxt åka till min massör för att se om hon kan släppa på lite spänningar. Ryggskott inte alls kul på något plan och jag som har en tenta imorgon, tror det bara är att glömma...

Jerringpriset till Rolf-Göran Bengtsson!

Ingen i häst Sverige har väl missat denna nyhet!
Äntligen får ridsporten ett riktigt erkännande och vem är inte den rätte mannen att få stå bakom det om inte RGB?!

Fruset i backen...

Varit en hektisk vecka, minst sagt! Mamma flydde fältet till Sälen och kvar blev jag och pappa tillsammans med valpen hästar och tentaplugg... Har inte blivit så mycket med det sist nämnda. Hästaran har gått ganska sparsamt då jag inte kan lämna Svea själv och då pappa jobbat mycket, samt att det varit stenhårt på banan... Stargate har dock hållits igång, mest då genom lite jogg i skogen. Red ett dressyrpass på honom i mitten av veckan då det var plus grader och banan va fin, måste ju bara säga - Vilken kille! Inte gått dressyr på nära 2 veckor och han bara sätter sig och jobbar! Märks knappt att han haft vila och "skogsridning" (kondition och klättring) på schemat de senaste veckorna... Red honom idag på vallen i hoppsadel och lekte runt lite. Så himla fin!! Gjorde ett par byten i vart 2:a (jag har tidigare varit för långsam åt höger så att det blivit 2a -3e -2a -3e...). Idag så bara satt dom, hästar är ju underbara djur att jobba med! Jobbade även med lite piruetter och den vänstra som är lite svårare blev idag mer än godkänd! Fantastiska lilla häst, som bara vill jobba och göra rätt!

D.C. är mer än otålig i hagen, det märks... Försöker hålla igång med lite longering och i veckan ska hon och Märta igång igen. Blev en liten "mini vila" för deras del, men det blev lite mycket med tenta-P och valpvakt 24-7... Imorgon har jag två tentor och sedan en på lördag men sen så blir det full rulle med ALLA hästar igen!!

12/1

I måndags satte sig jag och mamma i bilen och åkte ner till Göteborg. Med oss hem följde Svea, en (i onsdags) 12v rottweiler valp! Som numera huserar hos oss som ny familjemedlem. Hon kommer från "Svarta Prickens Kennel".
Svea är helt underbar och charmar alla med sina oskyldiga ögon! Jag får för tillfället sova i köket på en madrass vilket inte är så jätteskönt, men vad gör man inte för de små djuren?! Hon verkar i alla fall nöjd med sitt nya hem. Ingen gråt har kommit från hennes sida, mest bara bus!

Vädret har visat sig från sin sämsta sida senaste tiden, is och regn, och hästarna hålls igång så gott det går. Mamma åkte idag med sina vänner till Sälen så vi får hålla oss på hemmaplan med hästarna i helgen och hoppas att vädret är på vår sida! I nästa vecka har jag två tentor sedan blir det hårdträning och trimmning för hela slanten med hästar och med lilla Svea!

januari 2012

Tiden går så fort...! Nu är det nya året invigt och tävlingarna närmar sig med stormsteg! Ska i slutet på veckan titta på en planering tillsammans med Nina, bra att få en struktur så fort som möjligt!
Hästarna är alla igång. Full fart här hemma känns som att jag inte gör annat än rider om dagarna (vilket är kul) borde dock spendera mer tid med skolböckerna hm... Rider ju både ponnys & hästar för tillfället så de går i ett, men roligt är det! Hoppas alla haft en riktigt bra jul och ett bra nyår så blickar vi nu framåt på det nya året!

_________________________________

2011

Träning för Nina på årets näst sista dag...

Åkte hem till Nina med DC, red i det nya fina ridhuset! Fick några goda råd och tips samt beröm för väl utvecklade gångarter - Känns kul! 
DC är även i växtfas, hoppades att hon hade vuxit klart, tycker att hon är stor nog... Inget ovanligt i sig att efter lite vila och att sedan i igångsättningen börja växa om man bara är 4 (snart 5) år gammal. 

Önskar nu er alla ett riktigt Gott Nytt År!

Juldagen

God fortsättning!

Sverige bjuder på en annorlunda vinter, dock inte mig emot..! Ridbanan va idag näst intill torr, så nu åkte dressyrsadeln på. Började med att rida Pharma, väldigt sällan det sker men då ingen av tjejerna kom till stallet idag så tänkte jag passa på att känna lite hur hon känns. Hon frustade på och jobbade bra, lite stel i vänster sida men de blev bättre. Alltid bra att känna igenom henne ibland så vet jag lite mer hur "dagsformen" är. 

Efter Pharma var det dags att rida Stargate. Red lösgörande arbete och han kändes jämn och riktigt mjuk! Skönt, då han i veckan som gått inte gått så mycket då han inte fått snösulor än (de kommer på nu på tisdag)... Avslutade med lite byten och nån serie, även dom gick bra och han verkade allmänt glad över att få jobba lite (arbetsmyra). 

Nummer tre för dagen va "Chocolate" hon visade tidigare under dagen att energin va på topp genom att busa och springa i hagen non stop tills hon fick komma in, det här med att vara ute är inte riktigt hennes grej va de verkar... 
Väl nere på banan så va hon taggad. Är en liten (förlåt, stor) krutdurk de där, men ordet otålig som en av sina egenskaper... Efter ett par varv i lätt trav så lugnade hon ner sig och kom till arbete. Skönt att det går att omvandla energin i henne till energi som går genom kroppen i ridningen! Jobbade på rakriktningen samt övergången mellan rakt- och böjt spår. I galoppen så började hon med lite krumbukter innan benen kommit i ordning och vi kom till galopp. Efter detta så gick hon riktigt bra, fint stöd och följsam - och inga mer bocksprång (tack). Kändes som att poletten ramlade ner under passet - hon brukar vara väldigt snäll men när snön kom så vart hon ganska sprallig men idag kändes det som att vi tog oss igenom det! 
Hon fick även prova sina nya saker som jag fick i julklapp, bla ett nytt träns med lack samt ett par röda boots - Tufft!

Efter detta va det bara "Märta" kvar att rida. Longerade henne först innan jag satt upp, gick ganska bra. Inte ridit pga snön senaste veckan utan bara lonerat då jag inte vill riskera att hon halkar (varit is under snön). Red mest i trav och att få henne att lyssna och följa mig. 

Efter lite middag åkte jag sedan iväg till ett annat stall. Där "Boris" och "Nonna" står. Detta är två ponnys som jag under denna samt kommande två veckorna har ansvaret för då ryttaren är på semester med familjen. Jag rider främst på "Boris" men även "Nonna" när Julia (medryttare) inte hinner. Idag var en sådan dag så först ut med "Boris" i mörkret, vilket såklart va lite otäckt. Sedan "Nonna" som även hon tyckte att det var lite spöklikt ute, konstigt nog så va det samma ställen som de båda fann otäcka - sammanträffande eller?! 

Allt som allt så blev det en juldag med mycket häst och totalt sex hästar ridna - Mycket jobb, men oj så roligt! Bjuder på en liten bild från dagens första ridpass - Pharma.

Tillbaka i sadeln!

Efter nära 3,5v utan hästar så va längtan enorm! Kändes fantastiskt att sitta upp igen och Sverige visade sig på söndagen från sin bästa sida men strålande sol och 8-9´C. Red ut på Stargate tillsammans med Johanna på Pharma, super mysigt!

Red idag (tisdag) för första gången på Chocolate efter att ja kommit hem, då hon tappat en sko vilket fixades igår kväll.. Hon va SÅ fin! Joggade lite på banan och skrittade sedan ut. Men att hon vilat en längre period helt märkes inte direkt, de va som att sitta upp under sista passet innan jag åkte då hon va helt underbar! Vilken känsla! Red ett dressyrpass idag på Staragte, han va så nöjd! "Äntligen" va de som att han tänkte. Han kändes riktigt fin, mjuk och följsam med massa driv. Lite "vila" har gjort honom gott! "Märta" har jag longerat varje dag sedan jag kom hem, och ikväll blir det troligtvis ett pass uppsuttet. 

Känns riktigt bra att vara tillbaka i stallet med hästarna, nu i veckan blir det lite plugg inför tenta sedan i helgen hoppas vi kunna börja förbereda inför jul! 

Vintervila och solsemester...

Nu börjar de närma sig för mig att åka till varmare breddgrader, närmare Thailand och Borneo! Ska tillbringa dryga 3veckors semester där... Ska bli så skönt! Jag har knappt varit utomlands på semester, senast var på Kreta (jag 6år gammal...). Så kommer nog få "häst abstinens"!!

Hästarna får under tiden sin vintervila. "Chocolate" kommer att få vila helt, vilket jag tror är behövligt, hon är så himla fin just nu så tror att efter flytt från Tyskland och allt att hon kommer må bra av lite vila och då få smälta senaste halvårets förändringar och lärdommar. "Märta" kommer också att få vila, men inte helt. Stargate sedan kommer att varvas ner och ridas ut i skogen 3-4 dagar i veckan och bara ha de skönt! Tur att man har sådana duktiga stalltjejer och ridsugna kompisar som hjälper till! Tack! 

Träning för Hella Kuntz samt SM i Helsingborg

Åkte på fredagen till Mjölby för att träna Chocolate för Hella Kuntz. Hon var lite spänd i början, var första gången vi var i ridhus men det släppte snabbt. Började med att rida skänkelvikning i skritt och trav, jag fick sedan rida mycket på raka spår innanför spåret för att få henne helt rak, hon blir lätt lite vinglig (inte ovanligt med unghästar) red friskt framåt för att hitta takt och rytm. Alltid innanför spåret oavsätt volt eller fyrkant och om de tappar rytmen så gick man bara in på en mindre volt. Hella trycker på att man ska sitta stilla, vikten inåt (på volt) med mjuka händer stadig yttertygel samt med ytterhanden nära mankammen - ALLTID! Rida med inerskänkeln till yttertygeln och kunna ändra formen. Med unghästar rida lång och låg för att få aktiva bakben och en arbetande rygg. Aldrig "långsamma" steg alltid aktiva bekben! 

På kvällen så åkte vi tillbaka till Mjölby för att se clinicen med Hella. Där red hon själv två av hästarna vilket var roligt att se!

På lördagen åkte vi ännu en gång till Mjölby för ett andra pass för Helle. Chocolate var idag lite mer spänd i början för den för dagen större publiken, men hon slappnade av efter ett par varv. Var överlag mycket bättre, nosen mer fram och stödet bättre liksom det nu var betydligt lättare att rida raktfram. Övade idag på lite lägningar samt övergångar. Fick mycket bra övningar samt tips inför vinterns träning! 

Hella som tränare är mycket "back to basic" och är rak, tydlig och ärlig! Hon säger vad hon tycker vilket jag finner mycket bra!

( Var noga med erat val av tränare. Tränaren ska bidra till utveckling av ekipaget! Att ha en tränare som bara säger "bra" om allting är lika dåligt som en som stjälper ditt självförtoende! )

På lördags eftermiddagen så åkte jag hem till Nina för att sedan åka vidare mot Helsingborg. Sov över hon Ninas syster och åkte sedan tidig söndagmorgon vidare till HFRK som var årets SM arrangör. Vi började att kl 08.00 inta läktaren för att kolla på dagens första klass, Intermediär I därefter göra iordning "Lasse" inför clinicen för Hella. Efter denna (som för Ninas del gick mycket bra) så satt vi tillsammans med Jan-Ove och såg på SM Kür Final 2011. Jättefina ritter, själv blev jag riktigt imponerad av Michelle Hagman som på en klassiskt skolad häst visade upp ett program som genomgående visade på balans, mjuk- och följsamhet samt en väldig exakthet!

Nu ska jag själv fortsätta träna innan jag den 17nov åker på semester (Thailand och Borneo) i 3,5v!

Löshoppning 3/11

Vi åkte idag till "Dressyrhoppet" och Micke för att löshoppa "Märta". Första gången hon löshoppade sedan slutet av februari (!) men hon gjorde det väldigt bra! Vi har helt enkelt inte hunnit med det själva och i och med att vi inte har något staket runt banan så blir det ett litet projekt... Hon stod stilla i transporten och gick enkelt in och ut ur transporten! I övrigt så fortsätter vi med den uppsuttna hoppningen och hon har hoppat liten bana (5:e gången hon hoppade). 
Se filmen på hennes sida HÄR. 

Träning för Nina 2/11

Idag åkte vi hem till Nina med Chocolate för första gången, hon skötte sig super vid lastning och transport samt på bortaplan. Nina var väldigt positiv och det kändes riktigt bra. Fick lite ledning och tips samt gjorde ett par nya övnignar för att få in bakbenen lite mer samt få henne till ett stadigt stöd. Varierade formen och ställningen. Hon svarade väldigt fint på detta så imorgon blir det en liten tur i skogen sedan blir det träning för Hella Kuntz fre-lör! 

Nedan en bild från förra veckan! 


Foto: Lennart Lindholm (Hemma på banan)

Lite uppdatering 29/10...

Nu va de längesedan jag skrev något här så tänkte skriva en kort uppdatering. 

Stargate är i full gång, vi jobbar vidare på piruettarbetet och han är mjukare än någonsin! Superfin och piruetterna blir bara bättre och bättre. Han kommer eventuellt att gå KM i Mantorp om ett par veckor om det passar och vädret är OK.
Märta har fått börja hoppa, denna vecka har hon tagit de lugnt för att smälta de nya intrycken vilket också passade bra för mig som haft Tenta-P... Hoppade henne idag igen (lör) och nu en liten bana med linje, hon skötte sig jättebra! Hoppar som en liten gummiboll!! 
Med Chocoalte går det framåt för var dag, vi håller på att känna varandra och att få henne att förstå mina hjälper. Sist kändes det verkligen som om poletten föll på plats med galoppfattningarna - riktigt roligt! Hon ska få träna för Nina på onsdag och sedan tar jag med mig henne till Mjölby för att träna för Hella Kuntz fredag och lördag! Rider tillsammans med Nina vilket inte kunde bli bättre! Det ska bli super kul och jätte spännande! 

Träning för Nina 12/10

Nina kom hem till mig vid lunch för ett träningpass med Stargate. 

Efter lite uppmjukande övningar så lades det stort fokus på piruettarbete. Testade ett par olika övningar, började med att rida på en fyrkand först i skritt och sedan i galopp och vid varje hörn, där det stod en kon, vända för yttertygeln runt och sedan rakrikta. Upprepade ett par gånger och galopperande sedan ut på en stor volt i mellangalopp för att sedan återgå till piruettgalopp och "hörn". Red sedan in på en diagonal i öppna och vid medellinjen vände vi i en piruette för att sedan följa meddellinjen. Detta var lite svårare då Stargate blev väldigt taggad! Gjorde sedan som jag gjorde för Jan-Ove sist att först vända i en skrittpiruette och sedan gå över i galopp och fortsätta vända, detta gör han mycket bättre! Nu gäller det bara att befästa det och centrera vändningen mera samt kunna göra det "var som helst - när som helst"... Avslutade med att kolla på några serier samt galoppslutor vilka var jättefina!! 

Reportage i Corren "Drömmen om en hästgård" 6/10.

Idag publicerades reportaget i Correns Bostadsdel.
Reporten Tina Gerdin ringde upp mig för ett par veckor sedan och ville komma hem hit för att göra ett reportage och nu har hennes artikel samt fotografens bilder alltså publicerats. På Correns hemsida finns reportaget tillsammans med ett bildspel (där är dock utkastet publicerats med mitt namn felstavat). 
De hittade mig genom denna hemsida! 

Länkar:

"Drömmen om en hästgård"

"Bildspel Hästgården"

Träning för Jan-Ove 3/10

Åkte iväg till Hornstäve för att träna för Jan-Ove med Stargate. Efter lite uppvärmning fär "förändring" var nyckelordet (både vad gäller form, ställning, böjning, takt, tempo samt gångarter) så började vi med att vända i skritt på en volt för att sedan gå över i galopp och påbörja arbetspiruetter. Efter lite jobb på detta sätt skrittpiruett - galopppiruett så gick vi över till trav och skolor, red först nogrannt i skritt de vägar med skolor som ingår i Msv:A en gång för att sedan repetera i trav. Han va superfin! Efter detta samt en paus i ökad skritt så gick vi in på stora mittvolten i galopp, därefter minskades volten till en 15m volt och sen ytterligare till en 10m volt. Här hade vi koner till hjälp som vi red emellan. Jag fick här sätta mig mer på yttersittben för att vinkla över vikten lite mer ut samtidigt som förändring av formen fortfarande var viktig. Efter nåt varv på denna volt sa Jan-Ove "vänd ett varv i piruett runt konen här"- Bara att lyda... Vi upprepade sedan detta några gånger i varje varv och Stargate va riktigt fin, efter ett par försök så gick de även riktigt bra! En super bra övning som vi ska fortsätta med hemma. 

Små hjälper, upprepning, förändring - nyckelord!

Efter detta kollade vi av byten samt galoppslutor innan vi avslutade. Han va sååå fin! Riktigt synd att vi inte fick med oss filmkameran, hade varit kul att få visa er!

Glöm inte att ni gärna får lämna ett avtryck i gästboken! 

Tävling i Söderköping och ett sista kval...

Vi åkte iväg till F. Ekängens DR, en jättefin anläggning strax utanför Söderköping. Första klassen va en Msv:C1, på framridningen så kändes de inte alls så bra, vi va ganska oense om hur vi skulle värma upp och det höll i sig även inne på banan, det resulterade i att han slog upp huvudet och blev ganska stark emellanåt. Kände inte alls att vi jobbade tillsammans utan snarare red samma program fast var o en för sig... Fick 62,13% med lite blandade poäng, men i galopp delen va vi väl lite mer enade om vad som skulle göras så där ramlade det in ett helt koppel av 7or...

Till andra klassen kändes han bättre på framridningen men fortfarande inte helt som jag vill ha honom, men inte mycket att göra åt saken då utan mest bara gå in o göra så gott man kan. Inne på banan kändes han nästan som i klassen innan, va dock här helt som vanligt (stadig i handen) men vi va ännu inte helt eniga. Vilket visade sig framförallt i bytena. Blev även här lite blandade poäng med allt från 4-8. Fick här 62,39% och med det är vi nu klara för Msv:A/St George! 

Trots två ritter där min känsla inte infannsig, så slutade det med två helt klart godkända resultat och ett efterlängtat kval - Äntligen va poängen på vår sida! Varit många gånger stolpe ut... 

Regn, regn mera regn...

Fy vad det regnar ute idag! Tänkte mest skriva en kort uppdatering... 
"Chocolate" sköter sig hur bra som helst! Hon är i stora drag mycket lugn och cool. 
Hon går ännu ensam i en hage bredvid de andra, men planen är att i dagarna släppa ihop henne med "Märta". Har ridit ett par gånger på henne nu och senast idag red jag ut tillsammans med Kristin som red Stargate. Hon går gärna först och skrittar på med stora steg, Stargate har fullt upp att hänga med! Hon är pigg och tyckte att de va spännande. Travade och galopperade både först och efter Stargate, mest efter då Stargate gärna behåller sin vanliga plats, längst fram... 

Nu ska jag ta tag i lite plugg samt försöka underhålla hunden "Bella" som vi är hundvakt åt i vecakn. I helgen ska vi sedan iväg på tävling igen med Stargate, denna gång till Söderköping där vi ska rida en Msv:C1 samt en Msv:B4 - Ladda!!

Tävling - Lag DM - DM & en ny häst...

Haft ett par rätt så snurriga dygn...
Började i fredags med att åka ner till Svenljunga för att veterinär besikta den häst som jag tidigare provat. Efter ytterligare några mil söder ut så va vi runt nio på kvällen på väg hem från Halmstad (!). Kom hem vid halv ett och kunde då stalla in. Kom i säng vid halv tre och klockan ringde sedan klockan sex på morgonen då det var dags för DM och Lag DM i Mjölby!

Väl på plats i Mjölby så va första klassen en Msv:C2 blev en kort framridning men Stargate kändes fin. Tävlingsbanan va sen ganska mjuk och upptrampad vilket inte är hans bästa underlag men tyckte att han gick på rätt bra ändå. Blev ett par små missar men annars ganska bra. Fick 7or på skolor, enkla byten, förvänd galopp och skrittpiruetter bla. Saknades dock lite energi. Slutade på 62,22% fjärde plats (3plac) och 1p från tredjeplatsen. 

I Lag-DM tog vi Brons!

Till andra klassen en Msv:B4 så kändes han på framridningen fin men på banan blev han trött. Två klasser på den djupa banan va en för mycket. Blev nu ett par större missar som drog ner poängen. 
Till söndagens klass strök vi oss pga att jag blev sämre igen i min förkylning. 

Har nu fyra hästar i stallet. Den nya är ett sto på fyra år som heter Dark Chocolate! Ska bli riktigt roligt att börja jobba med henne och få följa hennes utveckling! Mer info om henne finner ni på hennes egna sida!

Träning för Nina

Nina kom hem till mig vid lunch. Jag har gått och blivit sjuk vilket inte är jättebra med tanke på att det är två dagars tävlingar i helgen... Jag jobbade honom själv i början mycket i skritt vilket kändes som rätt grej att börja med idag, av detta blev han jättemjuk. Red öppna omväxlande med sluta och därtill skrittpiruetter, började dock med skänkelvikningar ganska långa men med bra aktiva steg. Fortsatte sedan med lösgörande arbete för att checka av och Stargate kändes riktigt fin! Red sedan en del skolor i både galopp och trav, testade ett par övningar för att få slutan ändå bättre genom bla att rida den i galopp och ganska tvärt. Sedan även gå in på en volt o förvänd galopp och där rida sluta. Lade in lite piruettgalopp och övergångar därtill. Red även igenom Msv:C2 för att kolla av, vilket gick rätt bra.

Kollade några diagonaler med byten i vart 3:e vilka också flöt på helt OK. Han blev superfin i traven i den senare delen av passet (lite lagom till att mina insamlade sjuka krafter börjat tryta) och verkligen flöt fram i fin balans med tryck och utstrålning! 

Känns toppen nu till tävlingen i helgen, återstår dock att se om jag orkar rida imorgon eller om Kristin får ta över tyglarna. Jag ska försöka kurera mig i bilen imorgon och hoppas på att få tillbaka krafterna till helgen!

Träning för Jan-Ove Olsson

Stargate blev superfin! Vi kom på ett par saker som jag ändarde, bland annat att jag i det högra bytet varit lite före med sitshjälpen, därav att han ibland lättat bak. Kände sig ju nästan lite dum som inte tänkt och känt efter på de innan... Men då fick ju det sin lösning så det va ju bra! 

Red mycket trav skolor och använder mig då ofta av att först rida skänkelvikning och sedan gå över i en öppna för att på så sätt få med inre bak ännu mer. Trav slutorna blev riktigt riktigt bra vilket va super kul, han blev jätte mjuk och fin vilket gjorde att jag i slutan lätt kunde ändra ställning och böjning. 
Red även på "mitten av en 20m volt" med ca 12-14m i diameter, där jobbade vi i trav och i galopp inåt- och utåtställd samt övergångar. Han kom här upp sig riktigt fint över ryggen, en övning som vi red i början av passet. 

Första delen av passet så red jag honom lite lägre än tävlingsform, lite rundare för att verkligen få upp ryggen, medan jag under senare del fick tänka tvärt om, uppåt och högre. Nu ska vi fortsätta träna vidare på detta och sedan hoppas jag få till en lekton för Nina i nästa vecka innan DM som går den helgen!

Inställda tävlingar...

För andra gången denna sommar så blir en tilltänkt tävling inställd, så tråkigt. Det pajar ju dessutom tävlingsplanen... Skulle ha varit regionala/nationella tävlingar på Heda (nära o bra med) i helgen men pga för få anmälda så ställdes den in. Lite extra tråkigt då Stargate har varit så himla fin i veckan, jätte mjuk och följsam och verkligen "med mig". Men men vi får ta och rida på och försöka bevara känslan till DM som kommer bli nästa tävling (17-18/9)

I veckan som kommer är det träning för Jan-Ove ska bli jätteroligt att se vad han säger denna gång. Har själv känslan av att tipsen från förra träningen verkligen gett effekt. I helgen ska jag sedan vidare till Stockholm på bröllopsfest, ska bli roligt!

Imorgon ska jag och mamma ut på lite äventyr igen, mer om det kommer när saker kanske är mer bestämda..! 

Tävling i Vikbolandet 27/8

Uppladdningen inför tävlingen har varit rätt usel rent ut sagt, han har mest fått gå i skogen o i torsdags när jag skulle rida ett dressyrpass så kändes de inte alls bra. Sedan på fredagen så blev jag jättedålig, höll på att svimma, va illamående o jätte snurrig hela eftermiddagen/kvällen så där sprack den ridningen, Stargate fick alltså ladda upp själv i form av hagvistelse och mat. 

Vi red idag två klasser, har de senaste tävlignarna bara ridit en men då dessa båda klasser ingår i Lag-DM och DM så kändes de bra att ah ridit de en gång innan (DM går i sep). 

Första klassen var en Msv:C2 på framridningen va han inte helt med mig i början men kändes helt OK när vi gick till collectingring. På banan kändes han fin, hade en taktmiss i traven men annars va han fin, bra upptagnignar o enkla byten. Fick dock jättedåligt med poäng, bra i galoppen men hon gillade inte varken trav eller skritt delen. Fick dock revansch i den andra klassen en msv:B4. Där hade jag 7or på skolorna, 7-8 på skrittpiruetterna 7 på byten och sedan en JÄTTEMISS i galoppen som resulterade i en 0a(!) på ett byte, självklart med koff 2... 

Det som hände va att han i den förvända precis innan hörnet slog i staketet och fick korsgalopp, jag vände då ifrån fattade ny förvänd och gjorde ett byte, det som gjorde att jag trots detta fick en nolla var att jag passerat "bytespunkten". Så summa kardemumma blev 4 på förvänd pga omslag fram, 0 på byte samt -2p för volt. Inte jättebra direkt. Räknat på en 6a på byte o en 6a på förvänd (brukar ha 7) samt inte -2 pga volt så hade ja haft 18p till (!) = kval och garanterad 2a plac..! Men jag är jätteglad över placeringen och över att jag hade haft 64,...% utan missen! Fina Stargate!!

  

 

Tävling i Ulricehamn

Har aldrig varit i Ulricehamn tidigare men det var en fin anläggning, bra banor och enkelt att hitta. Stargate var SUPER laddad när vi kom fram, han fick gå en stund innan jag satt upp efter resan och han riktigt sträckte upp sig och visade upp sig... Väl på framridningen kändes han ganska bra, väl ute på banan började det vräka ner regn. Stargate brydde sig dock inte så mycket mer än att han taggade till lite, hade ett par missar bla en halt i ett enkelt byte - inte jättebra... Han var i övrigt fin i formen o bra mellan-ökad trav, fick dock väldigt låga poäng, väldigt låga... Det var flera som reagerade på poängen vilket är lite tråkigt. 

Nu ska vi träna vidare o glömma poängen men minnas ritten och sedan ladda inför nästa tävling, och innan det fira min födelsedag!

Det blir inte alltid som man tänkt sig...

Hade planerat att tävla v. 32 och v.34 då jag snart fyller år och hade tänkt mig få fira 20år helgen v.33 samt har en tenta den helgen. Valde från början mellan Öland och Söderköping v.32. Efter att inte riktigt hunnit reda ut allt som måste göras här hemma om vi är borta fyra dagar från hästar och gård så valde vi att istället åka till Söderköping. Fick idag (onsdag) ett mail där de tyvärr fått ställa in sin tävling. Så typiskt! Så då stod vi och vägde över att få efteranmäla till en tävling v.33 vilket vi helst ville undvika, då jag som sagt har en tenta och "kalas" samt att mamma skulle iväg då... Mamma hittade dock en tävling nu den 14 i Ulricehamn, med samma klass som jag skulle ha ridit i Söderköping. Vi ringde dit och frågade om vi kunde få göra en sen-sen anmälan, vilket gick jättebra! Gud så skönt! Mamma pratade med en jättetrevlig kvinna som hjälpe till - Tack så mycket! Så på söndag styr vi bilen söderut istället till Ulricehamn! 

Till salu!

Hästtransport till fyndpris!
Värmlandsvagn H2 1500 årsmodell -93 Boggie med skiljevägg. Körd max 300 mil! Superfin både invändigt och utvändigt. 
25 000:- eller högstbjudande - först till kvarn! 
Intresserad - Kontakta Margareta Falk - mfalk@tele2.se 

Träning för Jan-Ove Olsson

Åkte iväg och tränade för Jan-Ove, riktigt varmt och solen stekte verkligen, detta tillsammans med mycket kvav luft i ridhuset gjorde att både jag och hästen blev rejält varma...

Började med att rida i ridhuset, Stargate kändes riktigt fin i sidorna och fin i mun o nacke. Har under veckan som gått jobbat en del på arbetspiruetterna och det har verkligen hjälp till med lösgjordheten! Fick i början rida honom mycket utåtställd i galoppen för att lätta upp arbågarna fram. Red många övergångar och kollade sedan av byten, öppna, sluta, serier m.m. I bytena satte vi honom i lite mera samling och ihop samt mer eftergiven vilket han tyckte va lite jobbigt, men han bytte lydigt, fick dock ett par mindre små extra sparkar med bak, men vilket Jan-Ove sa att jag inte skulle bry mig om i dagsläget, det försvinner så fort han "vant sig. Ska fortsätta jobba där så att han stärker sig ytterligare och då får mer gest. Trav öppnorna var riktigt bra, detta kändes fantastiskt bra - när jag på de sista tävlingarn inte alls kommit in bra i dom och fått honom för rak i sidorna, men idag formade han sig riktigt riktigt bra! 

Gick efter ett tag ut på ridbanan istället och fortsatte där jobbet med kontrollerad form och eftergift. En liten rest från många arbetspiruetter va idag att han lätt gick i svag vänster öppna i galoppen så detta lades det mycket fokus på, att få honom helt rak. Detta gjordes genom skänkelvikning/öppna i galopp samt galopp på medellinjen. Checkade av bytes serierna från Msv:B4 och avslutade med travlägningar. Där red vi halva diagonaler, upp i formen sedan fram, ta tillbaka vänd på ny halv diagonal osv... Kändes som ett bra sätt för honom att fortsätta öva på. 

Nedan ett litet klipp från dagens träning, med kommentarer från Jan-Ove! 

 

Superhelgen

Vi åkte mot Kalmar på lördag förmiddag, jag startade inte förrän vid kl fyra så vi kunde ta det lugnt ner. Vi kom ner vid lunch och jag kunde göra iordning boxen med alla grejer medan mamma gick en promenad med Stargate, han reser väldigt bra vilket är otroligt skönt! Fick boxen bredvid klubbkompisen Sofia Ridderstad och mittemot en ny bekantskap Jassica Lihammar som förövrigt vann de båda Msv:B klasserna med sitt fina svarta sto. 

På framridningen till lördagens Msv:B4 så låg han på väldigt, blev stark för mig men kändes i övrigt fin, mjuk och ganska följsam. På banan sedan blev han än starkare och lyssnade inte heller för skänkeln, fick ett par missar, bla två travinslag i skritten (när hände det senast??) och två byten som han bytte efter hjälp, samt dåliga skolor tillföljd... Fick 60.00% och jag kan konstatera att hans lägstanivå höjts, för även om dessa missar kostade mycket så ligger han stadigt runt 60.  

Vi shoppade lite i butiken som fanns på anläggningen och åkte senare in till Kalmar och vårat hotell. Åt på en kina restaurang så att vi trodde vi skulle spricka innan vi gick upp till rummet. 
Vi hade lite lyx med fodringar under helgen då Sofia bodde på anläggningen fodrade både kväll och morgon så jag och mamma kunde njuta länge av hotellfrukosten. 

På framridningen idag, kändes han lite bättre och inte lika stark. De va lite sena i tiden och trotts att jag skrittade de sista minuterna så hann han bli trött, detta resulterade i att han sjönk i formen till LB häst, inte så bra när man startar en Msv:B5...! Hade två grova missar men i övrigt rätt i rörelsen. Formen drar dock ner till 5 - formen, 5 - formen... Tråkigt när det annars hade kunnat bli ganska bra, fick som ni förstår knappt några poäng alls i o med detta, knappa 55%

Hade under hela helgen sällskap av Golden´s ägare, Elin med familj, mycket trevligt! De åkte ner till Kalmar båda dagarna för att kolla och umgås så roligt! Fick såklart höra en del om Golden som har det så himla bra! 
De berättade bland annat att han efter ett par veckors sommarlov samt skogsridning, gnäggade när han såg att Elin kom med benlindor! De undrade först vad det nu va frågan om innan de insåg att han blev glad för att äntligen få gå ner till ridhuset och gå ett dressyrpass, hur söt får man va?!

Nedan t.v. Stargate, Alexzandra och Golden´s ägare/ryttare Elin Eisenberg.
t.h. Stargate och Alexzandra innan start i Msv:B5

 


Träning för Jan-Ove Ohlsson och bygget av ny sadelkammare...

Tränade igår för Jan-Ove med Stargate. Stargate kändes riktigt fin, i början red vi mycket lösgörande och att få honom lite mer engagerad och inte gå lite på sparlågan. Detta gjordes genom många övergångar mellan gångarterna samt varvbyten, och som Jan-Ove sa "rid till ny gångart, gör inga övergångar utan rid bara dit". Med den tanken så blev det mycket bättre! Fick även lite uppbackning för att "rida lika skickligt med yttersidan som du gör med innersidan". 
Red sedan igenom Msv:B5 som jag ska rida i helgen, var jättelängesdan jag red hela programmet så kände att de va hög tid. Han kändes fin i programmet, det jag måste tänka på är att när jag vänder rätt upp i högervarv inte vända för sent vilket jag gärna gör samt att rida varje språng och vänta ut det i den förvända galoppen. Satte dock serien bra, vilket kändes skönt då jag nu inte räknar fel som jag gjorde för ett par veckor sedan men ibland förbereder bytena som i vart 3:e... 
Nu ska vi ladda inför helgen som ska spenderas i Kalmar lör-sön för tävling under "Superhelgen".  

Det händer mycket här hemma nu. Jag och en kompis Alex (inte ironisk) började denna vecka med att bygga en ny sadelkammare. Som det är nu har jag två, en mindre för läder och en större till förvaring, men ingen av dem är egentligen bra utan lösningar som blev när vi flyttade hit. Det har länge planerats för en ny och nu börjar den på allvar att ta form! Vi har satt innerväggar, lagt golv och byggt en foderkammare... Snart dags för målning och inflyttning alltså!! 

Dressyruppvisningen

Oj vad roligt det var - Helt fantastiskt!! 
Över 150 personer var på plats på festen, och vilken fest sen...!!! Uppvisningen gick inte fullt så bra som genrepet men utan större missar, förutom Chaplin som efter uppvisningen bjöd på riktiga luftsprång. Stargate var taggad och het, men satte alla rörelser även om den ökadegaloppen inte var särskillt kontrollerad... Vet inte vem som tyckte det var roligast vi eller hästarna?! 
Förutom vår uppvisning förekom även en ponny - hopp - kadrilj, cirkusponnyn "Hektor" samt en höjdhoppning, allt mycket uppskattat. En anlitad DJ ordnade med musiken och kökspersonalen tog hand om mat och dricka... 

Tack Nina och Bo för en underbar upplevelse och en fantastiskt välarrangerad fest!

Uppvisning

Imorgon (16/7) ska jag tillsammans med Nina, Inger Axelsson och Lotten rida en uppvisning/kadrilj på "Väderstad Herrgårds gårdsfest" så idag var jag hemma hos Nina för att få reda på samt rida igenom det program som ska visas upp. Det kommer bli en hejdundrande fest med massor (hört siffror på 150 personer?!) folk på plats, ska bli superkul! 

Programmet som vi satt ihop kommer bli häftigt, seriebyten, ökningar i sax, slutor, hela piruetter m.m. och till det pampig musik... 
Jag rider många gånger sist och Stargate är HET, herregud håll i hatten, bokstavligt talat då frack och hatt är kostymen! Det är inte varje dag som man rider avdelningsridning och det märks, speciellt på honom... I den ökade galoppen får jag bara sitta o le lite smått och sedan be en bön att jag kan bromsa så att vi inte springer in i Inger i hörnet. Stargate verkar i alla fall tycka att detta var superkul, öronen spetsade och som sagt mycket driv! 

Nu håller vi bara tummarna att han och de andra hästarna håller sig i skinnet och inte blir skrämda av folkmassan vid staketet...! 

Falsterbo

Var nere i Falsterbo i onsdags för att kolla på fina 6-åringar tillsammans med Nina (Fox Stark), Emmy och Lotta. Åkte hemifrån kl 04.00 och körde sedan ner till Väderstad, bytte bil och vi alla packade oss in i bilen tillsammans med "Harry" (Lottas hund). Jag körde sedan ner, var framme strax efter nio så hann i princip se alla ungastar samt några söta små ponnys. En härlig dag som bjöd på strålande sol, fina hästar, roligt sällskap och bra shopping! Åkte hem samma dag på kvällen så det blev en verklig heldag för min del, men vad gör man inte för att få tillbringa en dag där?!  

Tävling i Mjölby 2-3/7

Lördagen red jag en Msv:C1, planen var från början att rida en Msv:B4 både lör och sön men då lag finalen flyttades så fick jag rida en Msv:C1a och valde att avstå Msv:B4an på lördagen då det räcker med en start/dag. Blev i veckan sjuk, ont i halsen och har en hemsk hosta vilket resulterade i att jag inte kunde rida i fredags... 

Startade sent (efterkl 19) på lördagen och red ett pass hemma vid lunch. Red sedan fram kort, knappt 20min Stargate kändes fin och gick bra på banan. Stadig hela programmet, hade några små missar bla en slarvig ingång i en öppna... Slutade 5a (3plac) på 63,3% för domarna Stefan Westin (63), Cecilia Hansson (64,3) & Wiveca Schenholm (62,6).

På söndagen startade jag efter lunch, men valde (också med tanke på det underlag som var på framridningen) att rida ett pass hemma innan. Värmde sedan kort innan start. Han kändes fin genomgående men hade nu lite fler små missar. Kom här 6a (4plac) på 61,74% ett poäng från mitt sista kval! (Surt!) Domare här var Starfan Westin. 

Stargate känns i alla fall jättefin nu, träningen har verkligen gett resultat och trots missarna så ligger vi nu ett snäpp högre i Msv:B. Nu ska vi träna vidare och ladda inför meetinget i Kalmar 23-24/7!

  


Bilderna tagna av Lennart Lindholm

Marc Heinen

Följde med Nina till Stjärnbro Gård utanför Nyköping för att se henne rida för tysken Marc Heinen. Blev en tidig morgon då klockan ringde 04.30... Träningen var mycket lärorik och bra, mycket bra! Nina var strålande glad efteråt och hästarna superfina! Träningen var på tyska och till min glädje hör att jag (fortfarande) förstår! Nina hade med sig Chaplin och en 4-åring "Lasse". Träningen var mycket inspirerande och hoppas nu på att kunna följa med även nästa gång och senare kanske kunna ta med mig en häst själv! 

Väderstad Herrgård

Tillbringat tre dagar hemma hos Nina Fox Stark. Tog med mig Stargate för träning. VARMT har det varit i dagarna tre. 

Red i måndags ett pass för Nina, Stargate kändes fin. Jobbade en del på fem serpentiner i galopp där jag ska byta varje gång medellinjen passeras. En ganska svår övning men som övar upp min snabbhet och noggranhet i ingången till bytet. Kollade på någon serie med som va fin. Red även en del travskolor. Åkte på kvällen till Mantorp för att se på en clinic för Maria Gretzer där Lotten red på en av hästarna. 

Tisdagen red vi ett pass till, Stargate va SUPERFIN! Mycket galopparbete samt serpentinerna igen, även idag en serie - mycket bra! Red en del ökningar i galopp med en liten volt efter hörnet ut på långsidan sedan ökning och innan nästa hörn en liten volt igen, bra övning för att få dem att komma upp i galoppen samt att komma tillbaka utan att dra om de blir lite starka utan att då själv komma åt dem med sitsen... En del skolor o galopp och trav samt avslutade med lite förberedande till galopp piruett. Där ett "nytt" tygeltag var intressant som fick honom att följa med bra samt att sedan låta honom ligga kvar själv och galoppera "dålig" galopp. 

På onsdagen kände jag mig sjuk, febrig samt ont i halsen så hoppade ridnignen, vill inte bli sjuk till helgens tävling! 

Hemma 26 Juni

Skönt att vara hemma ett par dagar. Haft en fantastisk midsommar hoppas ni alla med haft ett par underbara dagar!

Kristin har ridit Stargate och varit ute i skogen och galopperat, idag red hon dressyr för mig vilket gick jättebra! Hon fick testa på lite galoppombyten för första gången samt lösgörande arbete och myckt fokus på sitsen. 

Imorgon åker jag med Stargate till Nina Fox Stark för att träna ett par dagar och i helgen är det tävling i dagarna två. 

Torsdag på Torp

Dagarna går fort och nu är det sista dagen för min del här. Vaknade inatt vid kl 5 av att de vräkte ner regn insåg att Stargate inte hade något täcke på sig så gick ut och tog in honom, lade på ett fleese samt gav honom mat innan jag gick in o lade mig igen... 

Gårdagens pass va helt suveränt, Stargate va fantastiskt fin!! De ända som inte gick super var byten i vart 4e då jag glömt bort hur man räknar till tre, stannar av någon lustig anledning vid två så att de blir byten i vart 3e istället... Så nu ska jag lära mig att räkna till tre, min hemläxa över helgen. 

Måndag på Torp

Efter gårdagens regn kom idag solen!
Igår fick alla hästar vara inne på dagen för att torka upp, vill inte att de ska bli genomblöta och sedan kanske då kalla på natten... Marlon och Stargate fick även på sig var sitt regntäcke till kvällen. Var själv glad över att Stargate hade haft täcke under natten som var...

Maggan har börjat överta sängen från mig, igår natt lade hon sig raklång längs med mig med sitt huvud precis nedanför kudden. Hon sover förövrigt hela natten i sängen och det är jag som får jaga upp henne under förmiddagarna... 

Red idag Stargate på banan, red en övning som jag fått av Christina Drangel. Det är en övning som lösgör sidorna på ett bra sätt samt kontrollerar mina hjälper. Vid varvbyte så red jag långa diagonaler i galopp och lade 5 byten i vart 3:e - klockrent! Han kändes riktigt bra, fin i sidorna mjuk och med mig i rörelserna. Red sedan Wille, mest skritt med sidvärtsrörelser sedan lite trav, någon skänkelvikning där. Kändes riktigt bra idag, hade honom stadig med nacken som högsta punkt och vi hade mycket bättre samspel idag, så roligt! 

Ska nu ut för en springrunda innan lunch. 

Lördag på Torp

Vilken morgon... Hade ställt klockan på 8.30, tänkte att jag kunde få förtjäna lite sovmorgon men Doris tyckte annorlunda. Hon väckte mig kl 7, jag gick då upp och släppte ut de båda trollen och lämnade dörren öppen och gick själv och lade mig igen. In kommer de efter inte allt för många minuter, Maggan upp i sängen (90cm) och Doris nedanför. Doris packade på om kel då hon annars drog tassen över min arm (aj)... Sedan kommer Stefan in (katten) och hoppar även han upp i sängen. Alla som har katt vet hur STOR plats en katt kan ta...! Så där ligger jag kl 7.30 kelar med katt och hund samt har den andra hunden i sängen, så gick de med den sovmorgonen...

Åkte på förmiddagen hem, tog med mig Maggan som älskar att åka bil, och red Stargate. Red ut i skogen och cantrade, han kändes fin, gjorde i slutet lite serier. Måste säga (igen) att 3orna sitter så himla bra nu! 
Lastade sedan Stargate och körde honom till Torp. Skönt att ha honom på plats!

Åkte på kvällen till mormor och morfar en sväng tillsammans med mamma, alltid trevligt (och gott...).

Åter på Torp så tog jag in Stargate och lät honom njuta av solariet en stund innan han fick gå ut för natten, passade på att borsta iordning honom och sätta på ett regntäcke då jag inte vill riskera att han blir blöt, kall och då spänner sig. Hade även ett kort besök av Alex, skönt att prata av sig lite... 
Nu ska jag ta kväll efter att jag vattnat massa blommor (och mig själv) och göra mig en smoothie till kvällsmat. Mums! 

Fredag på Torp

Vaknade kl 8 och det öste ner regn utanför - där sprack min dagsplanering direkt!

Gick upp och släppte ut hundarna (Maggan & Doris) eller snarare öppnade dörren då ingen av dem ville gå ut, in kom däremot Stefan (katten). Runt luck blev de till sist uppehåll och jag gick ut i stallet, red "Wille" en liten stund på banan. Jobbade mest skritt men även lite trav, mycket sidvärts kändes bra hittar fler och fler knappar. När jag släppt ut honom i hagen igen så öppnade sig himlen och det VRÄKTE ner regn, lite tur ska man ha ibland! Ägnade en timma åt att fixa lite i stallet innan jag gick in och bytte om för en springrunda. 

Ikväll ska jag hem en sväng och grilla med familjen och Zara som kommer dit, härligt! Ursprungsplanen var att åka in till stan och lyssna på Louise Hoffsten men med tanke på det minst sagt ostadiga väder så skippar vi nog de.

Jag, Maggan & Doris 

 

Equiterapeut & "flytt"...

Idag har det hänt mycket. På eftermiddagen kom vår Equiterapeut ut för att gå igenom Stargate & kolla lite på Pharma. Stargate va jättefin i alla leder och hela framdelen va super! Skönt att höra, fick lite laser och han var mer än nöjd efteråt. Jag har även "flyttat" ut till Torp ikväll, så sitter just nu vid datorn där. Hundarna är nöjda, ena inne andra ute. Har även gått ett varv till alla hästar och kollat att de har vatten inför natten, de va även i rätt hagar vilket känns som en bra start... Själv ska jag snart fixa mig en middag. 
Stargate flyttar hit imorgon, då blir de träning, han ska även få njuta av solariet som finns här, vilket han ÄLSKAR! Tänkte börja dagen med att rida "Wille" sedan hoppas jag (om vädret tillåter och kroppen känns OK) att ge mig ut på en springtur, återstår att se om någon av hundarna vill följa med. Någongång ska jag som sagt hem och hämta Stargate, planerar även för att ta tag och plugga duktigt på mitt E-körkort så hoppas få tid till de. Skriver mer om träningen imorgon samt kanske delar med mig av nån bild.

14/6

Nu har "sommarlovet" börjat, helt underbart!
Börjar att strukturera upp dagarna så att de utnyttjas på bästa sätt. Börjar kl 07.00 att jobba hemma med olika sysslor tilldelade av min pappa, jobbar fem timmar till klockan 12.00 sedan fixas stallet och efter det lunch. Eftermiddagarna är sedan lite olika, idag har jag en elev kl 17.00, gym 18.30 och yoga 19.30. 

På torsdag kommer vår Equiterapeut Malin för genomgång av hästarna, något som vi gör några gånger om året. 

Jag kommer även denna sommar att "flytta" till Hanna Godings gård för att bo där med Stargate en vecka när hon är i Italien. Så från och med torsdag så är jag på "annan ort". 

Snart sommarlov..!!!

Ojojoj jag är så trött på plugg just nu... Tentapluggat i tre veckor nu och motivationen för skolböckerna är allt annat än på topp. Men bara en kvar nu, på fredag så en pluggdag kvar sen ska vi in o "göra bort oss"... Nej skämt osidå men tentan som är kvar är en omtenta från i våras då jag valde att tävla istället för att plugga. Och kan helt ärligt säga att jag knappt tittat på dessa böcker. Hade en tenta i tisdags och ja nu sitter jag här och ska lära mig "Byggmekanik & Hållfastighet I" på 2,5dagar - Bra planerat Alexzandra...! 

Hästarna tycker för övrigt att värmen är mest jobbig, så numera är de inne på dagarna när det är som varmast och som mest insekter. Har försökt få dom att vara ute på natten istället så att vi vänder på deras rutiner "in- och ut" men nej, Stargate och Märta vill ABSOLUT in när klockan börjar närma sig 22... 

Red idag ut på Stargate (har blivit ganska lite ridning för min del de senaste veckorna, där har Kristin verkligen hjälp till, tack! Hon är värd mycket cred...). Red i alla fall ut idag i solnedgången, fantastiskt fint! Och vad ska man säga, om man inte va motiverad sedan innan så blev man ju det nu! Stargate kändes jättefin, mjuk och med fin bjudning. Red ut på "Eriksdalsvägen" vilket är en grusväg med gräs i mitten ca 5km lång där inga bilar åker, vägen är kuperad och slingrar sig i vacker natur och är nu kantad av 2m höga träd och buskar i klaraste grönt - Så himla fint! 
Började ju leka lite med byten i vartannat i vintras men har sedan koncentrerat mig på andra delar i ridningen men kunde inte hålla mig från att idag prova. Stargate tycker serier är superkul och bytte glatt i vart tredje, testade sedan att räkan om och byte i vartannat och han bara gjorde de! Min duktiga lilla häst! 

Imorn blir det som sagt plugg men ska ta och rida på morgonen innan det blir för varmt. Fredag-Lördag blir det att fira studenter; grannen Alva, "syster" Helen och kusin Christoffer. 

"-För vi har tagit studenten, för vi har tagit studenten....!" 

Tävling i Ekängen & grävmaskiner...

Fick hjälp av Nina på framridningen (Tack!) och Stargate kändes riktigt fin när vi gick mot ridhuset. Väl inne på banan (inomhus) så blev han spänd vid kortsidan som domaren satt på. De hade gjort en avskärmning av domaren som satt på läktaren precis vid banan som gjorde att när man kom från ena eller andra hållet vid kortsidan så såg man antingen bara domaren eller publiken för att sedan precis vid C se "ett nytt rum" som han nog tolkade det som då var väldigt nära. Summa sumarum kan hela ritten sammanfattas med ett ord Spänt! Han utför rörelserna men det va väl ungefär det vi lyckades åstakomma och inte mycket mer, fick tag och runt honom till ett byte (7) vilket va de ända jag kände va rätt gjort från bådas sida. Denna ritt är bara att glömma och gå vidare ifrån, Stargate brukar inte bry sig om saker runt banan i någon större utsträckning han brukar kolla till men sedan lyssna på mig istället. Men blev kanske lite mycket med tanke på att han inte varit i ridhus sedan mars/april... 

Hemma har det hänt en del, jordmassorna runt banan har nu flyttats och marken runt banan jämnats till. Vi har fyllt ut och jämnat till marken i en av hagarna som varit lite sank och därför inte använts. Nu planeras för staket och utsmyckning i form av träd runt banan. Kommer blir super fint när det är klart! 

Själv längtar jag efter sommarlov, har två tentor kvar, skrivit två och skippat en så nu ska kommande vecka ägnas åt plugg sen lov! Så underbart, behöver verkligen ett break från studierna nu... 

Tira So Hip "Märta" 3år!

Tiden bara flyger iväg, idag fyller "Märta" redan tre år! Känns som om det var igår hon föddes... Men det är bara att inse att den lilla krabaten gått och blivit stor. Hon har som sagt vila nu vilken nog kommer att få va ett tag då hon för tillfället är ganska överbyggd bak, hon ska ju trots allt växa en bit till. Men liksom sin halvsyster Lexia H, så växer hon ganska sent, jag väntar mig inte att hon ska vara färdigvuxen förrän vid femårsåldern. 
På torsdag är det tävling igen med, ska rida en Msv:B4 i Ekängen men innan dess ska ännu en tenta skrivas... 

  

25/5

Vanlig vecka nu eller vad man kalla det för, eller egentligen inte jag har Tenta-P fem(!) tentor väntar med huggtänderna blottade åt mitt håll och jag försöker plugga så gott jag kan, finns så mycket roligare saker som hästar till exempel... Stargate har en lugn vecka nu, blev ganska tufft på slutet med många tävlingar även om han sköter sig exemplariskt och verkar hel nöjd! Blir en vecka med återuppbyggnads arbete och många skogsturer. Längtar såå efter sommarlov om man nu får lov att kalla det för det... Märta har lite vila nu medan jag pluggar hon ska sättas igång igen efter att jag tagit mig igenom tenta-P (vilket jag förhoppningsvis kommer överlevande ifrån), då ska hon i vilket fall igång igen, hon har dock inte helt vila då Kristin är duktig och rider henne nån gång i veckan nu när jag inte hinner. Nyttigt för båda! 

Hoppas kunna boka in någon lektion snart med, men som de är nu får det nog vänta lite. Lite sugen att rida för Bo Jenå när han kommer till Sissi Lilja men har inte bestämt mig än. Har även bokat vår equiterapeut som kommer i mitten av juni blir super, bra att stämma av emellanåt! 

Tävling i Boxholm 22/5

Startade först en Msv:C1, Stargate kändes fin saknade lite energi i travprogrammet men inga missar, jag kom väl till ridning och det flöt på bra, en stadig ritt som sig bör när det är lag... Domaren låg dock lågt (!) var inte många som kom över 60% o med tanke på ekipagen som tälvade så hör det till ovanligheten. Likaså Stargate som i detta program brukar ligga runt 63 för en liknande ritt när energin saknas... Lite tråkigt när de överlag blir så låga poäng.
Till Msv:B4 kändes han mer framme, blev lite spänd inne på banan först vilket släppte innan start men han sneglade lite på de "farliga hinderstöden..."på ena långsidan. Skrittdelen kändes toppen han börjar bli riktigt fin i den ökade skritten o får nu 7 på den, tidigare har han haft lite för kort steg o inte riktigt velat slappna av vilket nu känns säkert! Hade lite små missar i travprogrammet o i galoppen två byten som inte blev på den plats de bör (liten komunikationsmiss där...). Nöjd med dagen som bjudit på toppen väder, trevligt folk, bra ritter och duktig hästskötare som täckte upp väl för mammas ryggskott! 

Tävling i Rappestad 15/5

Dagen började med att jag fick ett telefon samtal från en av lagryttarna att hon inte kunde medverka. Med lite trix och fix löste sig även detta med att jag fick efteranmäla mig till Msv:B3 och ta in en recerv att rida för laget i Msv:C1.

Väl på plats så kändes Stargate fin på framridningen. Första start blev en Msv:B3 ett program jag inte gillar och därför inte hade planerat att rida men vad gör man inte för att få ordning på ett lag..! Banorna i Rappestad brukar alltid vara ganska djupa, också lite med tanke på detta som jag tidigare valt att bara rida en klass då det inte är Stargate´s favorit underlag, någon ryttare innan mig så hade de tagit dit en tankbil som vattnade banorna, tyvärr gjrode detta bara att banorna blev sämre. När jag red in på banan var känslan att rida rakt ut på en sumpmark, djupt, tungt och halt. Stargate jobbade på bra inne på banan trotts att han halkade runt o trampade igenom något som kändes som bottenlöst, mitt i programmet blåste sedan domaren av mig för felridning. Någon som inte var fallet, hon hade sett fel i papprena, man kommer lite av sig när man får göra om en rörelse mitt i programmet till detta följde 2 orena byten då han halkade till inför dem. 

Ska tillägga att domaren i fråga bett så mycket om ursäkt på ett föredömligt sätt och jag förstår att det kan bli fel, (tillika trodde skrivaren att jag ridit fel när domaren frågade henne), vi är trotts allt inte mer än människor! 

Funderade en stund efter ritten att stryka andra klassen en Msv:C1 pga underlag men då den gick på den andra banan och såg torrare ut så red jag även den. Red fram en mycket kort stund nu och gick sedan in på banan. Stargate kämpade verkligen, känslan blev lite segt och formen blev efter halva programmet lite lägre än vad jag vill ha den men ville inte kräva mer då även denna bana var "mjuk" inte fullt så dålig som den andra men den såg helt klart bättre ut från sidan än vad den gjorde när man väl var på den... Fick flera fina kommentarer och är med omständigheterna mycket nöjd med den ritten, fick 62,98% kom 9a - 7plac.

Nu ska vi ta det lugnt hemma några dagar innan det är dags för Boxholm. Att lära av denna tävling är att välja tävlingsplats bättre, där man vet att förutsättningarna för fina ritter finns! Ska även tillägga att Rappestad kämpat länge med sin bana inför tävlingen och försökt preparera, synd bara att den inte håller.

11/5 En helt vanlig (ledig) dag... 

Var "ledig" idag från skolan, skönt med lite sovmorgon (går vanligen upp 05.30) de var välbehövligt. Hade till att börja med lektion för Carro som kämpade på bra i värmen! 
Gjorde sedan stallet och red dressyr på Stargate på vallen, så himla härligt - tror det var ömsesidigt! Han var superfin, red på tränsbett och jobbade lösgörande. Mycket övergångar både mellan gångarter samt inom varje gångart. Red även ett par seriebyten som blev riktigt fina när jag tar mina halvhalter emellan och inte bara rider på. Imorgon ska jag ta ut honom i skogen och galoppera och klättra lite... 

Känner mig faktiskt redan nu lite taggad inför helgens första omgång av Östgöta Cupen, som jag desutom är lagledare för (Mantorpsryttarna). 

På eftermiddagen blev det lite plugg (skrivning av byggmekanik´s rapport), vilket trotts allt kändes helt OK med melon och glass till! Tog sedan pappas cykel till gymmet, då ingen bil fanns att tillgå, längesedan en sådan användes. Insåg dock ganska så snart att den cykeln INTE var gjord för att använda i skogen, så borde ta tag och pumpa däcken på min... 

Jag skriver sällan om skolan men har nu de kommande fyra veckorna helt ofantligt mycket innan ett välbehövligt sommarbreak kommer. Har fem (!) tentor kvar som börjar om två veckor samt inlämningsuppgifter, labbar och rapporter att genomföra/skriva så det är "hard work" som gäller nu ett tag fram över..! Detta ligger som ni förstår också mitt bland alla tävlingar, hur kan man lägga Tenta-P när det är högsäsong på tävlingar?! Inte mycket att göra åt detta dock... 

Kände mig trött och orkeslös när jag gick upp i morse men med facit i hand så hann jag med en del trotts allt! Ska tagga inför helgen nu som bjuder på mycket, bla Nationella ponny tävlingar i klubben där jag ska sitta och vara speaker lördag kväll samt en 20-års fest, sist men inte minst tävling på söndag!!!

Tävling 8/5 Linköpings RS

Började dagen med att på morgonen duscha Stargate, åkte sedan ut till Vreta skolan för att kolla på några 3-åringar på 3-års testet. Åkte sedan hem för att byta om och göra iordning Stargate... 

Väl på tävlingsplatsen så sken solen starkt, men (för en gångs skull) så blåste det lite lagom skönt! Banan va något hård och lite "rullande" men den har varit värre, valde ändå att rida fram ute då ridhuset var mycket varmt samt att det känns bättre att rida fram på samma underlag som tävlingen går på... Nina F-S kom och hjälpte till på framridningen (TACK!) och Stargate kändes jättefin! Rund, följsam och framåt, jag kom även till bra ridning vilket känns bra. 

Inne på banan i första klassen kändes han fin, hade två missar (takt fel i en skritt och i ett enkelt byte) samt att jag tappade ner formen lite i galoppen, sedan tyckte domaren att jag red fel väg, en mellantrav från fel bokstav vilket jag själv inte riktigt håller 100 med om men det såg så ut från hennes håll i alla fall så det är bara att acceptera. 

På framridningen till FEI:s Lagtävlan för juniorer så kändes han bättre än till första och inne på banan kom jag till bättre ridning hade en miss här. Fick 62,93% och ett kval till Msv:A det var första gången han gick detta program och har ridit igenom det en gång innan så känns toppen! 

Är jättenöjd med dagen, kom till bra ridning i båda klasserna och kunde genomföra två bra ritter! 

Träning för Nina Fox Stark 3/5

Nina kom hem till mig på förmiddagen för ett träningspass, Stargate har de senaste dagarna jobbats med uppbyggande och underhåll av muskelatur där vi bla övat på att "rulla" ryggraden... 

Men idag var det dags för ett pass inför tävlingen i helgen. Vi red igenom lite linjer och delar ur >FEI:s Lagtävlan program för juniorer< som är ett av de program jag ska rida. Har aldrig ridit det så kändes bra att göra det under handledning. Stargate kändes jättefin från början väl framme med nacken högt och jag kunde riktigt slappna av i handen och mjukt följa med. Övade byten över medellinjen genom att göra 4-5 serpentinbågar äver medellinjen och där byta varje gång m.l. passerades - mycket bra men svår övning där det verkligen gäller att bli klar med rakriktningen snabbt samt att våga lätta i handen i bytet! Avslutade med att rida igenom hela programmet vilket kändes ganska så bra för att vara första gången! 

Va igår på "Coaching" i grupp för Nina F-S och ska på fredag hem till henne för lite samtal, kommer bli mycket spännande! Ikväll blir det ett styrkepass på gymmet och yoga.

Tävling i Mjölby 24-25/4

Hade sena starter på söndagen så Stargate hann vara i hagen en stund på förmiddagen innan det var dags att göra iordning honom för tävling. Väl på plats så fann vi att man inte fick rida fram i det nya ridhuset s

om varit min plan, istället fick vi snällt beträda utebanan som var både djup och tung... Stargate kändes fin, blev dock lite "tung" i steget av underlaget - inte hans favorit alls! Väl inne på banan skötte han sig fint, inga direkta missar och jag kom till ganska bra ridning, MEN det saknades energi. Resultat 63,631% o en 6:e placering.

Till andra klassen blev han matt och trött, med facit i hand hade det räkt med en start i helgen med tanke på underlag på framridningen... I galoppen inför första bytet for han upp i luften, vet inte riktigt vad som hände om han snubblade eller liknande, trött var han i alla fall och efteråt hittade vi aldrig rytmen. Med ett par 1:or, 3:or osv så sjönk poängen kraftigt... 

Till måndagen sedan, på framridningen var han riktigt fin! Men på banan blev han sedan liksom i Msv:B4 trött och matt, flertalet missar men även några bra moment som belönades med bla en 8a. 

 
Mormor & Morfar tar hand om Stargate efter tävlingarna i Mjölby.

21/4

Tränade för Hanna Goding med Stargate igår. Började med att Hanna satt upp en kort stund då jag kände att jag själv inte var riktigt i balans, satt sedan själv upp och fortsatte jobbet. Tränade på att få honom att "rulla" ryggraden i rörelsen samt att få ställningen i enbart ganashen. Inte helt lätt men känns riktigt bra när man får det rätt!

Ser idag fram emot "Påskdressyren" det kommer ett par glada och fikasugna ryttare i eftermiddag för att träna, ska bli kul! 
Jag själv ska börja dagen med massage... 

Det krävs två för att dansa vals...

Tänkte på en sak häromdagen, på denna blogg skrivs det mycket om mina hästars träning m.m. (vilket är meningen med bloggen) men jag har däremot inte nämnt någonting om min träning, eller om mina tankar kring den.

Vi kräver generellt mycket av våra hästar, de tränas flera dagar i veckan, förhoppningsvis varierat och planerat efter deras förutsättningar... 
Låt oss anta att de rids 5-6dagar i veckan. Vi ställer ganska stora krav på deras kropp, de ska ha bra kondition, styrka och balans.
Men vilka krav ställer vi på oss själva?! Vilka krav ställer Du på Dig själv? 
Detta har varit uppe i bla Tidningen Ridsport flera gånger att vi ryttare inte ser oss själva som alteter, hästen ser vi som en atlet medan vi ser oss själva som ryttare (?!). Men vi är alla rörande överens om att ett ekipage består av två individer - en ryttare - en häst. Hur är då balansen dom emellan om bara den ena är i fysisk form? Visst kan man säga att "jo men jag tränar, jag rider ju 6 dagar i veckan" men räcker verkligen den träningen? Jag kan bara tala för mig själv men jag tycker inte att det räcker att mocka, göra höpåsar samt allt annat som ingår i stalljobbet varje dag samt att sedan rida 6-7dagar i veckan 1-2 hästar. Av denna träning (som det trotts allt är) är jag inte i bästa form, dessutom sliter jag på min kropp av detta jobb om jag inte är tillräckligt vältränad. 

Själv tränar jag på gym, går på yoga och springer. Jag liksom hästen behöver träna kondition, balans och fysik. På gymmet tränar jag styrka, jag delar upp kroppens muskler i olika pass, tex. triceps - mage, biceps - rygg. Yogan har jag börjat med ganska nyligen då jag (liksom många andra ryttare) slarvar något oerhört med stretching så kände jag att detta kanske kunde hjälpa mig bli mer rörlig, samtidigt som jag tränar balans och andning! 

Tänkte ge ett exempel på hur min träningsvecka respektive Stargate´s ser ut: 

Alexzandra:
1 pass yoga
2-3 pass gym
1 pass kondition (springa) 
10 pass med häst  

Stargate:
1 dag vila
1 dag lättjobb som tex skritt/jogg i skogen.
1 dag jobbas han "vid hand" ofta med lite longering (över tex bommar) som avslut. 
1-2 dagar rids han ut i skogen - kondition och klättring. 
2-3 dagar dressyr (och) klassiskt  

Vi ryttare måste våga stå upp - som idrottare. Allt för ofta ser man ryttare ur balans och i fysisk obalans. Med detta INTE sagt att alla på något sätt måste vara smala - muskelpaket. Det handlar inte om det, men alla borde tänka efter! Ställer jag rimliga krav på min häst jämförelsevis mot vad jag ställer på mig själv? Orkar min kropp med den fysiska ansträgning som stallsysslor och ridning trots allt innebär, utan att gå sönder? Och orkar jag hålla fokus? Är det kanske bättre att rida en dag mindre och ägna denna dag åt min egna träning? 

Värt att notera - En häst tar mer skada av att ha en obalanserad ryttare i sadeln än av en som väger ett par kilon mer...  

Det finns massor att skriva om i detta ämne men tror att jag inte säger mer än såhär nu, avslutar bara med några sista ord. Ridningen är en bra, kanske ska säga mycket bra träningsform men den sliter även på vår kropp. Egen träning hjälper dig att förhindra skador vilket på lång sikt gör det möjligt att rida ännu fler år! 

9/4

Red ut på "Märta" idag tillsammans med Kristin (Stargate) och Johanna (Pharma). Strålande sol, varmt men blåsigt... Hon skötte sig SUPER! Började som vanligt med att longera henne lite och satt sedan upp på banan, skrittade ett varv ochsedan gav vi oss iväg. 

Galopperade för första gången vilket gick jättebra! Hon hade spetsade öron hela ridturen även om det blev lite test med tanke på att vi mötte en traktor med släp, en såg, gummimattor (ligger över vägen som farthinder) m.m. hon gav det en blick och passerade sedan obehindrat. Cool tjej!! 
Är så roligt att jobba henne då allt går så fort framåt. Att observera är att hon inte är fyllda 3år än!

Igår kom Kristin hem till oss, dags att fixa med sadlarna... Den dressyrsadeln jag haft passade inte mig så hon hade med sig en annan (Prestige D1). Känns SÅ bra, den är super skön för mig och ligger bra på Stargate. Underbart!  

Flyinge 1-3/4

                               

En fantastisk helg med träning för Susanne Gielen på Flyinge!

Ägnade hela torsdagskvällen åt att packa, packa och åter packa... 

Fredag kl 10.30 åkte vi mot Mjölby för att där möta upp Karin och Eva Häll som skulle göra oss sällskap under helgen. Sedan fortsatte resan söderut... Efter ett par kaffe och mat stop så kom vi ner till Flyinge ca 7tim senare. Stargate var lyrisk över gräset som fanns (!) och med spetsade öron intog han nya stället, pigg och fräsch! Jag och Karin fixade iordning "hästarnas boende" och beslöt oss sedan för att jogga dom på en slinga runt anläggningen så att de fick röra lite på sig.

Vi bodde på ett "Bed and Breakfast" ca 500m från Flyinge, SÅ FINT! Riktigt lyxigt med egna morgonrockar, massa frukost, nygjort och mycket trevliga gäster, väl renomerat! http://www.xn--pilegrdenbedandbreakfast-kcc.se/

Lördag började ganska tidigt i ridhuset, där möttes vi upp av Susanne som satt på Belamour, en "mini clinic" där hon visade hur hon lägger upp ett träningspass och vad hon kräver av hästen beroende på dagsform, ålder, utbildning och plan. 
Efter lunch var det min tur att rida, Stargate skrittade i rask takt mot stora ridhuset, när vi kom in stod ingen mindre än Staffan Stehager där, undrar vem som blev mest förvånad?! Stargate skötte sig bra inne på banan många av de andra hästarna reagerade kraftigt men han slappnade snabbt av trots blommor och utsmyckningar samt mycket folk... Han kändes fin under passet och fick mycket bra kritik att ta tillvara på! 
Några utdrag: Skolor i trav och galopp på olika linjer där jag fick rida fram honom till innertygeln mer och lösgöra honom på ytter. Rida honom till mer bärighet över ryggen och förbättra galopp och trav kvalitéen, samt rida honom till ett mer jämt flow i handen, hålla ihop honom mer i seriebytena, med hjälp av halvhalter och lösgörande mellan bytena.

På söndagen red jag på morgonen, Stargate kändes riktigt fin och blev bara bättre och bättre ju längre vi jobbade! Jobbade vidare med lördagens jobb, red mer seriebyten vilka blev mycket bättre! Samt började skola honom i galopp piruetter, han vänder ganska bra men tappar bärigheten så vi började från början vilket kändes bra, lika bra att lära om honom från början så att det blir helt rätt! 

Träningen kändes toppen och har nu mycket att utveckla och träna vidare på!

                                   ">

20/3 "Märta" uppsuttet...

 

Ska börja med att gratulera Elin som idag igen vann en LC:1 med Golden! Jättekul att det går så bra!

 

Kände tidigare i veckan att de är dags att börja jobba "Märta" igen då hon haft sina viloveckor, och hade som plan att ta det till helgen då banan borde varit helt torr. Men sen kom de 20cm snö istället... Blev idag dock alltför sugen och tänkte att åker ja av idag så blir ja ju bara blöt istället för smutsig! 

 

Gjorde iordning henne i stallet, hon stod så snällt och gick sedan ner till banan, började med att longera henne i båda varv med en lätt inspänning i insidan med hjälp av linan för att lättare kunna vända henne. Hon busade lite i linan men efter ett par varv tyckte jag att de fick räcka. Hade mamma med som hjälp, hon fick en ledtygel medan jag satt upp, stannade "stående" i ena stigbygeln medan jag flyttade henne åt sidan för att undvika eventuellt sadeltvång. Hon kändes säker och jag kunde lägga över andra benet och sätta mig i sadeln.

Skrittade i båda varv, hon hoppade till ett par gånger men jag kände mig ändå säker i sadeln! Tyckte att det kunde räcka för dagen, underlaget var ju trotts allt inte det bästa, blött och lite "smörigt" vilket gör det lite halt så kändes onödigt att börja trava ifall hon busar och halkar... Tanken är att rida henne igen på tisdag och hoppas att snön smält bort tills dess... Nedan ett par bilder på "Märta". 

 

                  

 

 

14/3 Träning för Jan-Ove Ohlsson

Dags för årets första träning för Jan-Ove, datumet blev egentligen inte jättebra eftersom vi tävlade igår men han gick bara en klass så de fick bli så denna gång... 

Stargate var i alla fall HELT UNDERBAR på träningen! Måste ju bara säga de igen att han blir bara bättre och bättre för varje pass - Känns fantastiskt kul!

Vi fyllde på min "verktygslåda" som han kallar det med nya "verktyg". Red ganska fritt medan han kommenterade och tipsade. 
Red bla: i vänster varv skänkelvikning - öppna - skänkelvikning för att aktivera bakbenen mer. Medan vi i höger varv red sluta - öppna - sluta för att där säkta formen så att han inte blir "för elegant". Detta fungerade super! I galoppen red vi mycket sidvärts växlande skänkelvikning, öppna och sluta. I vänster galoppsluta så red jag motställd (tänk skänkelvikning) och sedan formade jag om till rättställd sluta, red från spåret till kvartlinjen - rakt fram sedan sluta till medellinjen. Medan jag i höger galoppsluta kunde rida "vanlig sluta". 

 

 

 

Kollade lite på de enkla bytena - som var jättefina! Sedan även på flygande byten och seriebyten, som med hjälp av vänsterslutan blev mycket bättre då jag fick med höger bak bra. 

 

Efter att ha gjort ett par seriebyten så vill han gärna förekomma mig, red då galopp piruett och ur det en serie - stor skillnad! Höger galopp piruett fungerar riktigt bra, gjorde helvarv, medan jag i vänster haft lite svårt att få honom på vänster bak (återkommande som ni ser) testade då att först rida en piruett felställd, kunde sedan gå in på en 8m volt samla ihop där och sedan vända honom rättställd och fick då även den helpiruetten fin! 

 

Hade en genomgående bra känsla och mjukhet i kroppen genom passet, med fin candense. Testade att trigga bakbenen lite försiktigt inför en travökning, vilket gjorde enorm skillnad! Fick fram en annan bjudning i den ökade traven, blev där dock lite stark så ska öva på att hitta lagom tryck- lagom "kontroll". 

Fick fina ord av Jan-Ove som ser utveckling från var gång -Jättekul att höra!

Träningen var riktigt bra och är nu taggad inför Flyinge om ett par veckor! Tack för hjälpen Jan-Ove!!!

"Lösningen är aldrig hårdare ridning utan bara mer fantasi och fler lösningar!" 

13/3 Tävling i Mantorp

 

Våren är nu på väg det märks - med mycket lera på slätten... 
Tävling i Mantorp stod på dagens schema, Msv:C1 domare Stafan Westin.
Framridningen kändes OK, lite rörigt med 5 hästar i ett 20x40m ridhus... Inne på banan kändes han ganska fin, hade velat hålla honom med lite mer vila i steget men det kommer med mer träning och styrka. Han blev lite "på" i de ökade traverna vilket resulterade i taktfel - onödigt. I övrigt flöt skritten på riktigt bra, vilket kändes bra då han innan gärna blivit lite för taggad där. I galoppen sedan slog han sig fri några gånger och var lite orolig i huvudet samt lite matt i ökningarna men de enkla bytena samt den förvända flöt fint. Fick själv fina ord för min sits! Blev lite blandat i poängen med många fina delar men även en del missar.
Resultat 61,49% 

11/3 Träning för Lotta J-C

 

Dags för träning för Lotta igen, va laddad och kände mig lite förväntansfull på vad hon skulle ha att säga om det vi tränat på. Å oj va fina ord vi fick! 
Stargate va riktigt riktigt fin i formen och mycket stadigare i denna lite "nya" form. Han kom idag till riktigt fin bärighet och schwung. Kollade först på formen i skritt, trav och galopp för att sedan kolla av bärigheten på olika linjer. Red sedan några av linjerna ur programmet som ska ridas på söndag och fick riktigt bra hjälp med mellantraven, där han ibland tappar takten lite. Hittade nu ett fint flyt och en riktigt bra mellantrav! Kändes så himla skönt att få råd som verkligen fungerade! 
Avslutade med att rida igenom programmet för att stämma av lite, vilket kändes bra. Han va super super fin många av bitarna, lite finlir bara... 
Lotta va (liksom jag) MYCKET nöjd över passet där han (vi) verkligen tagit ett par steg framåt sedan sist! Ser nu fram emot tävlingen på söndag och hoppas att Stargate håller sig i skinnet och att jag kan rida som idag och verkligen visa min fina häst!

25/2 Träning för Lotta J-C

 

Åkte hem till Lotta J-C för träning med Stargate. Ganska skönt ute idag, ett par plus och vindstilla. 
Stargate kändes pigg och allert under uppvärmningen och Lotta tyckte redan där att de hänt en hel del sedan sist.
Vi kollade till att börja med, takt, balans, form och bärighet. Han va riktigt fin och formen super! 
Övade sedan på övergångar, att få honom att lyfta mer och att bära sig igenom dom samt att bibehålla samlingen från tidigare gångart. Avslutade med att kolla på byten och enkla byten, red sedan som sista övning på kvartslinjen och red galopp - skritt - galopp, sen flygande byten och att där få honom att bära sig igenom bytena samt att "mjukna" i sina bakben, vilket var något som vi strävade efter hela passet. Han kändes jättefin och fick många fina kommentarer och bra feedback att öva vidare på tills nästa gång! 

Årets första tävling...

 

Började dagen lite sådär med att inse att jag ställt klockan en timma (!) sent, men de löste sig de med, skippade frukosten (min snälla mor gjorde några mackor att äta i bilen) och fick finna mig i att göra i ordning hästen i boxen (så att han hann äta upp sin frukost) samt att själv göra mig iordning i bilen... 

Väl på plats, inte alls så sena så, det var RIKTIGT kallt -20! 

Framridningen till första klassen kändes bra Stargate var framåt men höll sig på backen, likaså på banan, inga lufthopp eller andra krumbukter. Hade ett par mindre missar, vilket gav 65,60% 1p från 3:e plac. 

 

Till andra klassen åkte kandaret på och reaktionen från Stargate´s sida va liknande den i lördags - ÖVERVÄLDIGAD! Han kunde inte längre hålla sig utan busade lite på framridningen och var riktigt "på" var ändå riktigt fin men som sagt, lite väl laddad... Inne på banan tände han till ytterligare vilket resulterade i att han blev lite spänd, ett par takt inslag i skritten, stuts och hopp i galoppen m.m. Stargate var dock RIKTIGT nöjd över sin egen prestation efter ritten och såg sig glatt omkring och undrade varför jag inte va lika överväldigad utan bara skrattade åt honom?! 

Han är i alla fall minst lika glad som jag över att tävla igen, vilket känns fantastiskt bra inför kommande säsong!

 

Programträning i Gottlösa 12/2

Oj va snö vi fått!! Jag som i tisdags kände att våren nog va i antågande men icke... Nya bilen kom i fredags i alla fall, känns SÅ bra! Mamma och jag kunde lugnt åka iväg utan att behöva oroa oss för snö och is...

Så idag bar det av till Sissi och Nina Lilja för en "Dressyr Clear Round". Fick passa på då jag och Stargate inte varit i ett ridhus på två månader (!) kände att det kunde behövas ett pass inför morgondagen, speciellt nu när vädret är som det är. Har som sagt i tidigare inlägg bara skrittat den senaste veckan pga is och nu tors-fre har han fått vila då snö och is satt stopp för ridning...

Stargate var laddad till 1000 och överlycklig! Han blev inte mindre glad över att få gå in i det stora ridhuset med solkatter på marken m.m. I själva programmet (Msv:C2) blev det blandad kompott då han valde att busa i hela galopp delen samt i övrigt springa på framåt, men bitvis riktigt fin. Ett skratt från min sida och en godis blev det i alla fall efteråt. 
Känns SÅ HIMLA KUL att rida en häst med sådan energi och glädje över att få jobba, tänk att ett ridhus kan göra honom så överlycklig! 
Nu hoppas jag bara på att dagens utflyckt lugnar ner honom lite granna till imorgon så att vi i alla fall kan strunta i bock och hopp sprången!

Hälsade även på "Märta" i onsdags, hon verkar ha det riktigt bra hos Micke och Carro, hon sköter sig bra både i ridning och löshoppning. De håller nu på med galoppen och planen är att hon ska komma hem i nästa vecka! 

9/2 2011

 

Tävlingarna närmar sig nu. För min o Stargate´s del så är årets första redan nu på söndag. Känns tyvärr inte 100, då banan hemma den senaste veckan har fått ett nytt ytskickt i form av is... Detta gäller tyvärr även vägen vilket gjort det svårt att kunna åka någonstans, men hoppas komma iväg till ett ridhus på fredag om inte tidigare. på söndag är det som sagt årsdebut, med en sisådär uppladdning innan så har valt att mjukstarta med tanke på den vinter vi haft och att vi inte varit i ridhus sedan i början av december. (Här är den naturnära träning vill ja lova!) Så det blir en LA:4 och en Msv:C2. 
Nya bilen kommer i alla fall på fredag om allt går enligt planerna så de känns riktigt bra!

Längtar nu efter att "Märta" ska komma hem, kommer bli så roligt och känns så spännande att få följa jobba henne igen! Hon kommer förhoppningsvis hem inom någon vecka.

Vi har numera en ny ryttare i stallet; Johanna med familj hälsas hjärtligt välkomna! 
Johanna kommer att rida Pharma 4-5 dagar/v och Kristin kommernu att rida Pharma 1 dag/v samt Stargate 2dagar/v.  

Dressyrsadel, inridning, plugg...

Nu har min dressyrsadel ÄNTLIGEN kommit hem från Tyskland, vad jag har väntat! Men så skönt, nu kan vi börja träna med, hoppas kunna planera in en träning för Nina nästa vecka, efter de kommer jag ta ställning till om vi åker till Linköpings FRK eller inte den 13/2. Ligger lite efter min planering pga sadeln..
Passade i alla fall på att idag rida ett dressyrpass (nu i dressyrsadel innan satt ja i min, som tur är, mycket sköna hoppsadel) i solen. Och Stargate var SÅ fin!! Satt själv mest och log... Han var mjuk och fin i sidorna, skolorna var bra, likaså bytena och kan var flexibel och följsam!

- Ett sådant pass gör mig så glad, de gjorde verkligen min dag! 

Sen har ju terminen startat med, och vilket tempo, herregud... 
Numera har vi inte "ämnesdagar" utan har 2-3 ämnen om dagen så det är tunga väskor och långa dagar. Måste ju bara säga att de 4tim långa föreläsningarna på eftermiddagen helt klart är lite att bita i... Verkar dock som att det mest kommer vara mån-ons som är tyffa, tors-fre verkar bli mer flexibla, vilket är väldigt skönt. 
Första "KTR" har vi redan om 1,5v och en av kurserna vi börjat med (Byggnadsmekanik & Hållfastighet) klarade bara 40% tentan förra året, känns sådär... Men det är bara att bita i och göra så gott man kan, har ju klarat av alla tentor hittills så har inget mer som släpar efter kvar i alla fall.

Imorn ska vi åka med "Märta" till Dressyrhoppet, om nu väglaget tillåter. Hon ska få vara där några veckor och ridas in samt tränas inför 3-års testet. Kommer bli så spännande!!

12/1 2011

Tror att pappa vill värna om hemfriden... I måndags när jag skulle köra till Norrk. för att skriva min tenta på morgonen så slog jag omkull på backen, glans is - mörkt - högklackat - Ingen bra kombination! Så arg som ett bi gick jag in o satte pappa på att starta bilen. När jag på eftermiddagen sedan kommer hem så är gårdsplanen grusad och det ligger en stor grushög där bilen brukar vara parkerad - Pik?! 
Sedan igår (tisdags) så var jag på hemvägen från Norrk väldigt frustrerad över vädret, isgata så långt ögat skådar, samt att snöslungan inte kommer igenom det islager som bildats på snön som ligger på banan så den va bara röjd delvis och ganska smalt. Vilket blir lite jobbigt, sedan är det svårt att ta sig till ridhus då många av dem har mindre bra uppfarter och med vår bil (väntar på en ny Subaru Forester som ska komma jan-feb!) så sitter man fast, eller denna gång skulle den väl bara spinna på isen. Så som ni kan tänka er var jag ganska så frustrerad över att inte kunna rida ordentligt som planen är så svaret från pappa var denna gång att han fixade så att en traktorgrävare kom som idag (onsdag) och gjorde iordning HELA banan! 
-Jag nöjd = Pappa nöjd! TACK PAPPA!!! 

Så idag invigde Stargate och jag "Nya banan" han var mäkta imponerad! Super fint och mysigt med snön och belysningen ser ut som värsta hockeyrinken, med en 2m hög snösarg!!! 
Stargate kändes riktigt fin, arbetade lösgörande med mycket sidvärts och övergångar samt några seriebyten. Fick bli att lägga upp lädren i hoppsadeln och rida utan då dressyrsadeln ännu inte dykt upp, men va gör man inte för att få rida lite "dressyr"!

 

Ny sadel, snö och tentaplugg...

 

 

Äntligen har jag fått hem en hoppsadel, en Santa Cruz Facundo! På schemat står fortsatt konditions träning i snön för Stargate´s del vilket han bara ÄLSKAR! Däremot har min dressyrsadel ännu inte kommit, börjar kännas lite segt. Längtar efter att kunna börja träna! 
I veckan var Nina (Fox) här med Lotten & Carro för att göra iordning det sista med hemsidan jag gjort till dom - Se HÄR! Jättetrevligt med lite fika & mycket snack! 

Närmast nu väntar en tenta på måndag, vilken jag knappt börjat plugga på, så nu i helgen blir det PLUGG (suck)...

Nytt år!

Hoppas att Ni alla haft en lika trevlig jul och nyårshelg som vi hade!
Nu är det alltså 2011, tiden går fort, likaså min ledighet! 
Imorgon är det dags att börja plugga till tentan som jag har den 10e, börjar även bli dags att göra klart inlämningsuppgiften... Förövrigt så börjar allt annat med ta fart, så som tävlingsplanering, träningsplanering m.m. 
Har börjat snegla så smått på tävlingar och hoppas på att snart få komma igång med träningarna, då min dressyrsadel ännu inte kommit från Tyskland (skickades från Henning för ca 4v sedan) så får vi snällt vänta lite till... Banan är i alla fall till stor del snöfri men då snöslungan inte vill samarbeta med oss så ska den in på lite "fix" igen, men hoppas att den ska vara helt röjd från snö till helgen!

Jobbade "Märta" idag på banan och hon gör framsteg varje gång, så himla kul med unghästar!! Idag fick hon trava med sadel och hängande stigbyglar vilket hon gjorde med glans! Om hon fortsätter som innan så hoppas jag kunna hänga på henne innan hon åker iväg till Michael för inridning.

Imorgon kommer årets första elev, blir även årets första pass på gymmet innan det är dags att börja plugga...

__________________________________________________________________________

2010

Juletider o nyår närmar sig...

ÄNTLIGEN! Jag är ledig första gången sen augusti, är ju van att ha ett höstlov med men nu, NU är de ledigt! Har tagit mig igenom även dessa tentor, fick tillbaka resultatet på "En variabel analys I" idag o har klarat den!! Blev väldigt lättad & otroligt glad! Resultatet på "Byggnadsteknik" kommer inte förrän i januari...

Nu kommer jag att ta lite ledigt & vila från allt plugg, har dock en inlämning o en tenta i januari så efter nyår får jag ta tag i dom...
Julen närmar sig med stormsteg! Härligt, är väldigt mysigt, imorn ska stallet pyntas med lite pynt så att de fyrbenta får lite jul de med.

Sen får vi se vad som väntar eventuellt en trip till Sthlm & lite annat kul, Stargate är i gång igen & han är VÄLDIGT nöjd med de, han tycker detta med vila är ganska onödigt, så jag har en glad & sprallig häst att ta itu med nu över julen!

Snart är de nyår med! Nya träningar & tävlingar står för dörren & mycket mycket mer! Hoppas vi ses då med om inte här så på någon tävling, träning ja vem vet?!
Ha nu en riktigt God Jul & ett riktigt Gott Nytt År!

Equiterapeut och tenta plugg...

Idag kom Malin - alltid lika trevligt! Stargate var riktigt fin idag, så vilan har gjort gott. "Märta" kommer att åka till Mikael Carlstedt i jan-feb för inridning, lite senare än vi först tänkt, men kändes bättre att vänta lite till, hon är ju trotts allt född sent. Om väglaget tillåter kommer hon åka till staby Gård på söndag för löshoppning ska bli kul att se va hon säger om det denna gång!
För övrigt försöker jag att plugga, tycker dock att det finns roligare saker att göra så de går lite sådär men en tenta avklarad en tenta kvar så det är bara att bita ihop!

Julen närmar sig med storm steg...

Dagarna går mot 3:e advent, i stallet råder lugn. Stargate har vila, kommer att sättas igång igen om ca 1,5v - Längtar! Är själv väldigt rastlös över att inte få rida men snart så!! "Märta" ska snart iväg för inridning, men hon verkar ev. va på väg in i växtfas så det är möjligt att hon får vänta till efter jul. Men det ska bli super spännande i vår att se vad de blir av henne!!

Helgen vid 1:a advent spenderades som vanligt i Globen under Stockholm International Horse Show, det va femte året i rad som jag jobbade för Sjöhagen Wear i anexet - Alltid lika roligt!!

Nästa vecka börjar tenta-p har då tenta i "En variabel analys I" och veckan efter det har jag en tenta i "Byggnadsteknik" så kommande dagar (veckor) ska ägnas åt plugg...

Sen är de snart jul med! Har i år varit duktig och skrivit en inköpslista så nu är de bara att börja beta av den (har redan börjat så smått...). Imorn hoppas jag kunna göra några inköp till då jag tillsammans med en kompis ska luncha o julhandla!

Vintern är här!!

Fy vilket väder vi fått!!
Idag var det riktigt hemskt ute, mer eller mindre snöstorm! Både Stargate & "Märta" avskyr verkligen sådant väder! Då står de bara vid grinden & sliter ut sina skor genom att sparka i marken tills någon kommer & tar in dom... Det blev alltså så att dom fick vara inne - Mycket nöjda!
Har gjort en genomgång av täcken & plockat fram extra även till Pharma & "Märta" så imorgon kommer de alla få gå ut oavsätt vad...

Årets sista tävling avklarad...

En lång lång dag börjar gå mot sitt slut, var i stallet kl 07.00 för att fodra, fixade sedan stallet innan vi åkte iväg mot Örebro, väglaget var väl gränsfall men det gick ganska bra ändå. Väl framme på en mycket trevlig anläggning - även om vädret var ganska bistert.
Stargate kändes Ok inför första klassen, har inte känts riktigt som vanligt sista dagarna, tack vare vädret som inte är hans favorit, inte heller underlaget... Inne på banan var det mesta otäckt, vilket resulterade i spänning & lite ostadig form, även om det blev bättre en bit in i programmet...
Till andra klassen kändes han som vanligt, han va jättefin!! Men inne på banan så blev han jätte het (!) till det så lade han in egna diagonaler med ökade gångarter samt snubblade i skritten, kür kanske vore nåt?! Det positiva är i alla fall att han hade kul, eller rättare sagt att han tycker det är kul!!!

Träning för Jan-Ove 18/11

Efter lite strul med tider då Jan-Ove hade ett körigt schema så red jag tillsammans med Amanda Gabrielsson (tack igen!) Det har nu börjat bli kallt på allvar & allt underlag verkar hårdna tyvärr även det i ridhuset, på Stargate som inte (!) gillar detta märks det direkt... Blev mestadels lösgörande arbete, vilket senaste dagarna har fått utgöra den största delen med tanke på väder & underlag!
Förutsättningarna är ju inte de allra bästa just nu, desutom är min sadel i TYSKLAND då den ska formas om & det inte gick här hos Kristin, men snäll som hon är så har ja fått låna en sadel, så det känns lite oroligt på många håll just nu; underlag, kyla, is & på sadelfronten...

Nu hoppas vi på bra körväder & fint underlag på söndag då vi åker till Örebro för årets sista tävling!

Tävling & Equiterapeut...

Tävlingen i Mjölby blev inte vår bästa, till första klassen fick jag ingen ordning på framridningen, Stargate blev då stark & ofokuserad, jag red sedan den sämsta ritten någonsin (!) inne på banan även om vissa delar blev OK, kan inte kommentera så mycket mer då den ritten är "raderad" från mitt huvud... Till andra ritten blev framridningen som vanligt igen, dock kändes till båda klassena att underlaget inte helt optimalt då det varit minusgrader dagarna innan & den var utomhus, ska dock tilläggas att den var över förväntan! Mjölby RK ska ha beröm för att det trotts omständigheterna var så pass ridbart på deras utebanor som det ändå var!
Väl inne på banan kändes ritten OK, dock var poängen låg, tycker det är lite tråkigt att rida för samma domare i två klasser då man ofta märker att ritterna inte är separerade utan de jämförs & "blandas"... '

På onsdagen kom vår fantastiska equiterapeut Malin Bergman för att göra en koll på Stargate & Pharma. Vi tar regelbundet ut henne för genomgång även då vi inte själva upplever något problem!! Känns alltid bra & hästarna älskar det hon gör!

Träning för Jan-Ove Ohlsson 1/11

Jag valde att skippa dagens föreläsning i Norrköping, skulle ha varit 2 tim om Byggnadsteknik, känns lite surt att resa i 3 tim för det  när jag desutom kunde åka & träna för Jan-Ove istället!
Stargate var riktigt fin stora delar av passet, men det märks att han är lite spänd (likaså jag) efter att ha ridit i mörker (visserligen med belysning men då han är så mörkrädd så blir han lätt spänd) ett par dagar, efter en liten stund mjuknade han & jag kom till min "vanliga" ridning.
Red skolor på olika linjer från Msv:B4 samt Msv:A1, samt enkla - flygande byten. Bytena börjar kännas riktigt bra, det blir lättare när man tränar serier att få de "ensamma" att bli luftiga, har hemma övat på just serier vilket gav resultat, börjat känna på 2:or bilket han tycker är super kul!
Nu blir de lite finslipning här hemma inför helgens tävling, Msv:B3 & Msv:B4 i Mjölby.

Sadel & löshoppning...

Fösöker att stimulera "Märta" så mycket vi hinner, det är en tuff dam med både vilja & humör men ju mer hon får göra desto nöjdare blir hon, så de är bara att jobba på...
Hittills har hon haft, träns, kapson, benskydd, boots, täcken, blivit lastad, åkt själv & med sällskap samt haft sadel på sig - dock inte med gjord...
Så i lördags tyckte jag de va dags för att ta en promenad med sadel på, hon har hittills tagit allt jag kommit med, med ro! Samma här ingen reaktion varken när jag lade an eller spände inte heller när vi gick iväg, COOL tjej!!
Idag (sön) åkte vi iväg för att löshoppa för första gången, lite nyfiket såg hon sig omkring när vi kom fram till ridhuset men i övrigt oberörd, både av den nya miljön & av själva "löshoppningen" hon förstod dock inte riktigt varför vi ville att hon skulle springa ifrån oss?! Ska föröska komma iväg lite frekvent nu, men gäller att tiden finns för alla inblandade...

En lång vecka är över...

ÄNTLIGEN!!! Min första Tenta-P vecka är över! Dessutom är belysningen på banan uppsatt & korrigerad så nu lyser det superfint & höstens mörker skrämmer inte längre Stargate! (Han är så himla mörkrädd så detta var helt på sin plats...)
Jag har denna vecka haft tre tentor i: "Grundläggande matematik för Byggnadsingenjörer", "CAD & Ritteknik" samt "Byggnads- & Samhällsplanering". Det har varit väldigt många pluggtimmar i diverse böcker jag kan inte beskriva nog hur skönt det känns att de är över...
Stargate har som planerat fått en lugn vecka med lätt arbete & extra vilodagar vilket resulterat i att han har ännu mer energi än innan! Han känns super taggad inför de kommande veckorna vilket känns toppen nu såhär på slutet av säsongen när två tävlingar återstår!
Märta har idag även åkt transport själv för första gången, vilket hon gör med den GLANS!! Går snällt in efter havrehinken, står blickstilla & backar snyggt ut med långa steg! Ibland är hon bara för bra...

Träning för Jan-Ove Ohlsson!

Lagom till att vi snart skulle åka såg jag att Stargate har tappat en sko, vilket han inte gjort innan så blev lite osäker på hur han skulle reagera, det var dock en baksko & hoven var hel & fin, ringde ändå Jan-Ove för att höra vad han tyckte, underlaget i ridhuset är mjukt så han tyckte att vi skulle prova i alla fall. O tur va väl de för SOM HAN GICK!!
Vi jobbade lite på hans koncentration som då helst ska vara på mig hela tiden & på att tajma precis rätt så att han jobbar hela vägen hela tiden & bibehåller sin balans... Gjorde detta genom att träna enklabyten på volt med följande bakdelsvändning, öppna i galopp längs spåret med inslag av travökningar för att sedan galoppera igen. Blev ganska mycket galopp vilket gör honom gott sedan i traven! Jag fick även öva på effektivisiteten så han inte böjer till sig & går in i sluta till vänster samt att -"Våga visa vad du gör -ibland! Utnyttja din perfekta sits som är i total balans, bärig och snygg men lev inte på den!".
Stargate känns bara bättre & bättre ju mer man rider, men jag kommer ändå att lägga in en liten viloperiod nu innan de två sista tävlingarna, vilket också passar in då jag har Tenta-P nästa vecka med tre tentor...

3a i Msv:C2 - Tävling i Eksjö 9/10

Väckarklockan ringde 04.00 ute var det dimmigt och mörkt... Efter 2 timmar va vi klara att åka och kl 06.00 rullade bilen från stallplan...
En ganska blöt framridning men med bra underlag i ridhuset så gick första ritten relativt smärtfritt, dock hoppade han högt och långt från ett hörn i ingången till ena öppnan... I första galoppen fick jag inte för långa tyglar då han spände till lite men var relativt nöjd efteråt, blev 66,51% kval och en 4e plats med lika poäng som 3an i LA:6.
Till MSV:C2 blev det en kort framridning då det var tajt mellan starterna drygt 1tim. På framridningen var Stargate på tårna milt sagt, kändes som om jag satt i en sport bil som hängt upp sig på gas pedelen... En ganska frustrerad Alexzandra insåg att med sin 15min långa framridning inte hade mycket att göra än att gilla läget och hoppas att han skulle hålla sig i skinnet inne på banan. Vilket han faktiskt gjorde! Han va väldigt "på" inne på banan och exploderade minst sagt i varje ökning, satte ändå fler 8:or i detta program än i det första även om det här med blev några "dippar" slutade på 68,00% och fick en 3e placering samt mitt andra kval!

Träning för Hanna!

Åkte hem till Hanna i det mindre roliga vädret, men lite tur ska man ju ha och faktum är att det inte regnade en droppe under hela passet!
Vi red lösgörande och gymnastiserande för att underhålla den bärande muskelaturen, få honom att bära vikt på ytter, spåra rakt samt bära sig i full balans. Tog hjälp av övergångar, en lättare sist, samt öppna.
Stargate var i början lite spänd, då han är mörkrädd, men slappnade efterhand av och blev riktigt fin.
Två dagar i veckan kommer han att jobbas på detta sätt för att fortsätta uppbyggnaden och underhåll av denna muskelatur.

Träning för Nina!

Åkte hem till Nina för träning, Stargate kändes riktigt fin redan från början & bättre belv det. Red igenom LA:6 som jag ska rida i helgen & några delar ur Msv:B4. Vi satte lite mer press på honom & han svarade direkt! Avslutade mer att trampa honom, vilket han tycker är super kul!
Nu laddar vi tills på söndag!

Tävling - Söderköping DM - Vinst & Lag-Silver

Ett tidigt uppvaknande till en regnig dag.
Lagom framriden i leran inför det första klassen (LA:4) var jag genomblöt inpå underkläderna... Framridningen va väl sådär, hal, blöt, trång... Stargate var lite spänd i början, klassen gick inomhus utan colecting ring, men han slappnade av delvis efter ett tag. Galoppdelen flöt dock på fint liksom skritten i traven blev de lite små skyggnignar o lite spänning vid ett hörn, resultatet blev 66,585% & en delad första plats med Solveig Lundbäck!
Till andra klassen (Msv:C2) fick vi rida fram inomhus då underlaget ute var helt undermåligt. Väl på banan så var de blött, väldigt blött två stora vattenpölar & resten vatten (om man ska försöka beskriva, mer eller mindre djupt med vatten alltså)... Stargate plaskade snällt på men sådant underlag suger alldeles för mycket kraft ifrån honom, så han blev lite matt delar av programmet & därmed även lite stark, därtill några små missar & poängen blev 61,49% ett par utanför plac.
Jag red i lag tillsammans med Karin Häll & Sofia Ridderstad & vi tog ett Silver i Lag-DM 2010.

Alexzandra Leideborg, Karin Häll & Sofia Ridderstad

Lotta Jerhammar-Cidheden

Tränade för första gången men inte den sista för Lotta J-C. Stargate var lite stark o "tung" till en början vilket kan förklaras med att underlaget där jag red fram var uruselt...
Han blev dock sedan riktigt riktigt fin!!
Red lösgörande arbete där vi fokuserade på att få honom mer till samling och rida med nacken som högsta pungt & få upp bärigheten, varierade mellan raka & böjda spår, skolor & skänkelvikningar. Nu ska vi ladda hemma inför helgens tävling i Söderköping!

Tävling - Heda - 4:e plac.

Startade en LA:4 & en Msv:C2 på lördagen, i första klassen kändes han bitvis riktigt fin, hade dock en mindre felridning, några missar & ett mycket otäckt hörn som ställde till de lite, slutade på knappa 62% & en 4e plac av 28 startande.
Till nästa klass var vi framridna & på väg att gå bort mot colekting ring när de förkunnade att de va tvugna att skjuta upp klassens start med 20min. Till följd av detta blev de en lång framridning med en lång vilopaus (inte den bästa förberedelsen...) Stargate kändes relativt fin om man ser till uppladningen, men blev lite låg i form & tappade lite energi i slutet av programmet, det tillsammans med lite bus i den ökade galoppen & några missar på kostsamma ställen resulterade till en låg poäng.
Söndagens klass var också en Msv:C2 där jag på något sätt lyckades se fel på starttiden med 10min, så när jag "skulle" starta hade min tid redan varit, vi fick dock en ny tid ca 25min senare (tack!) men hamnade i princip samma sits som på lördagen med en lång paus mitt i framridnignen, han blev matt, vilket inte var alltför förvånande... Tråkigt att det blev så mycket strul med starttiderna under helgen, lite extra förvirrande för alla i 2 dagar när högtalarsystemet inte fungerade.

Träning för Nina!

Alexzandra Leideborg & Stargate

Stargate var super fin! Värmde upp med, lösgörande, samt mycket övergångar för att sedan rida igenom de program som vi ska tävla i helgen. Han kändes riktigt fin där med förutom ett hörn som för dagen var lite spökigt... Red igenom några av de vägar som ingår i programmet.
Nina tyckte att han såg jättefin ut och var lite extra glad över att han höll halsen så långt framme hela tiden och att han växte under programmet!
Nu laddar vi till en efterlängtad tävlings helg!

Träning för Nina!

En regnig eftermiddag gick över till en skön kväll med sol! Vi passade på att träna i något som kändes som årets sista sommarstrålar...
Vi red mycket övergångar, och växlade mellan öppna - sluta - skänkelvikning, på olika linjer. Blev även en del enkla byten på böjda resp. raka spår, lösgörande arbete samt förvänd galopp och mycket tempoväxlingar. En riktig genomkörare för oss båda och Stargate var RIKTIGT fin!

Träning för Nina!

Åkte hem till Nina för träning, var ett tag sen sist vi sågs... Stargate kändes lite matt i början men kvicknade sedan till. Kändes fin i formen, red mycket övergångar och sidvärtsrörelser. Mestadels slltså lösgörande vilekt gjorde skillnad! Nu ahr vi siktet lite smått inställt på tävling första helgen i september, får se om det kan bli så.

3 - Dagars träning för Hanna Goding!

Fredagen inleddes med en "Info kväll" där vi fick ta del av Hannas träning för Anja Beran. Vi gick senare ut på banan för att där jobba två hästar för hand & för att jag skulle rida ett pass på Stargate. På så sätt fick alla som var där både se & testa på att jobba en häst vid hand plus se en ryttare rida på det sätt som vi förespråkar. Kvällen avslutades med att även Hanna red kort pass med Sal.
Lördagens förmiddagspass spann vidare på fredagens övningar där vi på volten red kontraställd och rättställd öppna på fyra spår, i denna övning lades övergångar mellan skritt & trav in. Red även öppna på volt vidare ut i sluta på diagonalen halv piruett, sluta tillbaka, sedan omställning till öppna & in på volten igen. Stargate var superfin & jag kunde känna in min kropp än mer!
På kvällens pass fortsatte vi på förmiddagens pass då dock i regn, Stargate kändes nu lite trött - vilket var förväntat, men annars mycket fin! Avslutade passet med att trava i en lågt tempo & takt men i full balans & med en lång hals med nacken som högsta punkt.
På söndagen fick vi lite publik igen, både av Kristin som skulle kolla på sadeln & från nyfikna. Stargate var trött i ryggen, vilket var precis det vi förväntat oss, vi repeterade helgens övningar & avslutade med skänkelvikningar som gav en enorm känsla - allt var så perfekt!

Tyskland!

Efter ganska många timmars resande, först med flyg till Lübeck sedan tåg till Lüneburg f

ör att där byta tåg till Bad Bevensen kom jag fram på fredag eftermiddag till Klosterhof Medingen. Där var förberedelserna inför lördagens föl show i full gång och efter att ha lämnat väskan och bytt skor satte jag igång med att knoppa ston & föl, kvällen avslutades med bad i ån som slingrar sig förbi ägorna...
På lördagen var det full fart från tidig morgon till sen kväll, det var ston och föl överallt, det blev mycket springande i den (för mig) extrema värmen.
Men SÅ fina föl!! Det blev även några varv för mig i uppvisninga ringen =) Mellan kl 11 & 16 visades ca 70 ston med föl. Klockan 16 bänkades ALLA framför TVn som ställts ute i "Garden" med de tyska flaggorna på var sida. När jag senare gick in i staden för att handla var det där minst sagt liv och rörelse...
Söndagen började med stalljobb då det var "vilodag" för de flesta hästarna, men efter att jag pratat med "The Chief" så beslutades att jag skulle rida. Första hästen att rida blev den godkända hingsten "Duke of Oldenburg". På kvällen gick vi ut på restaurang där vi fann de något roliga traditionerna med doggy bag & shots innan & efter maten.
På måndagen blev första hästen att rida den godkända hingsten "Hohenstein", sedan följde ett par andra hästar på min lista...
Tisdagen påminde om måndagen med samma hästar på listan, förutom det att jag började bli sjuk, således lite sovmorgon på onsdag innan jag packade det sista och påbörjade resan hem. Åkte då in till Lübeck för lite shopping innan flyget tog mig hem.

Träning för Hanna Goding 29/6

Hanna kom hem till oss på kvällen, värmen som är gör så att man helst rider tidigt eller sent... Man märker även av värmen på hästarna, Stargate kändes i början lite matt, vilket dock är helt förståligt. Jobbade med att flytta och stretcha ut bakbenen, genom att vända in framdelen sedan lätta och flytta. Han blev bättre och bättre för varje gång. Fortsatte sedan övningen och gick över till trav. Här krävs det att skänkel och hand sammarbetar genom att vara separerade! Avslutade med att länga halsen dock inte sänka den, utan genom att bara länga den framåt.

Christina Drangel 22/6

Första träninge för C.D. kommer nog bli fler... Red bl a en övning som är förberedande för såväl öppna som seriebyten i varje, med volter i hörnen och avbrott på kortsidorna och tre ställ-rakriktningar per långsida. 80% ben - 20% hand. Stargate blev riktigt fin och elestisk. Värmde först i skritt, gick sedan vidare till galopp för att sedan övergå till traven. Jobbade med att använda ben mer och det före hand, som jag tränar på för Hanna, även att våga släppa ut vänster bog med handen och sedan stoppa den med ytter skänkel, detta gjorde en avsevärd skillnad! Flyttde och styrde för skänklar och sits och ställde för hand och skänkel. Övningen gör att man får än mer koll på skillnaden mellan att ställa och svänga - vilka hjälper gör vad, vad är skillnaden? Svaret blir tydligt. Riktigt kul och intresseväckande!

Uteritt med Galina 16/6

Red idag ut på Galina tillsammans med Linnéa på Olliver. Hon skrittade i godan ro iväg, men var lite öm om fötterna (hon har inga skor utan ska få det efter betet, och de stora stenarna var hon inte nämnvärt förtjust i). Gick in i skogen och klättrade lite, tog oss runt på lite olika stigar både före och efter Olliver. Gick sedan till en skogsväg där vi kunde galoppera och hon tog fröjdigt ett par språng. Hon skötte sig klanderfritt under hela turen, avslutade med att galoppera på en gräsväg

hemmåt i täten.

Galina 14/6

Idag så blev det mycket galopp efter några mindre protester, mycket övergångar och på slutet några små skutt. Hon fick då lösa "problemet" själv och rättade sig efter att ha kommit lite fel ett par gånger. Avslutade henne sedan i en låg lång form. Det märktes på henne att hon inte ridits så mycket senaste veckan, men hon höll sig ändå mer parten av passet på backen. Ev ska jag rida ut på henne på onsdag igen och hon ska nu sättas igång mer, nu när hennes "lill" matte

har fått sommarlov.

Träning för Hanna 2/6

En helt underbar dag, med strolande sol och varma grader! Vi packade in oss och Stargate i bil och transport och åkte ut på slätten till Hanna. Vi fortsatte på övningen vi gjorde sist, (har inte skrivit om den träningen) där vi jobbar på ställningen genom innerskänkel, då det inte är inner hand som dock många tror som ställer hätens huvud innåt. Han var idag riktigt fin och tekniken sätter sig allt mer, samma sak med känslan. Vi red även öppna där han tog i, helt frivilligt, som bara den. Efter ridpasset gick jag in med Hanna för att få en övning på pilates bollen.

Galina... (27/5)

Galina överaskade mig verkligen o antagligen henne själv med idag. Hon bjöd verkligen själv och hade inget bus för sig. Tränade på att få henne balanserad i övergångarna och att hon inte får gå ett steg bakom utan hellre lite över om nåt. Många övergångar mellan trav o skritt där hon fick sköta sig själv i balans, eftergift i övergången. Lade sedan in lite cavaletti där hon fick lösa "problemet" själv och då tänka till vart bommen skulle placeras. Hon skötte sig mycket bra även i galoppen där det idag även gick att svänga! Inget bus, och även hör övergångarna i eftergift, hon fick inte ta tag i tyglarna och "hänga" sig i tyglarna i fattningen utan erbjöds bara en lätt kontakt.

"Wille" & Galina

Har fått rida Hanna's "Wille" tors - fre. Vilken häst - Wow! 180++ men mycket ridbar, känslig och massor av rörelse!
Red på fredagen (15/5) även Galina, hon gick betydligt bättre idag, inte lika mycket i luften, även bjudning och form var bättre.  

Första mötet med Galina (9/5)

Galina är ett mycket feminint sto e. Goldmine** hon är 5 år men inte så mycket riden.
Jag kommer att rida henne regelbundet ett tag framöver, för vidareutbildning.
Det känns väldigt roligt (att ha blivit utsett till störtjockey) och kommer att bli intresant att följa hennes utveckling.

Träning för Hanna & provridning i en ny sadel 6/5...

Fick tillfälle att rida för Hanna samtidigt som Kristin provade ut en ny sadel. Har nu hittat en som ligger där den ska, ska rida i den några dagar för att se hur den känns.
Flyttade mkt i alla gångarter, och då med variation, öppna, sluta om vartannat samt dessa i förvänd och motställd.
Stargate kom upp sig riktigt fint i denna sadel och blev betydligt mer elastisk och distingt i sin gång. Ska bli mkt intressant att se hur han känns kommande dagar.

Träning för Nina 5/5

Blev att rida i hoppsadel då vi väntar på att få en ny dressyrsadel... Gjorde dock inte så mkt, vi kom då på att vi ska vrida ut min skänkel. Inte allt för ofta man behöver vrida ut tån o knäet, brukar ju vara tvärt om...
Stargate blev bättre och bättre ju längre in på passet vi kom, trotts den mkt hårda banan (blir nog att rida hemma hos Nina lr hos oss nästa gång).
Red lite linjer från olika program samt många övergångar och halter för att få honom kvickare. Fick upp honom betydligt fram vilket gjorde att han lättade mer och bar en lång hals med nacken som hög punkt.

Tävling i Skärlunda

I lördagens program blev det många småmissar, i nästan vart moment, sedan en stor miss, då han bytte i den förvända o då missade bytet, inte så bra att få en 0a på en koficient... I söndagens ritt var flytet mycket bättre, hade ett räknefel i serien o ett sent byte, annars inga stora missar. Men han var här för låg i sin form, viket domaren påpekade i vart moment med en låg siffra som resultat.
Bara hem o träna mer, i övrigt skötte han sig super, bara formen som måste upp.

Träning för Hanna...

Var iväg den 22/4 igen för att träna för Hanna. Red mycket lösgörande, med bla öppna på volten. Minskade ner hjälperna allt efter som vilket gav en mycket bra känsla. Avslutade med att rida igenom Msv:B 5-ans travskolor, som blev halt andra efter några råd och små justeringar.

Yrkesprov erlagt...

Dagen var inne, klockan ringde 06.30 för att sedan vara i Vretaskolans stallar 07.45. Dagen började med prov som sedan följdes av ytterligare prov: Allmän hästkunskap, Ridning, Häst vid hand, Longering - Lunch - Stallprov, Hemliga Lådan, Foder muntlig, Foder teori. Efter blev det en nervös väntan innan resultaten förkunnades, näst intill varannan blev kuggad men sedan kom beskedet - Godkänd! 

Träning för Hanna Goding!

Träning igen, 16/4 för Hanna, årets "första" träning utomhus hos henne. Skönt väder förutom den allt tilltagande blåsten... Vi tog nu ytterligare ett steg för att stärka muskelaturen äver länd och kors, genom att introducera Stargate till piaff. Vi alla hade mycket roligt, men Stargate var den som blev absolut stoltast. Han blir så himla nöjd med sig själv när han känner att han gör rätt.
Man kände direkt vilken skillnad det blev på traven efter piaffen, den blev mycket mer elastisk och lättreglerad. Nu har vi ytterligare en övning att jobba på, denna ska vi ta och jobba med försiktigt för att inte vöeranstränga några muskler, gäller att gå långsamt fram även om Stargate skulle vilja göra mer...

Träning för Jan-Ove!

Den 1/4 var det dags, träning för Jan-Ove Ohlsson. Vi tränade på skolor och att va

riera skolorna: på olika ställen, förvända, med olika böjning, tempo och samling. Jobbade på att förbättra kvaliteén i galopp och trav, med övergångar och samling i olika tempon. Red några mellantraver på linjer vilka han gjorde riktigt bra. Stämde i slutet av med några byten ut förvänd och med mer power i traven.

Kul att Jan-Ove var var så nöjd, och att han gav så fina kommentarer. Nu blir det nog en programmträning på måndag i Mantorp.

Tävling 28/3

Årets första tävling - äntligen! Efter lite trassel med klockorna kom vi iväg. Stargate skötte sig bra, trotts förhållandena - en liten framridning i djupt underlag och mjukt på tävlingsbanan. Framridningen fungerade bra med det nya programmet, inne på banan blev han dock väldigt het i galoppen och då stark i traven, några missar i varje program på lite för kostsamma ställen drog ner på poängen.
Vi ser nu fram emot nästa tävling som ser ut att bli Skärlunda den 24-25/4.

Träning för Hanna!

26/3 Träning för Hanna igen, denna gång gjorde vi ett "framridnings program". Hur länge och vilka krav jag ska ha när. Red sedan igenom vissa delar ur programmen och tränade på att få honom att vänta vid uppridningen då han sedan tidigare vill öka iväg där. Han kändes mycket bra och jag fick klarhet i hur jag ska göra på tävling, gäller nu bara att mentalt klara av det.

Träning för Hanna!

Idag 19/3 var det träning för Hanna igen.
Stargate var riktigt fin, även om passet blev lite längre än planerad då Han

na blev lite försenad, men för min del var det bra, hann känna lite mer själv och testa lite rörelser, för att sedan kunna komma med lite funderingar och analyser. Kände på lite sidvärtsrörelser, skrittpirruetter och byten. Stargate känder super, avslappnad, följsam och lyhörd!

Träning för Hanna!

Imorgon (fredag 12/3) är det träning igen för Hanna Goding.

Träningen fortlöpte helt suveränt! Stargate var mycket fin och Hanna verkade helt klart nöjd över mig som ryttare med. Kul när känslan kommer snabbt och fortlöpande trots att denna vinter gjort att ridpass i ridhus varit sällsynta... Han har musklat sig som vi velat och har byggt upp sin egna balans, samt att han har blivit mer lyhörd. Jag har funnit en ny teknik som känns toppen och som ger en enorm känsla. Tack Hanna för ytterligere en givande timma!

Tävling 7/3 - Inställd...

Tredje tävlingen för säsongen har blivit inställd och vårat fjärde försök till start har slopats. Denna gång pga att det ena ridhusets tak rasat. Mycket tråkigt att återigen få skjuta på "årsdebuten", och tråkigt för Mjölby Ridklubb.

Tävling 20/2- Inställd...

..Mantorpsryttarna har tagit det kloka beslutet att ställa in tävlingen, pga av varningar för snöoväder. Vi siktar nu på start i Mars månad istället.

Träning för Hanna!

På fredag (19/2) är det dags igen, träning för Hanna Goding.

Träningen gick super! Stargate var riktigt fin och lätt i handen, de 3 månaders träning i snö har gett resultat och mitt upplägg verkar helt klart ha varit rätt! Kul att Hanna var så nöjd med både häst och ryttare.

Tävling - avbokad...

..blev för vår del inställd. Alldeles för mycket snö för att det ska kännas säkert att åka och pga av väder för lite träning.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)